Amasya

Mor patatesin üretimi Anadolu’ya yayılıyor

Avrupalı kadınların gözdesi mor patatesin üretimi Anadolu’ya yayılıyor

 Mor patatesin üretimi Anadolu’ya yayılıyor

Avrupa’da kadınların çok fazla tükettiği şifa deposu mor patatesin üretimi Anadolu topraklarında yaygınlaşıyor. İlk olarak Eskişehir’de üretilmeye başlanan antioksidan kaynağı bitkinin Amasya’daki ekimi sonrası Erzurum’da da ekonomiye renk katması planlanıyor.
İngiltere'de Cambridge Üniversitesi'nde 'besin intolerans' eğitimi alan Eskişehirli profesyonel çiftçi Hayriye Kuşçu, antik çağlarda kral ve kraliçelerin yediği mor patatesi Türkiye geline tanıtmayı amaçlıyor. Aile yadigarı topraklarda profesyonel çiftçilik yapan Kuşçu, birçok ürünün yanında Türkiye’de ilk kez denenen mor patatese merak saldı. 2020 yılında Türkiye'de ilk defa 10 dekar alanda mor patates ekimi yaptı. Eskişehir Kadın Eli Kooperatifi Başkanı olan Kuşçu, dikkat çeken çalışmaları sonrası tarımda suyun verimli kullanımı başlığı altında ödüle layık görülerek Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın elinden ödülünü aldı.

Avrupalı kadınlar çok tüketiyor
Adana, Hatay ve Sivas’ın ardından Amasya’da bir firmanın sosyal sorumluluk desteğiyle deneme ekimleri yaptığı mor patates toplamda 450 dekarlık alanda yetiştirildi. Basına yansıyan mor patates, Erzurumluların da dikkatini çekti. Amasya’ya gelen bir heyet hasadı yerinde inceledi. Gelecek sezon için Erzurum’da da deneme ekiminin yapılması planlandı. Erzurum’dan gelen heyete bilgiler veren Hayriye Kuşçu, özellikle de Avrupalı kadınların çok tükettiği şifa deposu bu ürünün pazar sorunu olmadığını söyledi.

Erzurum’da yetiştirilmesi planlanıyor
Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral, “Mor patates katma değeri yüksek bir ürün olduğu için önümüzdeki dönemde deneme ekimi yapacağız. Nasip olursa geliştirmeyi planlıyoruz” dedi.
Erzurum’da yılda yaklaşık 300 bin ton diğer tür patateslerin üretiminin yapıldığını hatırlatan Oral, “Normal patates ile mor patatesin farklılıkları var. 3-4 kat fazla fiyatla satılabiliyor. Hem antisiyonun, antioksidan ve kanser hastalıklarına iyi geliyor. Kozmetik sanayiinde de kullanıldığı için Erzurum’da yetiştirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

“Eksi 40'ta yaşıyorsak her şeyi yapabiliriz”
Mor patatesin üretimi konusunda AR-GE çalışmaları da planladıklarını aktaran Erzurum Nene Hatun Kadın Kooperatifi Başkanı Büşra Topaloğlu, “Rakım ve iklim şartlarının etkilerini göreceğiz. İnşallah verim alabilirsek güzel işler yapabileceğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Pasinler Kadın Girişimi Üretimi ve İşletme Kooperatifi Kübra Kobaza ise “Erzurum’un iklim şartlarını bilmeyen yoktur. Kışın eksi 40 derecede yaşayan kadınlarız. Eksi 40 derecede yaşıyorsak her şeyi yapabiliriz” ifadelerini kullandı.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Amasyaspor Oğuzhanspor maçı sona erdi! İşte Oğuzhanspor Amasyaspor maç sonucu
Spor

Amasyaspor Oğuzhanspor maçı sona erdi! İşte Oğuzhanspor Amasyaspor maç sonucu

Ziraat Türkiye Kupası 2. turunda Amasyaspor, sahasında Bucak Belediye Oğuzhanspor'u 4-0'lık net bir galibiyetle geçerek bir üst tura yükseldi. Maç detayları burada.

Park için eylem yapan çocuklar hayallerine kavuştu
Yaşam

Park için eylem yapan çocuklar hayallerine kavuştu

Amasya’nın Yeşilöz köyünde park için yürüyüş düzenleyen çocuklar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un talimatıyla yapılan parklarına kavuştu. Detaylar haberimizde...

Amasya trafik kazası! Duvara çarparak devrildi, 2 yaralı
Bölgesel

Amasya trafik kazası! Duvara çarparak devrildi, 2 yaralı

Amasya'da trafik kazası meydana geldi. Amasya'da meydana gelen trafik kazasında motorlu bisiklet, duvara çarparak devrildi. Kazada 2 kişi yaralandı.

Başkan Sevindi: ''Yapacak çok işimiz var. Bizim işimiz kavga değil, bizim işimiz barış”
İş Dünyası

Başkan Sevindi: ''Yapacak çok işimiz var. Bizim işimiz kavga değil, bizim işimiz barış”

Amasya Belediye Başkanı Av. Turgay Sevindi, “Amasya’nın insanına ayrım yapmadan hizmet etmek bizim başlıca görevimiz. Daha yolun başındayız. Yapacak çok işimiz var. Bizim işimiz kavga değil, bizim işimiz barış” dedi.

25 yıllık bekleyiş sona erdi
Yaşam

25 yıllık bekleyiş sona erdi

Amasya’nın Taşova ilçesinde hayatını kaybeden şehit annesi Fatma Öztürk, son yolculuğuna uğurlandı. İki ay önce ziyaretine gelen polislere sarılıp gözyaşı dökerek tekrar çay içmeye davet ettiği görüntüleri hafızalarda kalan Fatma Öztürk, 25 yıl önce vatan toprağına verdiği evladı Şehit Komiser Ali Öztürk’ün yanına defnedildi. Şehit annesinin tabutunu polisler de taşıdı.

Amasya’da domates hasadı başladı.
Bölgesel

Amasya’da domates hasadı başladı.

Karadeniz Bölgesi’nin sebze ve meyve üssü Amasya’da domates hasadı başladı. Sezonun ilk kızaran domateslerinin kilosu üretildiği serada 20 TL’den satıldı. Yaz sezonu boyunca domates üretimi yapılacak tarlalardan 100 bin ton rekolte bekleniyor.