Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği (TİGAD) Genel Başkanı Okan Geçgel, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada, yerel haber sitelerinin sorunlarına değindi. İnternet medyasına yönelik yeni yasanın çıkması için verdikleri mücadeleyi anımsatan Geçgel, “Yıllardır verdiğimiz mücadelede Anadolu basınının ihtiyaçlarını gözettik. Taslak mevzuat, bu ihtiyaçları gözetmiyor ve büyük medya kuruluşlarına ayrıcalık tanıyor.” dedi. Geçgel, “Anlaşılan büyük medya kuruluşları BİK’in ilan pastasından pay vermek istemiyor.” sözlerini vurguladı. Okan Geçgel, Çalışan Gazeteciler Günü için, “çalışmaya çalışan gazeteciler günü” nitelemesi yaptı.
TİGAD Genel Başkanı Okan Geçgel, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle bir mesaj yayınladı. Çalışan Gazeteciler Günü’nün gazeteciler için önemli bir şey ifade etmediğine işaret eden Geçgel, “Çünkü gazetecilerin çalışma şartları onları memnun edecek ve hayatlarını idame ettirecek düzeyde değil.” dedi. Geçgel, bunun salt ekonomik şartlarla bağlantılı olmadığına dikkat çekerek, “Basında gelir adaletsizliği var. Çalışanların sosyal haklarında sorunlar var.” ifadelerini kullandı.
Yakın zamanda yasalaşan ve kamuoyunda “dezenformasyon yasası” olarak bilinen yasaya değinen Geçgel, şunları söyledi: “Yasanın taslak halindeki mevzuatında düzenlemeler devam ediyor. Ama taslak mevzuatta özellikle yerel basını olumsuz etkileyecek düzenlemeler var. Bu yasanın çıkması için verdiğimiz mücadeleyi şimdi yasanın taslak mevzuatındaki sorunları gidermek için veriyoruz. Taslak mevzuattaki bazı maddeler Anadolu’daki internet medyasında handikaba yol açtı. Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından hazırlanan mevzuata eklenen SGK’lı çalışan sayısı hususu, Anadolu basınının altından kalkamayacağı esaslar içeriyor. Bir medya kuruluşunun resmi ilan alabilmesi için en az 8 çalışanı olması öngörülüyor. Bu sayı en fazla üç kişi ile sınırlandırılmalı. Aksi halde Anadolu’daki internet basını bu şartları kaldıramaz ve BİK’in ilanlarından faydalanamaz. Bu durumda dijital medya yasası kağıt üzerinde kalır. Biz bunu istemiyoruz. Yıllardır verdiğimiz mücadelede Anadolu basınının ihtiyaçlarını gözettik. Taslak mevzuat, bu ihtiyaçları gözetmiyor ve büyük medya kuruluşlarına ayrıcalık tanıyor. Bu yanlıştan bir an önce dönülmeli ve taslakta düzeltmeler yapılmalı.” sözlerini kaydetti.
“Tokmak Anadolu basınının sırtındayken, tokmağın acımasızca yine Anadolu basınının sırtına indirilmesi kabul edilemez.” diyen Geçgel, “Anadolu basını zaten zor şartlarda çalışıyor ve güçlükle ayakta duruyor. İnternet gazeteciliği yasası yüreğimize su serpti; ama taslak mevzuatı görünce hayal kırıklığı yaşadık. Anadolu medyasının çoğunda 8 kişi çalıştıracak bir yapı veya ekonomik imkanlar yok; ancak birkaç kişi ile ayakta kalabiliyorlar.” diye konuştu.
Geçgel, şöyle devam etti: “Anadolu’da veya büyük kentlerde yerel dijital basını desteklemek gerekiyor. Yerel internet basını, bu yasa kapsamında BİK ilanlarından yaralanmayı umuyordu. Ama çalışan sayısı mevzusu çok yanlış değerlendirilmiş. Çalışan sayısı şartını sadece büyük medya kuruluşları yerine getirebiliyor. Bu kuruluşların çoğu zaten BİK ilanlarını alıyordu. Biz bu ilanlardan Anadolu basınının da yararlanması gerektiğini her platformda dile getirdik. Anlaşılan büyük medya kuruluşları BİK’in ilan pastasından pay vermek istemiyor.”
Geçgel, şu ifadeleri vurguladı: “Anadolu basını çok yalnız bırakıldı. Yıllardır görmezden gelindi. İnternet gazeteciliği yasası ile Anadolu’daki yerel haber siteleri ve bütün internet medyası ilk kez ‘gazeteci’ olarak tanındı. Ancak bu yeterli değil. Yerel haber sitelerinin maddi kaynağa ihtiyacı var. Mevcut ekonomik şartlarda ayakta duramıyorlar. Bu yasanın çıkması için çok mücadele verdik, yasanın ana maddelerini TİGAD olarak biz önerdik. Ancak yerel haber siteleri Basın İlan Kurumu’nun resmi ilanlarından yararlanamayacaksa bu yasanın bir anlamı kalmıyor. Bu durum düzeltilmezse önümüzdeki yıl 10 Ocak’ta ‘Çalışamayan Gazeteciler Günü’ kutlamak zorunda kalacağız.”
TİGAD Genel Başkanı, taslak mevzuattaki şartların Anadolu medyasına büyük bir yük getirdiğini ifade ederek, “Yerel basın zaten uzun süredir ekonomik zorluklar içinde. Son asgari ücret zammı ile bu yük daha da arttı. Resmi ilanlarla bu yükü biraz hafifletmeyi bekleyen yerel basın, büyük bir hayal kırıklığı içinde. Taslak mevzuattaki bu sorunlar düzeltilmezse Anadolu’daki gazetecilerin sorunları daha da büyüyecek.” Geçgel, TİGAD olarak taslak mevzuattaki hataların düzeltilmesi için ilgili kurumlarla görüşmelerinin devam ettiğini; bunun mücadelesini vereceklerini sözlerine ekledi.
TİGAD Genel Başkanı Okan Geçgel, açıklamasının sonunda, tüm gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlayarak, “Anadolu medyası için ‘çalışmaya çalışan gazeteciler günü’ olan 10 Ocak’ın, yeni yasanın mevzuatındaki düzenlemelerle gerçek anlamıyla Çalışan Gazeteciler Günü olmasını diliyorum.” sözlerini vurguladı.
Yorumlar (0)