İstanbul

Okan Geçgel: Büyük medya kuruluşları ilan pastasını paylaşmak istemiyor

TİGAD Genel Başkanı Okan Geçgel, “İnternet gazeteciliği mevzuatı büyük medya kuruluşlarına ayrıcalık tanıyor” dedi.

Okan Geçgel: Büyük medya kuruluşları ilan pastasını paylaşmak istemiyor

Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği (TİGAD) Genel Başkanı Okan Geçgel, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada, yerel haber sitelerinin sorunlarına değindi. İnternet medyasına yönelik yeni yasanın çıkması için verdikleri mücadeleyi anımsatan Geçgel, “Yıllardır verdiğimiz mücadelede Anadolu basınının ihtiyaçlarını gözettik. Taslak mevzuat, bu ihtiyaçları gözetmiyor ve büyük medya kuruluşlarına ayrıcalık tanıyor.” dedi. Geçgel, “Anlaşılan büyük medya kuruluşları BİK’in ilan pastasından pay vermek istemiyor.” sözlerini vurguladı. Okan Geçgel, Çalışan Gazeteciler Günü için, “çalışmaya çalışan gazeteciler günü” nitelemesi yaptı.
TİGAD Genel Başkanı Okan Geçgel, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle bir mesaj yayınladı. Çalışan Gazeteciler Günü’nün gazeteciler için önemli bir şey ifade etmediğine işaret eden Geçgel, “Çünkü gazetecilerin çalışma şartları onları memnun edecek ve hayatlarını idame ettirecek düzeyde değil.” dedi. Geçgel, bunun salt ekonomik şartlarla bağlantılı olmadığına dikkat çekerek, “Basında gelir adaletsizliği var. Çalışanların sosyal haklarında sorunlar var.” ifadelerini kullandı.

“Mevzuat, büyük medya kuruluşlarına ayrıcalık tanıyor”

Yakın zamanda yasalaşan ve kamuoyunda “dezenformasyon yasası” olarak bilinen yasaya değinen Geçgel, şunları söyledi: “Yasanın taslak halindeki mevzuatında düzenlemeler devam ediyor. Ama taslak mevzuatta özellikle yerel basını olumsuz etkileyecek düzenlemeler var. Bu yasanın çıkması için verdiğimiz mücadeleyi şimdi yasanın taslak mevzuatındaki sorunları gidermek için veriyoruz. Taslak mevzuattaki bazı maddeler Anadolu’daki internet medyasında handikaba yol açtı. Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından hazırlanan mevzuata eklenen SGK’lı çalışan sayısı hususu, Anadolu basınının altından kalkamayacağı esaslar içeriyor. Bir medya kuruluşunun resmi ilan alabilmesi için en az 8 çalışanı olması öngörülüyor. Bu sayı en fazla üç kişi ile sınırlandırılmalı. Aksi halde Anadolu’daki internet basını bu şartları kaldıramaz ve BİK’in ilanlarından faydalanamaz. Bu durumda dijital medya yasası kağıt üzerinde kalır. Biz bunu istemiyoruz. Yıllardır verdiğimiz mücadelede Anadolu basınının ihtiyaçlarını gözettik. Taslak mevzuat, bu ihtiyaçları gözetmiyor ve büyük medya kuruluşlarına ayrıcalık tanıyor. Bu yanlıştan bir an önce dönülmeli ve taslakta düzeltmeler yapılmalı.” sözlerini kaydetti.

“Büyük medya kuruluşları BİK’in ilan pastasından pay vermek istemiyor”

Tokmak Anadolu basınının sırtındayken, tokmağın acımasızca yine Anadolu basınının sırtına indirilmesi kabul edilemez.” diyen Geçgel, “Anadolu basını zaten zor şartlarda çalışıyor ve güçlükle ayakta duruyor. İnternet gazeteciliği yasası yüreğimize su serpti; ama taslak mevzuatı görünce hayal kırıklığı yaşadık. Anadolu medyasının çoğunda 8 kişi çalıştıracak bir yapı veya ekonomik imkanlar yok; ancak birkaç kişi ile ayakta kalabiliyorlar.” diye konuştu.
Geçgel, şöyle devam etti: “Anadolu’da veya büyük kentlerde yerel dijital basını desteklemek gerekiyor. Yerel internet basını, bu yasa kapsamında BİK ilanlarından yaralanmayı umuyordu. Ama çalışan sayısı mevzusu çok yanlış değerlendirilmiş. Çalışan sayısı şartını sadece büyük medya kuruluşları yerine getirebiliyor. Bu kuruluşların çoğu zaten BİK ilanlarını alıyordu. Biz bu ilanlardan Anadolu basınının da yararlanması gerektiğini her platformda dile getirdik. Anlaşılan büyük medya kuruluşları BİK’in ilan pastasından pay vermek istemiyor.

“10 Ocak’ta ‘Çalışamayan Gazeteciler Günü’ kutlamak zorunda kalacağız”

Geçgel, şu ifadeleri vurguladı: “Anadolu basını çok yalnız bırakıldı. Yıllardır görmezden gelindi. İnternet gazeteciliği yasası ile Anadolu’daki yerel haber siteleri ve bütün internet medyası ilk kez ‘gazeteci’ olarak tanındı. Ancak bu yeterli değil. Yerel haber sitelerinin maddi kaynağa ihtiyacı var. Mevcut ekonomik şartlarda ayakta duramıyorlar. Bu yasanın çıkması için çok mücadele verdik, yasanın ana maddelerini TİGAD olarak biz önerdik. Ancak yerel haber siteleri Basın İlan Kurumu’nun resmi ilanlarından yararlanamayacaksa bu yasanın bir anlamı kalmıyor. Bu durum düzeltilmezse önümüzdeki yıl 10 Ocak’ta ‘Çalışamayan Gazeteciler Günü’ kutlamak zorunda kalacağız.

“TİGAD olarak mevzuat için mücadele vereceğiz”

TİGAD Genel Başkanı, taslak mevzuattaki şartların Anadolu medyasına büyük bir yük getirdiğini ifade ederek, “Yerel basın zaten uzun süredir ekonomik zorluklar içinde. Son asgari ücret zammı ile bu yük daha da arttı. Resmi ilanlarla bu yükü biraz hafifletmeyi bekleyen yerel basın, büyük bir hayal kırıklığı içinde. Taslak mevzuattaki bu sorunlar düzeltilmezse Anadolu’daki gazetecilerin sorunları daha da büyüyecek.” Geçgel, TİGAD olarak taslak mevzuattaki hataların düzeltilmesi için ilgili kurumlarla görüşmelerinin devam ettiğini; bunun mücadelesini vereceklerini sözlerine ekledi.

“Anadolu medyası için ‘çalışmaya çalışan gazeteciler günü!’ ”

TİGAD Genel Başkanı Okan Geçgel, açıklamasının sonunda, tüm gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlayarak, “Anadolu medyası için ‘çalışmaya çalışan gazeteciler günü’ olan 10 Ocak’ın, yeni yasanın mevzuatındaki düzenlemelerle gerçek anlamıyla Çalışan Gazeteciler Günü olmasını diliyorum.” sözlerini vurguladı.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Anadolu basını, resmi ilan pastasından pay alamıyor
Bölgesel

Anadolu basını, resmi ilan pastasından pay alamıyor

Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği (TİGAD) Genel Başkanı Okan Geçgel, Basın İlan Kurumu’nun (BİK) internet gazeteciliği mevzuatındaki ağır şartlar sebebiyle Anadolu basının ilan pastasından pay alamadığına dikkat çekti.

Kent Başkan Ödülleri Sahiplerini Buluyor
Yerel Yönetim

Kent Başkan Ödülleri Sahiplerini Buluyor

Kent & Başkan Dergisi’nin her yıl düzenlediği, tüm Türkiye’yi kapsayan online anketi ile Türkiye’nin başarılı büyükşehir, il, ilçe ve belde belediye başkanları belirlendi.

Okan Geçgel  Yeni Dünya Düzeni  Yahudi Yutturması
Yaşam

Okan Geçgel Yeni Dünya Düzeni Yahudi Yutturması

Yaklaşık 30 yıl önce gazeteciliğe başladığım ilk yıllarda kaleme aldığım bir yazımda “Yeni Dünya Düzeni Yahudi Yutturması” başlığı ile İsrail’in Dünya üzerinde oynamış olduğu bir oyuna dikkatleri çekmiştim.

TİGAD Başkanı Geçgel, 'İsrail'in Filistin'e saldırıları terör faaliyetidir'
Bölgesel

TİGAD Başkanı Geçgel, 'İsrail'in Filistin'e saldırıları terör faaliyetidir'

İnternet Gazeteciliği Derneği (TİGAD) Genel Başkanı Okan Geçgel, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını terör faaliyeti olarak nitelendirdi.

 Başkan Okan GEÇGEL "Ankara'daki Bombalı Eylemin Zamanlaması Manidardır
Yaşam

Başkan Okan GEÇGEL "Ankara'daki Bombalı Eylemin Zamanlaması Manidardır

Ankara’da İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü kapısında düzenlenen bombalı terör eylemi ve eylemin zamanlaması son derece manidar…

Okan GEÇGEL 'in Kaleminden Darağacına giden Başbakan...
Yaşam

Okan GEÇGEL 'in Kaleminden Darağacına giden Başbakan...

Celladı ile yüzleşmeye giderken, biraz sonra öleceğini bile bile darağacına yürüyen bir Başbakan…