Ölmeden önce uyarmıştı! Son uyarısı ortaya çıktı 7 şehri etkileyecek büyük depreme dikkat çekti!

Doç. Dr. Doğan Kalafat'ın Marmara Bölgesi için yaptığı büyük deprem uyarıları, 65 yaşında hayatını kaybetmesinin ardından yeniden gündeme geldi. Detaylar haberimizde...

Ölmeden önce uyarmıştı! Son uyarısı ortaya çıktı 7 şehri etkileyecek büyük depreme dikkat çekti!

Deprem bilimci Doç. Dr. Doğan Kalafat'ın 65 yaşında hayatını kaybetmesi sonrası, yıllardır yaptığı önemli uyarılar yeniden gündeme geldi. Kalafat, özellikle Marmara ve İstanbul çevresinde beklenen büyük deprem konusunda dikkat çekici açıklamalarda bulunmuştu.

Eski Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat 65 yaşında yaşamını yitirdi. Doç. Dr. Doğan Kalafat, "Deprem Yerinin Belirlenmesi", "Sismogramın Analizi ve Okunması", "Sismik Ağın Kurulması Sismik İstasyonlar İçin Büyüklük Denklemlerinin Hesaplanması", "İki Merkezli Çözümler İçin Yerel Kabuk Yapısının Araştırılması", "Deprem Kataloğu Çalışmaları", "Fay Düzlemi Çözümü/Moment Tensör İnversiyon Çalışmaları", "Makrosismik Çalışmalar", "Jeolojik Saha Gözlemi" konularında çalışmalar gerçekleştirdi.

Doğan Kalafat'ın ölümü sonrası Türkiye'nin deprem risk haritasıyla ilgili yaptığı uyarılar gündem oldu. Kalafat, "Gerçek zamanlı ve sürekli olarak Marmara ve İstanbul civarını izliyoruz" diyen Kalafat, Marmara'da beklenen büyük depreme dikkat çekiyordu.

Marmara Bölgesi'nde deprem etkinliğinin devam ettiği yerleri açıklayan Kalafat şunları kaydetmişti: "Marmara bölgesinde düzenli enerji boşalımı ve buna bağlı olarak deprem etkinliği devam etmekte.. Özellikle Silivri Açıkları-Yeniköy-Mürefte-Şarköy açıkları, Çınarcık, Yalova açıkları, Erdek ve Gemlik körfezleri son bir yılda önemli deprem aktivitesi gösteren alanlar.”

HaberGlobal'in aktardığına göre, Kalafat açıklamalarının devamında şunları kaydetmişti:

“Türkiye'de yılda ortalama 16 bin deprem kaydediliyor. Bu rakam Japonya'da 160 bin deprem. Türkiye'de ortalama her iki, üç yılda bir 6 büyüklüğünde deprem yaşanıyor. Marmara Denizi içindeki kuzey fay kolunun tek parçadan oluşmadığı gibi, farklı sismojenik özellikler taşıyan parçalardan meydana geliyor.

7.2'LİK DEPREM UYARISI

Marmara Denizi’nde meydana gelecek büyüklüğü 7.2 olan bir depremin Marmara’da kıyısı bulunan 7 şehir ve yerleşim yerlerini etkileyeceği, bu depremin istatistiksel olarak 2040 yılına kadar yüzde 75 olasılıkla, 2090 yılına kadar yüzde 95 olasılıkla meydana geleceğini öngörüyoruz. Bu ise tüm Marmara Bölgesinin deprem riskinin azaltılmasına yönelik olarak çalışmaların gün ve gün arttırılarak sürdürülmesini, özellikle depreme dayanıksız bina stokunun vakit kaybetmeden eritilmesi gerektiğini zorunlu kılıyor.

KÖPRÜLER VE BARAJLAR İÇİN RİSK VAR MI?

Boğaz Köprülerinde depreme bağlı risk bulunmuyor. Barajlarda da sıkıntılı bir durum şuan için yok. İstanbul'da riskli semtler yerine riskli yapılar olarak değerlendirme yapmak daha doğru olur. Ayasofya, Süleymaniye, Sultanahmet, Topkapı Sarayı gibi tarihi yapıların depremde hasar görme riski bulunsa da yıkılmaları söz konusu değil.

Viyadükler, İzmit Geçiş Köprüsü, 3.Köprü, Marmaray, Metrolar, yapımı düşünülen Akkuyu Nükleer Santrali ile stratejik yapılar depremde hasar görmeyecek şekilde projelendirilmiş yapılar. Türkiye genelinde 247 noktada deprem algılayıcı istasyonlarımız var. Sismik ağımızın deprem algılama eşiği son yıllarda önemli bir şekilde düştü. Yani deprem istasyonlarını kurdukça deprem algılama hassasiyeti önemli bir şekilde olumlu yönde gelişti."

Odatv

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Depremzedeler için daha iyisini vaat ediyor, 6 bin konut daha tamamlandı
Bölgesel

Depremzedeler için daha iyisini vaat ediyor, 6 bin konut daha tamamlandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 6 Şubat depremleri sonrası Diyarbakır'da inşa edilen 10 bin konutluk projenin 6 bininin tamamlandığını duyurdu. Depremzedeler için konutlar teslim ediliyor.

Ünlü Astrolog'dan Burdur'a deprem uyarısı "tedbirli olalım"
Bölgesel

Ünlü Astrolog'dan Burdur'a deprem uyarısı "tedbirli olalım"

Sosyal medya fenomeni ünlü astrolog Mahfuz Bayram deprem olabileceğini tahmin ettiği illeri paylaştı, Burdur ve Antalya'da sayılan iller içerisinde.

Depremin derin izlerini kendisini çocuklara adayarak sildi
Bölgesel

Depremin derin izlerini kendisini çocuklara adayarak sildi

Adıyaman'ın Besni ilçesinde yetim büyüyen ve 6 Şubat depreminde kardeşini kaybeden Leman Neslihan Aslan, deprem sonrası travmaları kendisini yetim ve öksüz çocuklara adayarak atlattı.

Adana'da depremlerde hasar gören 9 okul için yıkım çalışmaları başladı
Bölgesel

Adana'da depremlerde hasar gören 9 okul için yıkım çalışmaları başladı

Adana'da Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar gören 9 okulda yıkım çalışması başladı. Okullardan mezun olan vatandaşlar ise yıkım çalışmalarını üzüntülü gözlerle izledi.

Gaziantep'te hasar gören asırlık Zincirli Bedesten restore ediliyor
Bölgesel

Gaziantep'te hasar gören asırlık Zincirli Bedesten restore ediliyor

Gaziantep'te, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde hasar gören ve ziyarete kapatılan tarihi Zincirli Bedesten'de restore çalışmaları devam ediyor.

Başkan Torunoğlu;  “Mücbir sebep şartsız uzatılmalı”
Bölgesel

Başkan Torunoğlu; “Mücbir sebep şartsız uzatılmalı”

Depremden etkilenen kentlerin Ticaret ve Sanayi Odalarının başkanları, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde 31 Ağustos'ta sona erecek mücbir sebep halinin uzatılması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenip yardım istedi.