Samsun

OMÜ Fen Fakültesi'nde Yapılan Araştırmalar, Dünya Biyoçeşitliliğine Yeni Katkılar Sağlıyor

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Fakültesi'nde 53 yıllık birikim sonucu toplanan memeli hayvan koleksiyonunda dünya biyoçeşitliliğine ilk kez kazandırılan 3 yeni tür, 1 tane yeni alt tür bulunuyor

OMÜ Fen Fakültesi'nde Yapılan Araştırmalar, Dünya Biyoçeşitliliğine Yeni Katkılar Sağlıyor

SAMSUN (İHA) - Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Fakültesi'nde 53 yıllık birikim sonucu toplanan memeli hayvan koleksiyonunda dünya biyoçeşitliliğine ilk kez kazandırılan 3 yeni tür, 1 tane yeni alt tür bulunuyor.
Türkiye’nin en büyük memeli hayvan koleksiyonlarından birine sahip OMÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'ndeki koleksiyonda yaklaşık 100 memeli hayvan türü bulunuyor. Bu hayvanlar arasında dünyada ilk kez teşhis edilen 'Microtus Dogramacı’ ‘Microtus Anatolica’ isimli tarla fareleri, ‘Talpa Hakkarensis’ ve ‘Talpa Levantis Dogramacı’ isimli köstebekler ve ‘Spermophilus Taurensis’ isimli gelengi de bulunuyor. Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'nde görevli akademisyenlerin Türkiye'yi ilmek ilmek gezmesi sonucu elde edilen koleksiyon, bilimsel açıdan büyük önem arz ediyor. Gelecek nesillerin kendilerinden önce hangi canlıların yaşadığına dair bilgileri öğrenme şansı bulacağı koleksiyonda ayrıca tilki, tavşan, kirpi, gelincik gibi hayvanlar bulunuyor.

"Böylesi Türkiye'de başka bir yerde görülmedi"
Koleksiyon hakkında bilgi veren OMÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Kefelioğlu, "Burası memeli hayvan koleksiyonudur, tam olarak müze denilemez. Müze daha büyük ve değişik canlı gruplarını inceleyen bir yapıdır. Ama burası Türkiye’de önemli bir memeli hayvan koleksiyonudur. Burada Türkiye memeli hayvanlarının yüzde 70’ini temsil edecek kadar örnek vardır. Tabii ki bu bizim bir ömrümüzü aldı. Burada gördüğünüz örneklerin hepsi iyi korunduğu takdirde 200 yıl kadar hiç bozulmadan kalabilir. Bu da doğa çeşitliliğin gelecek nesillerin bilmesi kadar önemlidir. Çünkü ileri de nesli kaybolan türler olacaktır. Bu türler en azında böyle koleksiyonlarda saklanarak gelecek nesillerin bu türler hakkında bilgi sahibi olması sağlanır. Şu anki nesil içinde böyle koleksiyonlar çok önemlidir. Gençlerimizin hepsi doğadan uzak yaşadıkları, betonların arasında yaşadıkları için doğada göremeyeceklerini, hiç ulaşamayacakları türleri bu tip koleksiyonları ziyaret ederek görme imkanına kavuşacaklar. Bu tür koleksiyonların halka dönük ve biyoçeşitliliğe dönük faydaları olduğu gibi aynı zamanda bilimsel yönden de son derece önemli çıktıkları oluyor. Burada pek çok yeni tür vardır. Dünya için yeni türler vardır. Teşhis ettiğimiz ‘Microtus Dogramacı’, ‘Microtus Anatolica’ isimli tarla fareleri, ‘Talpa Hakkarensis’ ve ‘Talpa Levantis Dogramacı’ isimli köstebekler ve ‘Spermophilus Taurensis’ isimli gelengi dünya için ilk teşhislerdir. Dünya için yeni türler teşhis edilmesi bakımından OMÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nün memeli kürsüsü bu anlamda çok iyi durumdadır. Dünya biyoçeşitliliğine 3 yeni tür 1 tane yeni alt tür verdi. Bu gerçekten azımsanamayacak durumdur. Böylesi Türkiye’de başka bir müzede görülmedi" dedi.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü etkinlikler ile kutlandı
Etkinlik

Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü etkinlikler ile kutlandı

Kütahya’da Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü etkinlikleri çerçevesinde Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Kütahya Şube Müdürlüğü Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi ile birlikte Kütahya'daki flora ve fauna çeşitliliğine ait fotoğraf sergisi düzenlendi.

Burada da ortalama hız tespiti başlıyor! Tarih verildi, sonrasında canınız yanmasın
Bölgesel

Burada da ortalama hız tespiti başlıyor! Tarih verildi, sonrasında canınız yanmasın

Samsun-Sinop karayolunda 1 Kasım’da aktifleşecek 10 hız ihlal tespit sistemiyle sürüş güvenliği artacak. Emniyet, hız sınırına uyumun can ve mal güvenliği sağladığını vurguluyor.

Belediye hizmetlerine ayrılan ödenekler
Yaşam

Belediye hizmetlerine ayrılan ödenekler

Samsun'un Atakum Belediye Meclisi, 2025 mali hazırlık bütçesini 2 milyar 555 milyon TL olarak kabul etti. Detaylar haberimizde..

 Samsun Emniyeti'ne 91 yeni araç tahsis edildi
Yaşam

Samsun Emniyeti'ne 91 yeni araç tahsis edildi

İçişleri Bakanlığı tarafından Samsun Emniyet Müdürlüğü'ne tahsis edilen 91 yeni araç, düzenlenen törenle hizmete girdi. Detaylar haberimizde..

Samsun'da trafik kazası! Otomobil takla attı
3. Sayfa

Samsun'da trafik kazası! Otomobil takla attı

Samsun'da takla atarak yolda ters dönen otomobilde bulunan 4 kişi yaralandı. Detaylar haberimizde..

 Samsun'un Eylül ayı kaza bilançosu açıklandı
3. Sayfa

Samsun'un Eylül ayı kaza bilançosu açıklandı

Samsun'da 2024 Eylül ayında polis bölgesinde meydana gelen bin 77 trafik kazasında 3 kişi hayatını kaybetti, 721 kişi yaralandı. Detaylar haberimizde..