Burdur Bucak'ta Çamlık Köyünde bulunan ve Aksu Vadisi’ne hakim bir konumda yer alan Kreman Antik Kenti Psidia'lılar tarafından kuruldu. Birçok gizemi bünyesinde barındıran Kremna Antik Kenti'ni geçtiğimiz yılın ilk 11 ayında 1910 kişi ziyaret etti.
Pisidia Bölgesi'nde kritik kent merkezlerinden biri ve ayakta kalan yapıları Roma Dönemi'ne ait olan Kremna Antik Kenti, 2020 yılında 1053, 2021 yılında 1096, 2022 yılında 1468 kişi tarafından ziyaret edilmişti. Etrafı surlarla çevrili olan antik kent, 2023 yılının ilk 11 ayında yüzde 30,10'luk bir artışla 1910 kişi tarafından ziyaret edildi.
Burdur'un Bucak ilçesine bağlı Çamlık Köyü sınırları içinde, Aksu Vadisi'ne hakim bir konumda Psidia'lılar tarafından kurulan Kremna Antik Kenti, önemli bir Psidia şehridir. Bu antik kentin ayakta kalan yapıları Roma Dönemi'ne aittir ve şehir etrafı surlarla çevrilidir. Izgara planlı olarak kurulan kentin iki girişi, güneyden ve batıdan sağlanmaktadır. Yapılan kazılarda ortaya çıkan büyük ve küçük Atena, Leto, Hygeia, Nemesis giyimli kadın, Apollon, Asklepios ve Herakles heykelleri, Burdur Müzesi Kremna Salonu'nda ziyaretçilere sunulmaktadır.
Gökyüzüne doğru yükselen sarp kayalıklarla çevrili, antik Psidia'nın en önemli kentlerinden biri olan Kremna, günümüzde hala keşfedilmeyi bekleyen gizemleri içinde barındırıyor. Bucak ilçesine bağlı Çamlık Köyü'nde yer alan bu antik kent, 46 hektarlık geniş bir alanı kaplamaktadır. Kentin, Helenistik dönemden Roma İmparatorluğu dönemine kadar uzanan bir yerleşim geçmişine sahip olduğu öngörülmektedir.
Kremna Antik Kenti, özellikle teknik özellikleriyle dikkat çeken bir antik yerleşimdir. Bucak ilçesinde konumlanan Kremna, etrafı uçurumlar ile çevrili, kartal yuvasını andıran son derece yüksek bir alanda yer almaktadır. Kentin forum yapısı, bazilika kompleksi, hamam yapısı, 230 metre uzunluğundaki korint düzenindeki sütunlu caddesi ve 2 tiyatrosu, bölgenin zengin ve anıtsal kentlerinden biri olduğunu göstermektedir. Bu özellikleriyle Kremna, mimari açıdan önemli bir tarihi mirası temsil etmektedir. Kazı çalışmaları, 2 yıl önce başlamış olup hala devam etmektedir.
Kremna Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarını yöneten kazı başkanı, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. B. Ayça Polat Becks, kazılarla ilgili şu açıklamalarda bulundu: "Kremna Antik Kenti'ndeki kazılara biz 2 sene önce başladık ve şu an ikinci sezonumuzu geçiriyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izniyle Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi adına burada kazı başkanlığını yürütüyorum. Ekipte 30'dan fazla bilim insanı ve 10 işçi bulunuyor. Kremna, antik çağda Psidia bölgesinde önemli bir antik kent olarak konumlanmaktadır ve yaklaşık 46 hektarlık geniş bir alana sahiptir. Helenistik kökenli bir yerleşim olarak bilinen Kremna, esas önemini Roma İmparatorluğu döneminde kazanmıştır. Kent, birçok kamusal yapıya ev sahipliği yapmış, forum yapısı, bazilika kompleksi, hamam yapısı, 230 metre uzunluğundaki korint düzenindeki sütunlu caddesi ve 2 tiyatrosu ile bölgenin zengin ve anıtsal kentlerinden biri olmuştur. Kremna, geç antik çağda güçlü bir Hristiyanlık evresine sahiptir ve şu ana kadar tespit ettiğimiz 10 kadar kilise bulunmaktadır. Bizans dönemi sonrasında kentin terk edilmeye başlandığını gözlemledik. Önümüzdeki yıllarda yapacağımız kazılar, kentin kronolojisi konusunda daha fazla bilgi sunabilir. Belki de kent, düşündüğümüzden çok daha erken dönemlerde iskan görmüş olabilir. Bu gibi konulara ilerleyen yıllarda daha fazla ışık tutmayı hedefliyoruz."
Kremna Antik Kenti hakkında UNESCO Kültür Mirası Listesi’ne girebilir iddialarına da cevap veren Ayça Polat Becks, “Kremna çok yeni başlayan bir kazı ama önemli bir antik kent. Psidia bölgesinin 5 Roma koloni kentinden biri ve korunagelme düzeyiyle de esasında anıtsal yapıların rahatlıkla yüzeyde okunduğu bir kent. Bunlar tabii uzun soluklu çalışmalar. İlerleyen yıllarda bizim bu listeye aday olma yolunda bir dosya hazırlama planlarımız olacak. Ama bunlar tabi ilerleyen yıllarda önümüze gelecek. Üzerinde çalışacağımız noktalar olacak” sözlerini sarf etti.
Antik kentte alınan güvenlik önlemlerine de değinen Prof. Dr. Becks, “Kazıların başlamasıyla birlikte antik kentte güvenlik önlemleri de ister istemez artırıldı. Bu konuda Bucak İlçe Jandarma Komutanlığı bize gerçekten çok destek oluyor. Hem Burdur Müzemiz hem de yerel güçlerimiz ile birlikte bölgede hem kurulan kameralarla hem de jandarmamızın dronları ile bazen de uydudan güvenlik konusunda bize yardımcı oluyorlar” dedi.
Kremna Antik Kenti ile ilgili çok fazla Pagan tapınağının yer aldığı şeklinde çıkan haberler hakkında açıklama yapan kazı başkanı Becks, “Kremna kült yönü ile ön plana çıkan bir kent. Biz hem Kremna kent sikkelerinden kentte pek çok tanrı ve tanrıçaya tapıldığını biliyoruz. Hem de yüzeyde okuduğumuz arkeolojik kalıntılara baktığımızda kentte çok sayıda tapınak kalıntısının var olduğunu görüyoruz. Tabii bunlar günümüzde kısmen toprak altında bulunuyor. Önümüzdeki yıllarda yapacağımız çalışmalarla hem imparatorlar kültü ile ilgili hem de Helen ve Roma Pantionu ile ilgili tanrılara adanmış tapınaklardan bazılarını kazmayı ve ayağa kaldırmayı planlıyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.
Yorumlar (0)