Pankreas kanseri, pankreas organının kontrolsüz büyümeye başlaması ve hücrelerin mutasyona uğraması sonucunda görülen bir hastalıktır. Pankreas; mide, omurga ve karın arasında yer alan ve hayati açıdan büyük öneme sahip olan bir bezdir. Sindirime yardımcı enzimlerin ve kan şekerini kontrol altında tutan hormonların üretiminde rol alan pankreasta görülen kanser, çoğunlukla kanallarda başlar. Bu yüzden tümörlerin ilk etapta görüntüleme testleri aracılığıyla tespit edilmesi zor olabilir.
Kanserin belirtileri arasında ise ilk etapta açık renkli gaita (dışkı), şişkinlik, deride kaşıntı ve yeni başlayan diyabet yer alır. Ancak semptomlar kişiden kişiye göre farklılık gösterdiği için doğru teşhis konulması adına mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır.
Pankreas kanserinin anlaşılması konusunda ilk evrelerde erken dönem belirtileri çoğu zaman kendini göstermez. Belirtilerin anlaşılması noktasında tümörün sindirim sisteminde yer alan diğer organlara zarar vermeye başlaması gerekebilir. Genel olarak pankreas belirtileri ise şu şekildedir:
Yakın dönemde diyabet ya da pankreas iltihaplanması sebebiyle ağrılı biçimde rahatsızlık yaşayan kişilerin kanser riski taşıması olasıdır. Nöroendokrin tip pankreas kanseri belirtileri ise farklı olarak anemi ve ishal durumlarını da bünyesine dahil edebilmektedir.
Pankreas kanserine yol açan faktörler arasında ilk olarak aile geçmişi ve genetik yer alır. Bununla beraber diğer risk faktörleri aşağıdaki gibidir:
Pankreas kanserinin belirlenmesi ve risk faktörleri gibi konular hakkında detaylı bilgilere ulaşmak için Anadolu Sağlık Merkezi uzman hekimlerine danışabilirsiniz.
Erken evrelerde teşhis edilmesi zor olan pankreas kanserinin anlaşılması için farklı yöntemler kullanılır. Teşhis sürecinde istenebilecek bazı testler ise aşağıdaki gibidir:
Pankreas kanserinin teşhis edilmesi için deneyimli doktorlarla beraber kaliteli ekipmanların önemi de büyüktür. Uzman kadrosu ve teknolojik altyapısı ile birçok başarıya imza atan Anadolu Sağlık Merkezi aracılığıyla olası pankreas kanserinin teşhis edilmesini kolaylaştırabilirsiniz.
Pankreas kanserinin tedavisinde çoğunlukla kombinasyon terapisi uygulanmaktadır. Ayrıca tedavi yönteminin pek çok farklı etken doğrultusunda değişmesi de mümkündür. Tedavi aşamasında kullanılan bazı yöntemler ise aşağıdaki gibidir:
Hedefe yönelik tedavi yöntemleri ile sağlıklı dokulara daha az hasar vererek uygulama yapılması mümkündür. Ayrıca müdahale sırasında kullanılan ilaçların belirli proteinlere yönelik olması, başarı şansını artırabilir. Bu bağlamda uygun tedavi yöntemlerinin belirlenmesi ve yüksek ölçüde fayda sağlaması için her zaman düzenli bir şekilde sağlık kontrollerinin yaptırılması gerekir.
Yorumlar (0)