Prof. Dr. Adnan Yüksel; Üniversitenizi seçerken bu mutlaka olmalı

Üniversite tercihlerine sayılı günler kala adaylara önemli önerilerinde bulunan Prof. Dr. Adnan Yüksel, tercih edilecek üniversitenin Yükseköğretim Kalite Kurulu(YÖKAK) tarafından kurumsal akreditasyon almaya hak kazanmış olmasının önemli bir detay olduğuna değindi.

 Prof. Dr. Adnan Yüksel; Üniversitenizi seçerken bu mutlaka olmalı

Üniversite tercihlerine sayılı günler kala adaylara önemli önerilerinde bulunan Prof. Dr. Adnan Yüksel, tercih edilecek üniversitenin Yükseköğretim Kalite Kurulu(YÖKAK) tarafından kurumsal akreditasyon almaya hak kazanmış olmasının önemli bir detay olduğuna değindi. Akredite olmayan üniversitelerin tercih edilmesini önermeyen Prof. Dr. Yüksel, “Çünkü akredite; ‘işini istediği gibi yapabilmek’ demektir. Üniversite akredite olmamışsa o zaman öğretim kadrosu, sosyal imkânları gibi birçok konuda yetersiz demektir. Dolayısıyla bu çok önemli” dedi.
Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı bitti. Heyecanla beklenen puanların 17 Temmuz’da açıklanmasıyla tercih dönemi de başlayacak. Bu dönemde yapılabilecek yanlışları önlemek için çeşitli uyarılarda bulunan Biruni Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Yüksel, öğrencilerin hayatlarındaki en önemli kararlardan birini vereceklerini söyledi. Seçilecek üniversite ve bölümün bundan sonraki hayatlarını belirleyeceğinin altını çizen Prof. Dr. Yüksel, “Çocuklar, üniversitelerde 4-6 yılını geçiriyor. Bu yüzden tercih yaparken en önemli şeylerden biri yeteneklerini bilmeleri ve ona göre üniversite ve bölüm seçmeleridir” açıklaması yaptı.
Prof. Dr. Yüksel, “İkinci önemli olan ise ‘nerede okursam mutlu olurumu’ düşünmeleri gerekir. Çünkü mutlu olunmayan yerde başarı gelmez. Üçüncüsü ise okudukları yer ve bölüm beklentilerini karşılayacak mı ona bakmalılar. ‘İlerde nasıl bir hayat kuracaklarını, aldıkları eğitimin bunu sağlayıp sağlayamayacağını’ iyi tespit etmeliler. Dördüncüsü de iş imkânlarına bakmalılar” dedi.

“Önce branş, sonra üniversite belirlenmelidir”
“Tercih döneminde üniversiteyi belirlemeden önce ne okuyacaklarını, branşlarını belirleyip buna çok iyi şekilde karar vermeliler” diyen Prof. Dr. Yüksel, “Sonra nerede okuyacaklarına karar verecekler. Kesinlikle puana değil, sıralamaya baksınlar. Çünkü sıralama her yıl değişebiliyor. Hiç kazanamayacakları yerleri boşa tercih listesine eklemesinler. Aileler de tercihte çocuklara müdahale etmemelidir. Ancak çocuklarını yeteneklerine göre bölüm seçmesi için yönlendirebilirler” şeklinde konuştu.

“İstenilen bölüm gelmiyorsa mezuna kalınabilir”
İstenilen üniversite, bölüme sıralama yetmediği takdirde mezuna kalarak 1 yıl beklenilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Yüksel, “Tabii bunu çok önermiyoruz ama sevmedikleri bölümü de okumasınlar. İstediği fakülteyi, istediği bir üniversitede okuyamıyorsa o zaman beklemekte fayda var. ‘Hangi üniversiteden mezunsun’ diye sorulduğunda boynu bükük kalınmamalıdır. Çünkü her zaman ilk soru, ‘mesleğiniz ne’ ikinci soru ise ‘hangi okuldan mezunsunuz’ olur” dedi.

“Üniversite imkânları ve hocalar iyi araştırılmalıdır”
Tercih yapmadan önce üniversitenin imkânlarının iyi araştırılması gerektiği hakkında da uyaran Prof. Dr. Yüksel, “Sosyal donatılarının nasıl olduğu incelenmelidir. Örneğin; spor alanları, kütüphaneleri, çalışma ortamları, derslikleri, en önemlisi de hocaları araştırılmalıdır. Öğrenci, hocasını severse orada mutlu, huzurlu olur, ilham alır. Üniversitenin konumuna da baksınlar. 4-6 yıl gidip gelecekleri yere ulaşım çok önemlidir. Trafikli yer olup olmadığı önemli. Türkiye’de çok uzak kampüsler de bazen tercih edilebiliyor. Ama öğrencinin yurt imkânı olmuyor. En önemlisi akademik danışmanlık. Üniversitede mentor eğitimi olup olmadığına baksınlar. Üniversitenin vizyonuna, yayın sıralamasına bakılmalıdır. Bu şekilde ilerleyip gerilediğini anlayabilirsiniz. Orada iyi hocalar olup olmadığını da böylece kontrol edebilirsiniz” açıklaması yaptı.

“Tıp okumak isteyenler üniversiteye ait hastane olmasına dikkat etmeli”
Sağlık, tıp alanını seçmek isteyen öğrenciler için çeşitli bilgiler veren Prof. Dr. Yüksel sözlerine son olarak şunları ekledi:
“Öncelikle bu alanda üniversitenin kendi hastanesi olmalıdır. Çünkü tıpta 3 yıl teorik, 3 yıl pratik yaptırıyoruz. Bu iş afiliye hastaneyle olmaz. Afiliye hastane olduğu zaman bilim de olmaz. Üniversite kendi hastanesinde öğrencilerine pratik alan oluşturmalı. Burada kendi hocaları ders vermeli, sınav yapmalıdır. Şuana kadar yaklaşık 208 üniversitede 5’inciyiz. 2010’dan sonra kurulmuş 34 üniversitede, tek akredite kuruluşuz. 3 binden, 20 binden, 40 binden öğrenci almışız. 6 yıl okutmuşuz. TUS’ta ilk 100’e giren 6 öğrencimiz var. Bu da büyük bir başarı.”

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Etkinliklerde kullanılan önemli kart hakkında detaylar
Yaşam

Etkinliklerde kullanılan önemli kart hakkında detaylar

Akreditasyon nedir? Akreditasyon kartı ne demek? Kimler akreditasyon kartı kullanabilir ve nasıl alınır? Etkinliklerde kullanılan bu önemli kart hakkında detaylar.

KTO Karatay İnşaat Mühendisliği Ve Makine Mühendisliği bölümleri Avrupa'ya açılıyor
Bölgesel

KTO Karatay İnşaat Mühendisliği Ve Makine Mühendisliği bölümleri Avrupa'ya açılıyor

Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK) tarafından akredite edilen Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği ve Makine Mühendisliği Bölümlerinin akreditasyon sertifikaları, üniversitede düzenlenen akreditasyon ödül töreninde teslim edildi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi  Endüstriyel Tasarım Bölümüme tam akreditasyon
Bölgesel

İzmir Ekonomi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümüme tam akreditasyon

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Endüstriyel Tasarım Bölümü, başarılarına bir yenisini daha ekleyerek, Endüstriyel Tasarım Akreditasyon Kurulundan (ENTAK) 5 yıl süreyle tam akreditasyon aldı.

MAKÜ 5 Yıllık Akreditasyonla Ulusal Başarıya İmza Attı!
Bölgesel

MAKÜ 5 Yıllık Akreditasyonla Ulusal Başarıya İmza Attı!

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından 5 yıllık kurumsal akreditasyona layık görüldü. Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, bu başarının arkasındaki emeği geçen personele teşekkür etti ve üniversitenin uluslararasılaşma hedeflerini paylaştı.

OMÜ'de 25 Program Akredite Edildi, 3 Program İçin Süreç Devam Ediyor
Bölgesel

OMÜ'de 25 Program Akredite Edildi, 3 Program İçin Süreç Devam Ediyor

Araştırma üniversitesi adayı Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ) 25 program akredite oldu, 3 program da bu hedefe odaklandı.

Yükseköğretimde Kaliteye Önem! MAKÜ'ye 5 Yıllık Akreditasyon Belgesi!
Bölgesel

Yükseköğretimde Kaliteye Önem! MAKÜ'ye 5 Yıllık Akreditasyon Belgesi!

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), YÖKAK Uluslararası Kalite Güvencesi ve Akreditasyon Konferansı'nda 5 yıllık akreditasyon belgesini aldı. Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, belgeyi YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın elinden teslim aldı.