İstanbul

Prof. Dr. Kamil Özdil: “Her yutma güçlüğünün mutlaka değerlendirilmesi lazım” - Haberler

İstanbul’da, yutma güçlüğü ve kilo kaybı şikayetiyle Biruni Üniversite Hastanesi’ne gelen kadının mide kanseri olduğu ortaya çıktı.

Prof. Dr. Kamil Özdil: “Her yutma güçlüğünün mutlaka değerlendirilmesi lazım” - Haberler

İSTANBUL (İHA) - İstanbul’da, yutma güçlüğü ve kilo kaybı şikayetiyle Biruni Üniversite Hastanesi’ne gelen kadının mide kanseri olduğu ortaya çıktı. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Kamil Özdil, yutma güçlüğü şikayetlerinin mutlaka bir hekim tarafından değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Yaklaşık 6 aydır yutma güçlüğü nedeniyle su içmekte ve yemek yemekte zorlanan 68 yaşındaki kadının, İstanbul ve farklı şehirlerdeki merkezlerde endoskopik işlemleri ile tahlilleri yapıldı. Yapılan değerlendirmelerde kadına “Akalazya” tanısı konuldu. Tedavi için Biruni Üniversite Hastanesi’ne başvuran kadına, Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Kamil Özdil tarafından endoskopi işlemi gerçekleştirildi. Endoskopik işlemde hastanın aslında Psödoakalazya (Yalancı Akalazya) olduğu ortaya çıktı. Yutma güçlüğü ve kilo kaybına, midede bulunan tümörün neden olduğu belirlendi. Mide kanseri tanısı konan kadın, üniversite hastanesinin onkoloji merkezinde tedavi altına alındı.

“Bu işlemi sayılı merkezler yapıyor”
Konuyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Özdil, “Hastamız yutma güçlüğü ve kilo kaybıyla bize başvurdu. Bu şikâyetlerle daha önce Anadolu'da bir şehirde, İstanbul'daki farklı hastanelerde ve muayenehanelerde değerlendirilmiş. Hastaya yapılan testlerde, endoskopilerinde ve manometri denilen bir işlem sonrasında ‘akalazya’ olduğu söylenmiş. Bunun tedavisi için de ‘POEM’ denilen bir işlem için bize yönlendirildi. Bu işlemi sayılı merkezler yapıyor. Bunlardan birisi de biziz. Bu amaçla hastayı biz işleme aldığımızda aslında ‘akalazya’ olmadığını gördük. Tümör nedeniyle oluşan darlık sonucu yutma güçlüğünün ortaya çıktığını anlamış olduk” dedi.

“Tanı koymakta hekimleri yanıltan bir kanser tipi”
Tanı ve tedavi sürecini anlatan Prof. Dr. Özdil, “Hemen biyopsilerini aldık. Tanıyı koyduk. Mide kanseri olduğu anlaşıldı. Mide kanseri olarak da farklı bir kanser. Tanı koymakta hekimleri yanıltan bir tip olduğunu gördük. Daha sonra bu tedavi sonrasında konseyimizde değerlendirdik. Öncelikle kemoterapi alması, daha sonra eğer uygun şartlar sağlanırsa da ameliyat yapılması gerektiği kanaatine vardık” diye konuştu.

“Tümör, yemek borusuna yapışık kısmını tutmuş”
Kanserin neden yutma güçlüğü yaptığını açıklayan Özdil, “Tümör, mideyle yemek borusunun geçiş bölümünü tutuyor. Tam midenin yukarı bölümünü, yemek borusuna yapışık kısmını tutmuş. O yüzden yemek geçmiyor. Kanser şu anda orta seviyede. Önce kemoterapiye verdiği yanıta bakacağız. Kemoterapiyle seviyesi düşerse, ameliyat sınırlarına çekebilirsek ameliyat olacak” ifadelerini kullandı.

“Her yutma güçlüğünün mutlaka değerlendirilmesi lazım”
Vatandaşlara uyarılarda bulunan Özdil, “Kilo kaybı varsa bu önemli. Onu ihmal etmemek lazım. Her yutma güçlüğünün mutlaka değerlendirilmesi lazım. Yutma güçlüğü önemli bir belirti. Üst bölgedeyse daha çok nörolojik nedenlere bağlı olabilir. Mide bölgesindeyse bu yemek borusunun kaslarındaki fonksiyonlarda bir bozulma nedeniyle, içilmiş ilaçların oluşturduğu hasarlara bağlı ya da tümörlere bağlı olabilir. Mideye yakın bölgede takılma hissediyorsak kansere bağlı olabilir” dedi.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı: Prof.Dr. Kürşat Uzun'dan Önemli Açıklamalar
Yaşam

Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı: Prof.Dr. Kürşat Uzun'dan Önemli Açıklamalar

Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında açıklama yapan ve akciğer kanserinin önlenebilir tek kanser türü olduğunu belirten Saygı Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Uzmanı Prof.Dr. Kürşat Uzun, “Akciğer kanseri, tüm kanserler arasında önlenebilir tek kanser türüdür.

21 Kasım İstanbul su kesintisi! İşte etkilenecek yerler
Kesintiler

21 Kasım İstanbul su kesintisi! İşte etkilenecek yerler

21 Kasım Perşembe İstanbul'da su kesintisi yaşanacak ilçeler ve tahmini süreleri açıklandı. Cevapları burada. Su kesintilerini öğrenmek için detayları inceleyin

22 Kasım İstanbul elektrik kesintisi! Nerelerde etkili olacak
Kesintiler

22 Kasım İstanbul elektrik kesintisi! Nerelerde etkili olacak

İstanbul'da 22 Kasım 2024 Cuma günü elektrik kesintisi var mı? İstanbul'da yarın elektrikler kesilecek mi? İstanbul'da yarın yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde..

İstanbul'da Suya Zam geldi   Su kaç para  suyun birinci kademe birim fiyatı ne kadar
Yerel Yönetim

İstanbul'da Suya Zam geldi Su kaç para suyun birinci kademe birim fiyatı ne kadar

İBB Meclisi İSKİ Genel Kurulu'nda, suya yüzde 17,5 oranında zam yapıldı. Kabul edilen teklifle birlikte İstanbul'da suyun birinci kademe birim fiyatı 32.28 liradan 37,92 liraya yükseldi. Zammın Ocak ayından itibaren geçerli olacağı öğrenildi.

20 Kasım İstanbul su kesintisi! Nerelerde etkili olacak
Kesintiler

20 Kasım İstanbul su kesintisi! Nerelerde etkili olacak

20 Kasım Çarşamba İstanbul'da su kesintisi yaşanacak ilçeler ve tahmini süreleri açıklandı. Cevapları burada. Su kesintilerini öğrenmek için detayları inceleyin

21 Kasım İstanbul elektrik kesintisi! İşte etkilenecek yerler
Kesintiler

21 Kasım İstanbul elektrik kesintisi! İşte etkilenecek yerler

İstanbul'da 21 Kasım 2024 Perşembe günü elektrik kesintisi var mı? İstanbul'da yarın elektrikler kesilecek mi? İstanbul'da yarın yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde..