Prof. Dr. Sevcan Karakoç; "50 yıl sonra 2 çocuktan 1’i otizmli olabilir”

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Sevcan Karakoç, ‘Otizm Farkındalık Ayı’ dolayısıyla bilgilendirmede bulundu.

Prof. Dr. Sevcan Karakoç;  "50 yıl sonra 2 çocuktan 1’i otizmli olabilir”

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Sevcan Karakoç, ‘Otizm Farkındalık Ayı’ dolayısıyla bilgilendirmede bulundu. Otizmin, tanımlandığı yıllardan bu yana sıklığının giderek arttığını belirten Karakoç, “Otizm, şu an 36 çocukta 1 olarak tanımlanıyor ama bu şekilde katlanarak artışı devam ederse 50 yıl sonra 2 çocuktan 1’i otizmli olabilir” dedi.
Nisan ayı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de otizm farkındalık ayı olarak kutlanıyor. Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Sevcan Karakoç, otizm hakkında önemli bilgiler paylaştı. Nöroçeşitlilik kavramı içerisinde otizmli çocukları değerlendirdiklerini belirten Prof. Dr. Sevcan Karakoç, “Gelişimsel bir beyin farklılığı olup kişilerin sosyal ve duygusal alanda zorluk yaşamalarına, akran ilişkisi kuramamaya ve bazı takıntılı özel ilgi alanına yönelmeleri gözlemlenir” açıklaması yaptı.

“İlgisiz annelik veya aşı gibi sebebpler söz konusu değil”
Otizmin erkeklerde daha sık görüldüğünü ifade eden Prof. Karakoç, “İlgisiz annelik veya aşı gibi sebepler söz konusu değildir. Doğuştan gelen genetik bir beyin hastalığıdır ancak bazı çocuklar 1 yaş öncesi belirti gösterirken bazı çocuklar 18-24 aydan sonra belirti gösterebilirler. İleri baba yaşı, ileri anne yaşı, gebelik enfeksiyonları, gebelikte bazı antiepileptik ilaçların kullanımı, prematürite gibi risk etmenleri vardır” ifadelerini kullandı.

“Aşısı veya özel ilaç tedavisi yok”
Otizme yönelik bir aşının veya özel bir ilaç tedavisinin olmadığını söyleyen Doğuş Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Sevcan Karakoç, “Bu nedenle aileler çaresizlikle pek çok alternatif tedavileri denemektedirler. Ancak bu hem zaman hem de maddi kayba yol açar. Çocukta otizm için risk tespit edildiğinde hiç vakit kaybetmeden bireysel eğitim programı başlatılmalıdır. Tüm çocuklar gelişim takibinde pediatriste gittikleri gibi çocuk psikiyatristine de gitmelilerdir” şeklinde konuştu.

“Rehabilitasyon evleri ve yaşam alanları düzenlenmeli”
Otizmin, tanımlandığı yıllardan bu yana sıklığının giderek arttığını belirten Karakoç, “Otizm, şu an 36 çocukta 1 olarak tanımlanıyor ama bu şekilde katlanarak artışı devam ederse 50 yıl sonra 2 çocuktan 1’i otizmli olabilir. Otizm spektrum bozukluğunun hafiften ağır bir tabloyla pek çok aileyi ve dolayısı ile ülkeyi etkilemektedir. Erken tanı ve doğru müdahale, tipik çocuklarla kaynaştırma, rehabilitasyon evleri ve yaşam alanları düzenlenmelidir” ifadelerini kullandı.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Otizimli bireyler İçin Konser Gerçekleştirildi!
Etkinlik

Otizimli bireyler İçin Konser Gerçekleştirildi!

Balıkesir Türk Müziği Korosu’nun Otizimli Bireyleri Destekleme Vakfı işbirliği ile gerçekleştirdiği konserde, Selahattin Altınbaş'ın ölümsüz eserleri kulakların pasını sildi.

Otizmli Çocukların Eğitiminde Yeni Umut: İnsansı Robotlar!
Bölgesel

Otizmli Çocukların Eğitiminde Yeni Umut: İnsansı Robotlar!

Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Otizm Spektrum Bozukluğu Eğitimi Anabilim Dalı tarafından planlanan ve konuşmacı olarak Dr. Alperen Sağdıç’ın yer aldığı 'Otizmli Çocukların Eğitiminde İnsansı Robotlar' başlıklı seminer, Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi E Blok Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Otizm Farkındalık Günü MAKÜ'de Atlarla Kutlandı
Bölgesel

Otizm Farkındalık Günü MAKÜ'de Atlarla Kutlandı

MAKÜ Atçılık ve Hippoterapi Merkezi, 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü'nü otizmli çocuklarla atların buluştuğu bir festivalle kutladı. Etkinlikte otizmli çocuklar at binme ve atlarla etkileşim gibi aktivitelerle keyifli vakit geçirdi.

Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde eğlenceli etkinlik
Bölgesel

Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde eğlenceli etkinlik

Antalya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Özel Büyükşehir Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamında özel bireylere anlamlı bir etkinlik düzenlendi.

Aydın Büyükşehir Belediyesi'nden Otizm Farkındalık Günü Etkinliği
Etkinlik

Aydın Büyükşehir Belediyesi'nden Otizm Farkındalık Günü Etkinliği

Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin otizm destek merkezlerinden faydalanan otizmli çocuklar, gerçekleştirdikleri ritim ve jimnastik gösterileriyle büyük beğeni topladı.

Düzce Belediyesi Otizm Farkındalık Günü'nde Özel Çocuklarla Bir Araya Geldi
Bölgesel

Düzce Belediyesi Otizm Farkındalık Günü'nde Özel Çocuklarla Bir Araya Geldi

Düzce Belediyesi, ‘Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde özel çocuklarla bir araya geldi. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, Hacı Hidayet Türkseven Özel Eğitim Uygulama Okulunu ziyaret ederek özel öğrencilere özel bir gün yaşattı.