Renk renk turp var! Hangisinin ne faydası var? İşte kırmızı, siyah ve beyaz turpun faydaları

Kırmızı turp bağışıklık sistemini güçlendirir, siyah turp karaciğere iyi gelir, beyaz turp ise kanser riskini azaltır. Bu yazımızda farklı turpların faydalarını ve besin değerlerini keşfedin!

Renk renk turp var! Hangisinin ne faydası var? İşte  kırmızı, siyah ve beyaz turpun faydaları

Soğuk algınlığına karşı korunmak, cilt sağlığını desteklemek ve daha birçok fayda için turpu beslenmenize ekleyin! Kırmızı turpun serinletici etkisi, siyah turpun karaciğere faydaları ve beyaz turpun kanserle savaşma gücü sizi bekliyor. Hemen okuyun, hangi turpun hangi faydasına ihtiyacınız var?

Turpun Faydaları Nelerdir?

Turp, vitamin ve mineraller bakımından güçlü içeriğe sahip olan ve yenilebilen bir sebze köküdür. İnsan sağlığı açısından pek çok faydası bulunan sebzenin; soğuk algınlığına, öksürüğe ve bronşit gibi özellikle kış ayları hastalıklarına karşı koruyucu ve kabızlık önleyici özellikle turpun faydaları arasında yer almaktadır. Taze olarak tüketilmesi halinde faydalarını daha fazla göstermektedir.

İnsanlar arasında çokça kullanılan “turp gibi” deyimi, sebzenin içeriğinde yer alan faydalı özellikleriyle de bu durumu destekliyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra kanser hücrelerinin oluşmasını da engelleyen sebzenin, kalp sağlığı açısından da birçok faydası bulunmaktadır.

Turp Neye İyi Gelir?

Eski dönemlerden günümüze kadar hem gıda maddesi hem de tıbbi yönde kullanılmaktadır. Geleneksel Çin Tıbbı yönünden boğaz ağrıları, safra hastalıkları ve birtakım enfeksiyonlar gibi sağlık problemlerinin tedavisinde kullanılmıştır.

Merak edilen sorular arasında Turp neye iyi gelir? Sorusu ele alınacak olursa; kalp sağlığından mide problemlerine kadar pek çok soruna fayda sağlayan ve bağışıklık sistemini güçlendiren bir sebzedir.

Metabolizmayı Hızlandırıyor ve Yaşlanmayı Yavaşlatıyor!

İçerdiği yüksek oranda C vitamini, folik asit ve potasyum ile birlikte lif oranı güçlü olan sebze, karaciğer sağlığı ve mideyi temizlemesi açısından da önemi büyüktür. Metabolizmayı hızlandırması açısından etkili olan ve kişilerin diyet listelerinde yer alan sebze, kilo verme konusunda destekleyici bir rolü bulunuyor.

Bunların yanı sıra sağladığı özellikler ve turpun faydaları şu şekildedir:

Kanda bulunan oksijen oranını artırır

Güçlü iyot özelliği ile birtakım tiroit hastalıklarına karşı korur

Kan basıncını düzenler

Yüksek tansiyonu düşürür

Kalp ve damar sağlığını destekler

Karaciğer sağlığını destekler

Diyabet riskini azaltır

Kanser riskini azaltır

Cilt sağlığını destekler ve yaşlanmayı önler

Guatr hastalığını önler

Turpun Çeşitleri Nelerdir?

İnsanlar tarafından tüketilebilen bir sebze kökü olan turpun; kırmızı, siyah, mor, sarı, pembe ve beyaz gibi birçok türü ve çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitlerin kendi aralarında birçok farklı faydası bulunmaktadır.

Kırmızı Turpun Faydaları

Vücutta oluşabilecek fazla ısıyı azaltma özelliğinden dolayı yaz aylarında tüketilmesi önerilmektedir. Lif bakımından güçlü olması ve içerdiği vitaminlerle boğaz ağrılarına ve vücut temizliği bakımından faydaları bulunmaktadır.

Siyah Turpun Faydaları

Karaciğerde oluşabilecek hasarların azalmasında etkilidir. Ayrıca yüksek kolesterol sorunu yaşayan kişiler için, kolesterolün dengelenmesinde ve sindirim sisteminde problem yaşayanların sindirim sisteminin iyileştirilmesine yardımcı olur. Bunların yanı sıra C vitamini özelliğiyle soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda da fayda sağlar.

Beyaz Turpun Faydaları

Diğer türlere oranla daha uzun ve lezzet bakımından farklıdır. Mikroplara karşı savunma sistemini harekete geçirerek, vücudu mikroplardan arındırır. Kanser hücrelerine karşı savaşarak vücut direncini artırır. Saç ve cilt sağlığı bakımından da pek çok faydası bulunmaktadır.

Turpta Hangi Vitamin Ve Mineraller Vardır?

Antioksidan bakımından yüksek özelliğe sahiptir. Bağışıklık sistemini ve sindirim sistemine faydalı olan bitki, kış mevsimlerinde gribal enfeksiyonlara ve soğuk algınlığına karşı koruyucu özellikleri bulunmaktadır.

İçeriğinde; C vitamini, folik asit, potasyum, B2, B6, magnezyum ve kalsiyum özellikleri taşır.

Turp Kalori ve Besin Değeri

C vitamini, folik asit, potasyum ve lif oranı bakımından güçlü özellikleri bulunan bitkinin, yaklaşık 100 gramında 15 kalori vardır. Bu değerin büyük bir bölümünü karbonhidratlar oluşturmaktadır.

2,5 gram lif ve 1 gram protein içeren bitki, kalsiyum, magnezyum, bakır ve B vitaminleri bakımından da zengin değerlere sahiptir.

Turpun Zararları Nelerdir?

İçeriğinde bulunan kükürtlü bileşenleri ile aşırı tüketilmesi durumunda kişilerde birtakım gaz sorunlarını ortaya çıkarabilir. Çok fazla tüketilmesi halinde bağırsak hareketlerini hızlandırarak ishal sorunlarına neden olabilir.

Yüksek ölçüde bulundurduğu oksalat değeri ile çok fazla tüketen kişilerde kalsiyum ve minerallerin azalmasına ve kas kayıplarının yaşanmasına neden olabilir. Gastrit problemi ve ülser yaraları bulunan kişilerin doktor tavsiyesi üzerine ölçülü bir şekilde tüketmeleri gerekmektedir.

Ayrıca huzursuz bağırsak sendromu bulunan kişiler, ishal problemi ve gaz sancısı yaşayan kişiler, böbreklerinde kum bulunan ve kum döken kişiler, tüketmeden önce doktora başvurmalı ve doktor önerisi üzerine ölçülü tüketmelidir.

kaynak: NP İstanbul

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Bu karışımla öksürük kalmıyor! 1 kaşığı kurtarıyor! Bununla karıştırın balgam, öksürükten kurtulun
Yaşam

Bu karışımla öksürük kalmıyor! 1 kaşığı kurtarıyor! Bununla karıştırın balgam, öksürükten kurtulun

Karaturp, içerisinde filtre edilen zencefil, zerdeçal ve bal karışımı ile kışın bağışıklığı güçlendirerek öksürük, balgam ve hırıltıya şifa olabilir. İşte babaannelerden gelen bu şifalı karışımın yapılışı ve sağlık faydaları!

Kış Aylarına Karşı Muhteşem Bitki! Doğal Antibiyotik Gücüyle Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin!
Yaşam

Kış Aylarına Karşı Muhteşem Bitki! Doğal Antibiyotik Gücüyle Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin!

Udu Hindi, kış aylarında hastalıklara karşı korunmak için kullanabileceğiniz doğal bir antibiyotiktir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı korur.

Çörek Otu: Siyah Altın'ın Sağlık ve Güzellik Sırları
Yaşam

Çörek Otu: Siyah Altın'ın Sağlık ve Güzellik Sırları

Çörek otu, antik çağlardan beri kullanılan "siyah altın" olarak bilinen bir baharattır. Sindirimi düzenler, bağışıklığı güçlendirir, alerjileri hafifletir ve daha birçok faydası vardır. Makalemizde çörek otunun faydalarını, kullanım alanlarını ve ilginç bilgilerini keşfedin!

Gilaburu Suyu: Doğanın Mucizevi İçeceği! Gilaburu Suyu Faydaları ve Zararları
Yaşam

Gilaburu Suyu: Doğanın Mucizevi İçeceği! Gilaburu Suyu Faydaları ve Zararları

Gilaburu suyu, Anadolu'nun şifalı bitkilerinden biri olan gilaburudan elde edilen, birçok sağlık sorununa karşı doğal bir destek olarak bilinen bir içecektir. Böbrek taşlarına iyi gelir mi, cilde faydası var mı? Gilaburu suyunun tüm faydalarını ve olası zararlarını keşfedin!

Muşmula Meyvesinin Faydaları ve Çayı Nasıl Yapılır? Muşmula Çekirdeği ve Tüketim Önerileri
Yaşam

Muşmula Meyvesinin Faydaları ve Çayı Nasıl Yapılır? Muşmula Çekirdeği ve Tüketim Önerileri

Muşmula meyvesi, sağlığa birçok fayda sağlayan potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum, folik asit, A ve C vitaminleri bakımından zengin bir besindir. Haberimizde muşmula meyvesinin faydalarını, çayını nasıl yapacağınızı, çekirdeğinin faydalarını ve doğru tüketim önerilerini bulabilirsiniz.

Limonun çok daha sulu olmasını sağlayan tüyo! Limon suyun faydaları?
Sağlık

Limonun çok daha sulu olmasını sağlayan tüyo! Limon suyun faydaları?

Limondan daha fazla su nasıl elde edilir? İşte limondan daha fazla su çıkmasını sağlayan tüyo