Ankara

Sanayi Sektöründeki Daralma Sürdürülebilir Büyüme İçin Risk Teşkil Ediyor

ASO Başkanı Seyit Ardıç, Türkiye ekonomisinin 2024 2. çeyrek büyüme verilerini değerlendirdi. Sanayi sektöründeki %1,8 daralmanın risklerine dikkat çekerek, KOBİ'ler için kredi faizlerinin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Sanayi Sektöründeki Daralma Sürdürülebilir Büyüme İçin Risk Teşkil Ediyor

2. çeyrek büyüme verilerini değerlendiren Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, sanayi sektöründeki yüzde 1,8 daralmanın, ekonominin istihdam ve katma değer meydana getirebilmesi açısından önemli bir risk olduğuna işaret ederek “Başta KOBİ’ler olmak üzere reel sektör için kredi faizlerinin desteklenmesi, ihracatın ve yapısal reformların önceliklendirilmesi sürdürülebilir büyüme için şarttır” dedi.

ASO Başkanı Seyit Ardıç, Türkiye ekonomisinin 2024 yılı ikinci çeyreğinde yüzde 2,5 oranında büyüdüğünü ancak sanayi tarafındaki daralmanın diğer sektörlerden ayrışmasının dikkat çekici olduğunu söyledi. Ardıç, öncü göstergelerin de ekonomide yılın ikinci çeyreği itibariyle sanayide yavaşlama sinyalleri verdiğini hatırlatarak, “Enflasyonla mücadelede sıkılaştırıcı politikaların en önemli etkisi makine ve teçhizat yatırımlarında görülmektedir. Bu yatırımlar 2019 yılından bu yana ilk defa daralmaya işaret ediyor” dedi.

Sanayi üretimindeki gerilemenin, reel sektörün finansmana ulaşabilme zorlukları ve maliyete bağlı dış pazarlardaki rekabet kaybının da bir yansıması olduğunu vurgulayan Ardıç, şöyle devam etti:

“Bu süreçte, özellikle KOBİ’ler için kredi şartlarının iyileştirilmesi değerlendirilmeli. Finansmana erişim için düşük faizli ve uzun vadeli kredi ile vergisel teşviklerin devreye girmesi, biz sanayicilerin üretime devam edebilmesi ve büyümenin sürdürülebilmesi açısından şarttır.”

Büyümenin çeyreklik bazda yüzde 0,1 ile sınırlı kalmasının, ekonomide yavaşlamanın kademeli olarak ortaya çıktığını gösterdiğine dikkati çeken Ardıç, “Sıkılaştırıcı politika uygulamalarının etkisi ikinci yarıda daha da belirginleşecek; iç talep ve üretimdeki azalış ile büyümede yavaşlama ortaya çıkaracaktır. Temel dinamik bu yavaşlamanın dezenflasyonist sürece destek verip vermeyeceğidir” dedi.

Başkan Ardıç, bu süreçte, ihracatın büyümeye katkısının artmasının çok kıymetli olduğuna dikkat çekerek, “İhracatı destekleyici politikalara daha fazla öncelik verilmesinin mevcut politikaların önemli bir bileşeni olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

ASO Başkanı Ardıç, kapsayıcı ve sürdürülebilir büyüme için para ve maliye politikalarında eşgüdümün yanı sıra başta eğitim ve hukuk olmak üzere yapısal reformlara da öncelik verilmesi gerektiğini belirtti.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

ESO'da yerli üreticiler alıcılarla bir araya geldi
İş Dünyası

ESO'da yerli üreticiler alıcılarla bir araya geldi

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) ev sahipliğinde düzenlenen 'Türkiye'nin Kahramanları Eskişehir Buluşması'nda farklı sektörlerden birçok yerli üretici stant açarak ürünlerini tanıtma ve doğrudan alıcılarla buluşma imkânı yakaladı.

MAKÜ ve BUTSO iş birliğiyle Batı Burdur’un kalkınmasına akademik destek
Bölgesel

MAKÜ ve BUTSO iş birliğiyle Batı Burdur’un kalkınmasına akademik destek

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) ile Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) arasında, Batı Burdur’un ekonomik ve sosyal kalkınmasını desteklemek amacıyla önemli bir iş birliği protokolü imzalandı.

Afyonkarahisar'ın yatırım potansiyeli ve sanayi gelişimi değerlendirildi
Yerel Yönetim

Afyonkarahisar'ın yatırım potansiyeli ve sanayi gelişimi değerlendirildi

Afyonkarahisar Merkez 2. OSB ile Çay-Çobanlar-Bolvadin Jeotermal Kaynaklı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Bölgesi ile kentin yatırım potansiyeli ve sanayide gelişim fırsatları değerlendirildi. Detaylar haberimizde..

Antalya MÜSİAD   Başkanı Yusuf Akgül ve yönetim kurulu üyeleri basın mensupları ile bir araya geldi
İş Dünyası

Antalya MÜSİAD Başkanı Yusuf Akgül ve yönetim kurulu üyeleri basın mensupları ile bir araya geldi

Ocak ayında yapılan 21. Olağan Genel Kurul sonrası MÜSİAD Başkanlığına seçilen Yusuf Akgül ve yönetim kurulu üyeleri basın mensupları ile bir araya geldi

Türkiye-Malezya savunma işbirliğinde tarihi adım Türkiye’nin savunma sanayiinde küresel başarısı
İş Dünyası

Türkiye-Malezya savunma işbirliğinde tarihi adım Türkiye’nin savunma sanayiinde küresel başarısı

Türkiye ve Malezya arasındaki savunma işbirliği güçleniyor. Desan Tersanesi, Malezya İçişleri Bakanlığı için 99 metrelik çok amaçlı görev gemisi inşa edecek.

Antalya ekonomisine güçlü destek ATSO ve SGK arasında rehberlik protokolü
Bölgesel

Antalya ekonomisine güçlü destek ATSO ve SGK arasında rehberlik protokolü

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Antalya İl Müdürlüğü arasında "Rehberlik ve İş Birliği Protokolü" imzalanarak, şehrin ekonomik kalkınması, istihdamın artırılması ve üretimin desteklenmesi yolunda önemli bir adım atıldı.