Ön yüz beton kaplama çalışmalarına başlanan Manisa Yunusemre Sarma-Davutlar Barajı şantiye sahasını ziyaret eden DSİ 2. Bölge Müdürü Hüseyin Koray Bilgi, üreticilere Barajın 2024 yılı sonunda bitirmeyi hedeflediklerini açıklayarak müjde verdi.
Şehzadeler kenti Manisa’nın Yunusemre ilçesine bağlı 8 mahalleyi modern sulama ile tanıştıracak Sarma-Davutlar Barajı’nda adım adım sona yaklaşılıyor. Gövde dolgusu tamamlanarak yüzde 70 fiziki gerçekleşme oranına ulaşılan barajda önyüzü beton kaplama çalışmalarına başlandı.
Son 7 ay
Projenin son durumunu teknik ekibi ile birlikte şantiye sahasında değerlendiren DSİ 2. Bölge Müdürü Hüseyin Koray Bilgi, Manisalı üreticilere müjdeli haberi verdi. Sarma-Davutlar Barajı’nı 2024 yılı sonuna yetiştirmeyi planladıklarını söyleyen DSİ 2. Bölge Müdürü Hüseyin Koray Bilgi, “Şu anda hazırlıklarımızı sürüyor. Haziran ayı başında önyüzü beton kaplama çalışmalarına başlayacağız. Yaklaşık 3 ay gibi bir sürede 8 bin metreküp beton dökeceğiz ve sonbaharda gövde imalatlarımızı tamamlayacağız. Hedefimiz yılbaşında kadar Sarma-Davutlar Barajı’nı tüm yönleri ile bitirip barajda su tutabilmek” diye konuştu.
Manisalı çiftçilere yılda 74.7 milyon lira ek gelir
Sarma-Davutlar Barajı’nın 18 milyon 570 bin metreküp su tutma kapasitesine sahip olacağının vurgulayan DSİ 2. Bölge Müdürü Hüseyin Koray Bilgi, proje sayesinde 9 bin 920 dekar arazinin borulu basınçlı sistemle sulanacağını hatırlattı. Barajın bölge ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını belirten Hüseyin Koray Bilgi, “Azalan sulama giderleri ile birlikte çiftçinin üretim maliyetleri düşecek. Tarlalarda verim artacak. Aynı zamanda sulu tarıma geçilmesi nedeniyle bölgedeki ürün yelpazesi de genişleyecek. Proje sayesinde üreticilerimiz 2024 yılı rakamlarıyla yılda yaklaşık 74 milyon 400 bin lira daha fazla kazanacak. Ayrıca 450 kişiye de ek istihdam olanağı sağlanacak” dedi.
18.5 milyon metreküp su depolayacak
Yunusemre ilçesinin Davutlar Mahallesi yakınlarındaki “Sarma Çayı” üzerine inşa edilen baraj gövdesi ön yüzü beton kaplı kaya dolgu tipinde projelendirildi. Temelden yüksekliği 47,5 metre olan barajın gövdesi için yaklaşık 723 bin metreküp dolgu yapıldı. Sarma-Davutlar Barajı’nda 18 milyon 570 bin metreküp su depolanabilecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün (DSİ) faaliyete geçirdiği Manavgat Çardak Barajı Manavgat havzasındaki 10.630 dekar araziye can suyu olacağı gibi yıllık 11,5 GWh enerji üreterek milli ekonomiye de katma değer üretecek.
Adıyaman’da Atatürk Baraj Göleti'ne düşen 5 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti.
Adana'da kuraklık nedeniyle Baraj Gölü'nde su seviyesi kıyıdan 500 metre çekildi. Göl ortasında bulunan ve normalde sandallarla gidilen adaya vatandaşlar, bu kez yaya olarak ulaştı. Otomobiliyle adaya gitmek isteyenler ise bataklığa saplandı.
Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Nebioğlu Belediye Başkanı Ali Özdal, beldede yaşanan su sıkıntılarına yönelik açıklamalarda bulunarak sorunun çözümü ve yeni su kaynaklarının bulunması için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesine yapılan Menteş Barajı’nda inşaat çalışmaları devam ederken, barajın tamamlanması ile bölge çiftçilerinin yıllık 37 milyon TL ek kazanç sağlamaları bekleniyor. Detaylar haberimizde...
Kurak dönemlerde Ankara için sigorta görevi üstlenen Kesikköprü Barajı için “Havza Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirleme” çalışmaları kapsamında sona gelindi.
Yorumlar (0)