Burdur Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, pancar üreticisinin gündemine oturan pancar şekeri ithalatını eleştirerek, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Tarım ürünlerine yönelik ithalatın, Türk çiftçisi üzerinde baskı oluşturduğunu aktaran Başkan Gündüzalp, “Tarım Bakanlığı, 2018 yılında şeker açığının bulunmamasına rağmen, şeker açığını gerekçe göstererek, Fas, Cezayir, Hindistan ve Brezilya gibi ülkelerden toplamda 201 bin ton, 2019’un ilk 10 ayında ise 132 bin 915 ton kristal şeker ithal etmiştir. TÜİK ise şeker pancarı üretiminin %3,7 oranında artarak 18,1 milyon ton olarak gerçekleştiğini açıklamıştır. Madem şeker üretiminde artış var, neden ithalata devam ediyoruz” sorusunu gündeme taşıdı.
SAYIŞTAY RAPORU
Sayıştay’ın, 14 fabrika hakkında özelleştirme kararı alınan ve 2018 yılında 10 fabrikası da satılan Şeker Fabrikaları ile ilgili raporunda, 2017’de 11 milyon 610 bin ton olan şeker pancarı işleme kapasitesinin, özelleştirme sonrası 5 milyon 525 bin tona düştüğü, şeker üretiminin de 1.5 milyon tondan 685 bin tona gerilediği hakkında rapor hazırladığını aktaran Başkan Gündüzalp, “Şu durumda hangi kurumu baz alalım. Sayıştay’ın hazırladığı rapor, tam anlamıyla kara tablo. TUİK, şeker pancarı üretiminin %3,7 oranında artarak 18,1 milyon ton olarak gerçekleştiğini açıklıyor. Hangi ilde, ne kadar şeker pancar ekilmiştir ve ne kadar üretim yapılmıştır? Sayıştay tam tersi rapor hazırlarken, TÜİK bu verileri nasıl belirlemiştir? TÜİK’in verilerine göre şeker pancarı üretiminde artış varsa, neden pancar şekeri ithalatı yapılıyor” sorusunu yöneltti.
Türkiye’de üretilen pancar şekerinin, dünya şeker piyasasıyla rekabet edemiyor diyerek, pancar üretimine kota konulmasını eleştiren Borsa Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, “Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanlığı verilerine göre, 2019-2020 sezonunda 10 Aralık itibariyle 33 şeker fabrikası toplam 17.5 milyon ton pancar alımı yaparak şuana kadar 1 milyon 924 bin ton şeker üretmiş. Yapılan açıklamalara göre bu sezon toplamda 2.5 milyon ton pancar şekeri üretimi bekleniyormuş. Öte yandan, Şeker Dairesi verilerine göre, 2018’in ilk 10 ayında 34 bin 280 ton, 2019 ilk 10 aylık döneminde ise 29 bin 891 ton kristal şeker ihraç edilmiş” diye konuştu.
KOTAYI KALDIRIN
Bakanlık kendini, ithal edilen şekerin yurt içinde tüketilmediğini, sadece ihraç edilen işlenmiş mamul ürünlerde kullanıldığını belirterek savunduğunu aktaran Başkan Gündüzalp, “Bu durumu asla kabul etmiyoruz. Tarımın ağır sanayisi olan şeker fabrikalarını özelleştirerek, şeker pancarına kota koymakla, üretici desteklenmez. Üretici desteklenecekse, ithalata son verilip, üretim ve ihracata ağırlık verilmeli. Her fırsatta yeni bir ithalat kapısı açarak, üretici topraktan koparılmamalı” şeklinde konuştu.
ÜRETECEK POTANSİYELİMİZ VAR
Türkiye’nin, yıllık ortalama 2,5 milyon ton pancar şekeri ürettiğinin altını çizen Başkan Gündüzalp, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü, “Ürettiği şekerin büyük bir bölümü Dahilde İşleme Rejimi kapsamında olsa da, Bakanlık yine şeker ve tatlandırıcı ithalatı yapmaktan geri kalmıyor. İthalat deyince çiftçimizin uykusu kaçıyor, huzuru bozuluyor. Hem çiftçinin hem de toplumun huzurunu bozan bu duruma izin verilmemeli. Ülkemizin şeker ithalatına ihtiyacı yok. Yeter ki çiftinin önünü açalım, kotayı kaldıralım. Kaldıralım ki, çiftçi daha fazla üretsin, daha fazla toprağına sahip çıksın. Çiftçimiz üretsin ki, ülkemiz kalkınsın.”
Yorumlar (0)