Burdur’un İnsuyu Ovasında 1993 yılında 100 dekar arazide başlayan ve şu anda 15 bin dekara ulaşan alanda üretimi yapılan taze fasulye üretimi Türkiye’nin taze fasulye ihtiyacının büyük bölümünü karşılıyor.
Yaklaşık 70 gün süren fasulye toplama sezonunda İnsuyu ovasında Burdur merkez ve köyleri ile il dışından da işçiler sıcak havada ekmek parası için günde 700-800 kişi çalışıyor.
Fasulye satış alanının bulunduğu Çatağıl Köyü Muhtarı Muzaffer Akkoç bölgedeki köy muhtarları ile işçi ücretinin günlük 80 lira olması yönünde karar aldıklarını söyledi.
Fasulye toplamak için Bucak İlçesi Kocaaliler Beldesi’nden gelen Fatma Varol (46) “38 derece sıcakta ekmek parası için çalışıyoruz. Sabah 8’de geliyoruz akşam 17.00’de gidiyoruz. ” dedi.
Durali Tekin isimli işçide “Sabah 08.00’da başlıyoruz akşam 17.00’a kadar 37-38 derece güneş altında çalışıyoruz. Koronavirüs sebebiyle maskeyle çalışmak hiç kolay değil ama ekmek parası için çalışıyoruz” dedi.
Fasulye Üreticisi Mehmet Ali Akbaş’ta “bu yıl maliyetlerimiz yüksek, koronavirüs nedeniyle işçi maliyeti arttı. 20 kişi gelen arabada 10 kişi geliyor.” diye konuştu.
gundemburdur Mesut Madan
Yorumlar (0)