Fiyatları artan soğan, patates uzun zamandır ülke gündemindeki yerini koruyor. Kilosu 5 liraya kadar çıkan soğan için maliye ekipleri depolara stok gerekçesi ile baskın yapmış ziraat odaları ise bu duruma isyan ederek stokçu değil depocuyuz dedi.
Fiyatları artan soğan, patates uzun zamandır ülke gündemindeki yerini koruyor. Kilosu 5 liraya kadar çıkan soğan için maliye ekipleri depolara stok gerekçesi ile baskın yapmış ziraat odaları ise bu duruma isyan ederek stokçu değil depocuyuz diyerek tepki göstermişti.
Esnaf maliyetlerin çok olması ve soğanların bu yıl hastalıklı çıkmasından kaynaklı fiyat artışı olduğunu savunurken Rekabet Kurumu’nun hazırladığı rapor bu tartışmalara ışık tutacak.
KANUNA AYKIRI DURUM YOK
Kurumun ön araştırma sonuç raporunda, Rekabet mevzuatına aykırı fiyat arttışına dair bir durumun olmadığı, bu kapsamda belge ve bulguya rastlanmadığına dikkat çekildi. Raporda, yapılan incelemeler kamu kurumlarından alınan görüşler de değerlendirilerek “Patates ve soğan ticareti ile iştigal eden teşebbüslerin rekabet karşıtı eylemler içerisinde bulunmadıkları sonucuna ulaşılmıştır.” denildi.
ARAZİLER AZALDI, HASTALIK ÇIKTI
Ayrıca raporda tarım arazilerin azalmasına da dikkat çekildi. 2012-2017 aralığında toplam ekili alanın 29 bin 235 hektar azaldığı kaydedildi.Siğil hastalığının da verimi düşürdüğü belirtilen raporda bu hastalığın ilk olarak 2001’de tespit edildiği ifade edildi. 5 yıllık süre içerisinde soğan ekili alanın 14 bin 670 hektar azaldığı kaydedilen raporda bu azalışın yıllara göre yüzde 20 olduğu hesaplandı.
STOKÇULUK YOK
Milli Gazete’de yer alan habere göre raporda “2018 yılı içerisinde Nisan sonu-Mayıs ayının başından Temmuz ortasına kadar olan dönem aralığında ilgili ürünlerde fiyat artışları gerçekleşmiştir. Söz konusu zaman aralığı bir önceki yıl ürünlerinin artık depolarda bulunmadığı bir dönemi ifade etmekte, ilgili dönemde sadece Adana, Hatay ve Reyhanlı bölgelerinde hasadı yapılan erkenci türler pazarda bulunmaktadır. İlgili ürünlerin depolanmadığı ve bir önceki yıl ürünlerinin de artık depoda bulunmadığı dikkate alındığında, teşebbüslerin ilgili pazarlarda rekabet karşıtı bir eylemde bulunması ihtimalinin, sadece depolardaki ürünlerin pazara sunulduğu bir döneme nazaran düşük olduğu değerlendirilmektedir.” ifadeleri yer aldı.
PATATESTE DE ARAZİ AZALDI
Raporun patatesle ilgili bölümlerinde 5 yıllık süre içerisinde toplam ekili alanın 29 bin 235 hektar azaldığı belirtiliyor. Bu azalışın sebepleri arasında ürün tercihlerindeki değişiklik ve zirai hastalıklar gösteriliyor. Söz konusu azalış yıllara oranlandığında yaklaşık yüzde 17’ye tekabül ediyor.
Yorumlar (0)