Burdur

Soruları sıraladı! Çiftçinin Mahsulü Neden Ortada Kaldı?

CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, TMO'da yaşanan aksaklıklar ve eksiklikler nedeniyle üreticinin mahsulünü komisyonculara taban fiyatın altında satmak zorunda kaldığını ve 2024 yılında da benzer problemlerin yaşanmasından endişe duyduğunu dile getirdi.

Soruları sıraladı! Çiftçinin Mahsulü Neden Ortada Kaldı?

CHP Burdur Milletvekili Akbulut TMO'da Yaşanan Sıkıntıları Sordu ÖNGÖRÜSÜZLÜK NEDENİYLE ÇİFTÇİNİN MAHSULÜ ORTADA KALDI

CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, TMO'dan randevu almakta zorlanan çiftçinin, mahsulünü komisyonculara belirlenen taban fiyatın da altında satmak zorunda kaldığını hatırlatarak, "Öngörüsüzlük nedeniyle çiftçinin mahsulü ortada kaldı. 2024 yılında üretici randevu almakta sıkıntı yaşayacak mı?" diye sordu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, Toprak Mahsulleri Ofisi'nde yaşanan sıkıntıları Meclis gündemine taşıdı. Akbulut, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle verdiği soru önergesinde; "2024 yılında üretici randevu almakta sıkıntı yaşayacak mı?" diye sordu.

GÖREVİNİ HATIRLATTI

TMO'nun sorumluluklarını hatırlatan Akbulut, "Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 'temel ilkeleri' misyonunda; 'faaliyet alanına giren tarımsal ürün piyasalarını düzenleyerek üretici ve tüketiciyi koruyacak tedbirler almak, olağanüstü hal stoku bulundurmak, afyon ve uyuşturucu maddelere konulan devlet tekelini işletmek.' Vizyonunda; 'Başta hububat olmak üzere faaliyet alanındaki tarımsal ürün piyasalarında istikrar sağlayan; paydaşlara güven veren, dinamik, yetkin ve çağın gerekleriyle uyumlu tarım sektörünün örnek ve önder kuruluşu olmak.' Temel Değerler kısmında ise; 'Güvenilirlik, hızlı ve etkin karar alma, kaliteli hizmet, üretici ve tüketici memnuniyeti, sürdürülebilirlik, hesap verebilirlik, yenilikçilik' olarak tanımlama yapılmaktadır" dedi.

ÇİFTÇİLERİMİZ RANDEVU ALMAKTA ZORLANIYOR

Yaşanan aksaklıkları anımsatan Akbulut, aksaklıklar nedeniyle üreticinin mahsulünü komisyonculara taban fiyatın da altında satmak zorunda kaldığına işaret ederek, şunları söyledi: "2023 yılı hububat alım sürecinde yaşanan aksaklıklar ve eksiklikler kurumun hububat üretiminde, başta buğday olmak üzere hangi ürünün üretiminin pik yapacağı, hangi mahsulün hasadının ne miktarda olacağı öngörülerinden uzak bir yapıda olduğunu ortaya çıkarmıştır. Çiftçilerimiz randevu almakta zorlanmış, TMO aldığı ürünü silolarına sığdıramamış, bu sebeple çiftçi mahsulünü komisyonculara belirlenen taban fiyatın da altında satmak zorunda kalmış, kurum yurttaşlardan yer ve arazi kiralayarak depolama eksiklerini gidermeye çalışmıştır."

SİSTEM SIKINTILARI ÇÖZÜME KAVUŞTU MU?

Burdur'da da benzer problemlerin yaşandığını ve bu kargaşa ortamının üreticileri paniğe sevk ettiğini dile getiren Akbulut, "Uzmanların tahminlerine göre 2024 yılında buğday başta olmak üzere rekor hububat üretimi bekleniyor" ifadelerini kullandı.

Akbulut, bu bilgiler ışığında; şu sorulara yanıt istedi.

1- 2023 Yılında Burdur TMO çeşitlerine göre ne kadar Hububat alımı yapmıştır?

2- 2023 yılı Burdur TMO Burdur ili dışından silo veya depolarına Hububat alımı yapmış mıdır? Yapıldıysa bu alımlar hangi il/ilçe' den yapılmıştır?

3- Burdur ili için kurumunuzun 2024 yılı Hububat alım tahmini bulunmakta mıdır?

4- Burdur ilinde 2023 yılında yaşanan siloların yetersizliği, depolama alanı eksikliği gibi sorunlar için ne gibi önlemler alınmıştır?

5- 2023 yılında çiftçilerimizin yaşadığı randevu alma problemleri ve sistem sıkıntıları çözüme kavuşmuş mudur?

6- 2024 Hububat ve Buğday alım taban fiyatı üreticiyi yine komisyonculara muhtaç bırakacak mıdır?"

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    BEĞENDİM
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Muhtar Topak'tan Müjde! Belören Köyü'nde Su Sorunu Çözülüyor!
Bölgesel

Muhtar Topak'tan Müjde! Belören Köyü'nde Su Sorunu Çözülüyor!

Burdur'un Bucak ilçesine bağlı Belören Köyü'nde yaşanan içme suyu sıkıntısının çözümü için çalışmalar hız kazandı. Detaylar haberimizde...

Burdur İçme Suyu Göl Geçişi İsale Hattı Projesinde Son Gelişmeler!
Bölgesel

Burdur İçme Suyu Göl Geçişi İsale Hattı Projesinde Son Gelişmeler!

Vali Türker Öksüz başkanlığında Burdur İçme Suyu Göl Geçişi İsale Hattı projesiyle ilgili toplantı yapıldı. Toplantıda projenin en kısa sürede tamamlanması için atılması gereken adımlar ele alındı.

Senir suyu projesinde sona gelindi! Korkmaz'dan bu yaz için tedbir çağrısı
Bölgesel

Senir suyu projesinde sona gelindi! Korkmaz'dan bu yaz için tedbir çağrısı

AK Parti Burdur Milletvekili Prof. Dr. Adem Korkmaz, Burdur'un içme suyu sorununa orta vadede (10-15 yıl) çözüm getirecek Senir Suyu Göl Geçişi projesinin son aşamaya geldiğini ve önümüzdeki bir iki hafta içinde onaylanmasını beklediğini duyurdu.

Abdurrahman Tutdere su gelmeden gitmeyeceğim dedi
Bölgesel

Abdurrahman Tutdere su gelmeden gitmeyeceğim dedi

Deprem bölgesi Adıyaman’da, konteyner kentte yaşanılan su sorununu dile getirmek isteyen vatandaşların yaptığı eylem yerine gelen Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, sular gelene kadar muslukların başında bekledi.

Bucak'ta olası su sorunu için çalışma başladı! Hülya Gümüş kolları sıvadı
Yerel Yönetim

Bucak'ta olası su sorunu için çalışma başladı! Hülya Gümüş kolları sıvadı

Bucak Belediye Başkanı Hülya Gümüş, kuraklık nedeniyle olası bir su sorununun önüne geçmek için yeni su kaynakları bulmak için çalışmalara başlattı.

Sorunlar çözüme kavuşturuluncaya kadar mücadele etmekte kararlıyız
Bölgesel

Sorunlar çözüme kavuşturuluncaya kadar mücadele etmekte kararlıyız

Diyanet Birlik-Sen Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada, ' Sorunlar çözüme kavuşturuluncaya kadar mücadele etmekte kararlıyız ' ifadelerine yer verildi. İşte detaylar...