Isparta

Sosyal medyadan para kazananlar dikkat

Isparta’da artış gösteren sosyal medya platformlarına karşı İl Defterdarlığı harekete geçti.

Sosyal medyadan para kazananlar dikkat

Isparta’da artış gösteren sosyal medya platformlarına karşı İl Defterdarlığı harekete geçti.

Isparta İl Defterdarı Osman Koçaş, ilimizdeki sosyal medya platformlarından gelir elde edenlerin incelendiğini belirterek ‘beyanda bulunmayanlara idari yaptırım uygulanacak’ dedi. Bunlarla ilgili gerekli işlemlerin yapıldığını belirten Koçaş; “Radara takılamayan insanlar da olabilir. Isparta’da da var. Yaklaşık 15 kişilik bir tespitimiz var” diye konuştu.


Defterdar Koçaş, açıklamasında; “Bilindiği gibi kamu giderlerinin en önemli finansman kaynağı vergilerdir. Biz vergileri nereden alıyoruz, gelirden alıyoruz. Gelir nasıl elde ediliyor? Ekonomik bir faaliyet içerisinde gelir elde ediliyor. Yani mükellefler ekonomik bir faaliyette bulunuyor, ekonomik faaliyetle bir gelir elde ediyor. Bu kişiler de olabilir, tüzel kişiler de olabilir. Biz geliri şöyle tanımlıyoruz; “Kişilerin bir yıl içerisinde elde etmiş oldukları kazanç ve hasılatların safi tutardır’ diyoruz. Bu gelir elde edilirken katlanan giderler de mahsup ediliyor. Safi tutarı biz gelir olarak kabul ediyoruz. Bu gelir üzerinden de devletin hakkı olan vergileri alıyoruz. Bu ne demektir? Bir mükellef, 1 yıl içerisinde elde etmiş olduğu kazanç miratlarını mali idareye bildirir, der ki; “Ben şu kadar gelir elde ettim ve bu gelirimi vergilendirin” hatta kendisi beyanname verir ve tahakkukunu da bildirir.

Türk Vergi Sistemi’nde 7 unsurdan bahsedilir. Bunlar; ticari kazanç, zirai kazanç ücret, serbest meslek kazancı, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı, ve diğer kazanç olmak üzere 7 tane faaliyet sayılmıştır ki bu faaliyetler neticesinde elde edilen gelirler vergilendirilir. Bunu şöyle düşündüğümüz zaman hiçbir faaliyet yoktur ki vergi kapsamına çıkartılmış olsun. Bakınız; örneğin geçenlerde bir olay gündeme geldi. Falcılık, astroloji işi ile uğraşanlar, şu andaki en popüler e-ticaret, Youtuberlık gibi hususlar hep vergi kapsamına alınan hususlardır. Belki ilk zamanlar biraz dışında olabilir ama daha sonra yasal düzenlemelerle bu faaliyetler de vergi sistemi içerisine alınır. Neden, çünkü bir gelir elde ediliyor.

Gelir elde edilmişse vergi alınması gerekir. Kabaca tanımlamamız bu. Biz tabi “Beyana dayalılık esastır” dedik ama mükelleflerimiz, buna tam manasıyla uyuyor mu? Tam uyduğu söylenmez. Bazen bu mükelleflerimiz, kazançlarını ya vergi dairesinin bilgisi dışında tutuyor ya da beyannameyi eksik veriyor veya beyanname veriyor, bildiriyor ama beyan etmiş olduğu ve tahakkuk eden vergiyi de zamanında ödemiyor. Bunun için de zaman zaman malum yapılandırma yasaları çıkmakta veya biz vergi dairelerinin, mali idarelerinin enstrümanlarını kullanarak incelemeler neticesinde tarhiyatlar yapılmaktadır. Şu anda mali idare teknolojik altyapı oluşturdu ve radar sistemi dediğimiz çapraz incelemelerle bu hususlar tespit ediliyor. Türkiye çapında bu gibi kişilerin kazançları ve nerede oldukları tespit edildi. Bakan bunun isimlerini, kaç kişi olduklarını gönderdi. Biz bunlarla ilgili gerekli işlemleri yaptık. Ama bunun dışında kalmış olabilirler.

Radara takılamayan insanlar da olabilir. Isparta’da da var. Yaklaşık 15 kişilik bir tespitimiz var. Bunlarla ilgili yasal işlemler yapılmıştır. Bunun dışında var mıdır? Vardır. Bizim tespit edemediğimiz hususlar vardır. Onlar da zaman içerisinde tespit edilecektir. Uyarmak istiyorum bu gibi arkadaşlar mutlaka vergi dairesine gelsinler, kendi lehlerine aleyhinde olan hususları bilsinler ve ona göre hareket etsinler. Tekrar ediyorum, bir gelir var ise bu gelirin mutlaka vergilendirilmesi gerekir. Yasal olarak başvurulur ise istisna ve muafiyet kapsamında değerlendirilir hiç vergi vermeyebilir. Bakın bir gelir vardır, bir kazanç elde ediliyordur, bildirir ama istisna ve muafiyet kapsamına girerse hiç vergi almayız. Onun için korkmaya gerek yok. Mutlaka mali idarelere bildirmeleri gerekir” ifadelerine yer verdi.

Haber Kaynağı Bomba 32

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Sosyal Medya Uzmanı Nasıl Olunur? Adım Adım Rehber ve İpuçları
Yaşam

Sosyal Medya Uzmanı Nasıl Olunur? Adım Adım Rehber ve İpuçları

Sosyal medya uzmanı olmak istiyor musunuz? Bu kapsamlı rehberde sosyal medya uzmanlığı için gereken becerileri, adımları ve püf noktalarını öğrenin, sektördeki yerinizi alın!

Devlere diz çöktüren Galatasaray! Bu paylaşım olay oldu, etkileşim yağmuruna tutuldu
Yaşam

Devlere diz çöktüren Galatasaray! Bu paylaşım olay oldu, etkileşim yağmuruna tutuldu

Galatasaray, UEFA Avrupa Ligi’nde Tottenham’ı mağlup ettikten sonra yaptığı dikkat çekici paylaşımıyla gündeme oturdu. 'Avrupa'da dize getirdiğimiz takımlar arasına bir yenisi daha eklendi' notuyla paylaşılan video, kısa sürede viral oldu ve büyük etkileşim topladı.

14 adet suç kaydı olan Otobüs sapığı yakalandı  sonuç  ne olur
Bölgesel

14 adet suç kaydı olan Otobüs sapığı yakalandı sonuç ne olur

Otobüste onlarca kişinin gözü önünde kızlara bakarak mastürbasyon yapan üniversiteli kızları taciz eden zanlı, görüntülerin sosyal medyada yer alması üzerine polis tarafından yakalandı.

Sosyal medyada sağlıksız ürünü 3 katından fazlasına satıyorlardı!
Bölgesel

Sosyal medyada sağlıksız ürünü 3 katından fazlasına satıyorlardı!

Afyonkarahisar’da yapılan operasyonda, sosyal medyada 75 TL’ye mal edilen sağlıksız sucukların 250 TL’ye satıldığı ve sahte zeytinyağı üretildiği ortaya çıkarıldı. Gözaltılar var.

Sosyal medya beynimizi ve algılarımızı esir mi alıyor? Beğenilme ihtiyacı ve onaylanma arzusu
Yaşam

Sosyal medya beynimizi ve algılarımızı esir mi alıyor? Beğenilme ihtiyacı ve onaylanma arzusu

Sosyal medyada beğenilme ve onaylanma ihtiyacı, beyin sağlığını ve algıları nasıl etkiliyor? Sosyal medya bağımlılığının psikolojik etkileri hakkında detaylı bilgi alabileceğiniz haberimize buyurun!

Denizli merkezli  Afyonkarahisar, Mersin, Aydın, Adana ve Diyarbakır illerinden  ilanlarla yüklü vurgun yapan çeteyi JASAT çökertti: 66 gözaltı
Bölgesel

Denizli merkezli Afyonkarahisar, Mersin, Aydın, Adana ve Diyarbakır illerinden ilanlarla yüklü vurgun yapan çeteyi JASAT çökertti: 66 gözaltı

Denizli’de sosyal medya üzerinden Türkiye genelinde sahte ilanlar vererek dolandırıcılık yapan suç örgütü JASAT’ın operasyonu ile çökertildi. 20 milyon vurgun yapan çete üyesi 66 şüpheliden 31’i tutuklanırken, örgüt üyelerinden talimatları yerine getirmeyenlere işkence yapıldığı ortaya çıktı.