Sigarayı bırakmada bir basamak olduğu iddiasıyla özellikle sigara bırakmayı isteyenler tarafından tercih edilen elektronik sigaranın normal sigara kadar tehlikeli olduğunu belirten uzmanlar uyarıyor. E-sigaranın zararlarına dikkat çeken Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin e-sigarada temel bağımlılık yapıcı maddenin tıpkı sigarada olduğu gibi nikotin olduğunu söyledi. E-sigaraların, bilinen sigara çeşitlerine göre daha az zararlı olmadığını vurgulayan Çetin, e-sigara sıvıları içinde de pek çok farklı kimyasal madde bulunduğunu, özellikle aromalı e-sigarada kullanıcının aroma tadını alırken aynı zamanda pek çok farklı zararlı kimyasalı ve beyin için en riskli bağımlılık yapıcı maddelerden biri olan nikotini vücuduna kabul ettiğinin altını çizdi.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin, özellikle sigarayı bırakmayı düşündüğünü belirten kişilerce yaygın şekilde kullanılan e-sigaraların zararlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.
E-sigara içerisinde nikotin bulunduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin, "E-sigara temel olarak nikotin adlı bağımlılık yapıcı kimyasal bileşenin kullanıcıya ulaştırılmasını sağlayan bir aracı vazifesi göstermektedir. E-sigara içinde temel bağımlılık yapıcı tıpkı sigarada olduğu gibi nikotindir." dedi.
Son yıllarda karşılaşılan aromalı e-sigaralara da dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin, "Aromalı e-sigaralar, nikotin bağımlılığını maskeleyerek daha hoş ya da daha zararsız göstermek için kullanılmaktadır. Kullanıcı kişi aroma tadını alırken aynı zamanda pek çok farklı zararlı kimyasalı ve beyin için en riskli bağımlılık yapıcı maddelerden biri olan nikotini vücuduna kabul etmektedir." uyarısında bulundu.
Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin, elektronik sigarayla ilgili uyarılarını şöyle sıraladı:
E-sigara tıpkı sigara gibi insan sağlığı için zararlıdır.
E-sigarada da normal sigarada bulunan ve bağımlılığa neden olan nikotin maddesi bulunmaktadır.
E-sigara, sigara firmalarının sıklıkla genç bireyler ve kadınlarda "moda" ve "şık" terimleri üzerinden tüketici/bağımlı yaratmaya çalıştıkları bir enstrümandır.
E-sigaralar, bilinen sigara çeşitlerine göre daha az zararlı değildir. E-sigara sıvıları içinde de pek çok farklı kimyasal madde bulunmaktadır.
E-sigaralar, diğer bağımlılık yapıcı maddelerin tüketimi için de bir araç olarak kullanılabilir.
E-sigaralar "sigara bırakma tedavisi"nde kullanılabilecek bir tedavi yöntemi değildir
En uygun olanı sigara ve elektronik sigaraya hiç başlamamaktır.
Afyonkarahisar'da Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı başkanlığında ilgili kurumlar ve STK'ların katılımıyla yapıldı. Toplantıda, gençleri bağımlılıktan korumak için yapılacak çalışmalar ele alındı. Detaylar haberimizde..
Muş İl Sağlık Müdürlüğü tarafından köy ve mahalle muhtarlarına yönelik bağımlılıkla mücadele semineri düzenlendi.
Burdur’da bağımlılıkla mücadeleye yönelik kritik toplantı Vali Tülay Baydar Bilgihan başkanlığında yapıldı. Uyuşturucu, teknoloji ve tütün bağımlılığı gibi sorunlar kapsamlı bir şekilde değerlendirildi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kadın ve Aile Hizmetleri ile Sağlık İşleri Daire Başkanlığı iş birliğiyle “Dijital İnternet Güvenliği ve Bağımlılıkla Mücadele Eğitimi” düzenlendi. Detaylar haberimizde..
Sosyal medyada beğenilme ve onaylanma ihtiyacı, beyin sağlığını ve algıları nasıl etkiliyor? Sosyal medya bağımlılığının psikolojik etkileri hakkında detaylı bilgi alabileceğiniz haberimize buyurun!
Sosyal medya bağımlılığı günümüzde büyük bir sorun haline geldi. Bu bağımlılığın belirtileri nelerdir ve nasıl kurtulabilirsiniz? Sosyal medya kullanımını sağlıklı bir düzeye çekmek için etkili yöntemleri keşfedin!
Yorumlar (0)