Amasya’da yaşayan bir tamirci ustası eski çamaşır makinesini hurma soyma makinesine dönüştürerek günde 20 kişinin gerçekleştirebileceği işi tek başına yapmayı sağladı. Tamirci Mustafa Çal, hurdaya ayrılan eski araçların parçalarını da bahçe motoru römorku yapımında değerlendiriyor.
İl merkezine bağlı Çiğdemlik köyünde yaşayan oto tamircisi Mustafa Çal, aynı zamanda yörede son yıllarda önemli bir gelir kapısı olan cennet hurması üreticiliği de yapıyor. Kurusu daha değerli olan bu meyvenin kabuğunu soyma işlemini kolaylaştırmak için kolları sıvayan evli ve 3 çocuk babası Çal, eski çamaşır makinesinin gövdesiyle kasnağını da kullanarak hurma soyma makinesi geliştirdi. Kasnağın bağlı olduğu mile takılan meyveler döndükçe birkaç saniyede bıçakla soyulabiliyor. Makinenin karşısına konulan araç koltuğuyla bu iş oturarak yapılabiliyor. Soyulan meyve kabukları da hayvanlara yem oluyor.
Sabahtan oturup akşama kadar çalışmasıyla yaklaşık bir ton meyveyi soyabileceğini belirten 40 yaşındaki Çal, “Bir ton hurmayı normalde günde 15 - 20 kişi ancak soyabilirdi. Ben makinemizle zamandan ve işçilikten tasarruf sağladım” dedi.
Elinden her iş gelen Çal, atölyesinin önüne getirilen hurda araçların parçalarını da bahçe motoru römorku yapımında değerlendirdiğini söyledi. Çalışmaları takip eden Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri yetenekli çiftçiyi kutladı.
İHA
Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde saat tamirciliği yaparak 50 yıldır geçimini sağlayan ve mesleği sayesinde 3 evladını okutan Selahattin Solhan, ilk işe başladığı günden beri işe bisikletiyle gidip geliyor.
Kahramanmaraş'ta bir kadın tamirci 15 yıldır hem saat satışı yapıyor hem de tamirciliğini yapıyor.
Erzincan'da "Paşa" isimli kedi, her gün oto tamircisine geliyor, fırçayla kendisini kaşıtıyor.
Siirt’te yaşayan 45 yaşındaki Mehmet Ali Minsin, 9 yaşında başladığı ayakkabı tamir işini 32 yıldır sürdürüyor.
Zorunluğu kış lastiği uygulamasının sona ermesi ve havaların ısınmasıyla birlikte oto lastikçilerde yoğunluk yaşanmaya başlandı.
Van’da iki metrekarelik dükkanında yarım asırdır mesleğini zor şartlarda devam ettiren Muhittin Deniz, çöpe atılan ayakkabıları tamir ederek ihtiyaç sahiplerine ücretsiz veriyor.
Yorumlar (0)