Çorum

Tarihi Güpür Hamamı restore ediliyor

Çorum Belediyesi, Tarihi Güpür Hamamı’nın restorasyon projesi için çalışmalara başladı.

Tarihi Güpür Hamamı restore ediliyor

Çorum Belediyesi, Tarihi Güpür Hamamı’nın restorasyon projesi için çalışmalara başladı. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Çorum tarihinde önemli bir yeri olan Güpür Hamamı için hazırlayacakları projeyi istişare ve ortak akılla belirleyeceklerini söyledi.
Çorum Belediyesi kentin tarihine değerlerine sahip çıkmaya devam ediyor. Geçmişi Selçuklu dönemine kadar dayanan ve yaklaşık 900 yıllık olduğu tahmin edilen Güpür Hamamı, Çorum Belediyesi tarafından 9 Milyon 800 Bin TL bedelle satın alınarak Çorum halkına kazandırılmıştı. Tarihi Kent Meydanı Projesi’nin kalbi konumunda olan Güpür Hamamının restore edilerek yeniden Çorum’a kazandırılması için hazırlıklar devam ediyor.

Başkan Aşgın incelemelerde bulundu

Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, metal sanatçısı ve tarih araştırmacısı Hasan Tuluk ile birlikte Güpür Hamamı’nda incelemelerde bulundu. Hamamın tarihi yapısı ve özellikleriyle ilgili bilgiler veren Hasan Tuluk, Daha önceden bu bölgenin derin bir çöplük olarak kullanılmasından dolayı hamamın derin bir çukur alan üzerine inşa edildiğini dile getirdi.

"Muazzam bir eser"

Yıllar sonra bile hamamın temel yapısını oluşturan kubbe ve taşlarında en ufak bir rutubet olmadığına dikkat çeken Tuluk, “Burası muazzam bir eser ve heyecan verici tarihi bir yapı. Bu esere sahip çıkılması şehrimiz için çok önemli. Çorum Belediyesi sayesinde çok önemli bir eser daha kentimize kazandırılış olacak" dedi.

"İstişarelerle şehrimize kazandıracağız"

Restorasyonla ilgili proje hazırlığında olduklarını belirten Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, “Tarihi Kent Meydanı Projesi’nin kalbi konumunda olan Güpür Hamamı restore edilerek yeniden Çorum’a kazandırılacak olmasından mutluluk duyuyoruz. Tarihi yapının içerisindeki detaylar çok önemli. Buranın hikayesini ve tarihini bilen, heyecan duyan insanlarla birlikte istişarelerle şehrimize kazandıracağız” şeklinde konuştu.

"Sırada başka tarihi yapılar var"

Güpür hamamının yanı sıra Kilise, Taşhan, Çavuş Hamamı gibi birçok tarihi eseri ayağa kaldırarak şehrin kimliğini ve kişilini tekrar ortaya çıkacaklarını açıklayan Başkan Aşgın, “Şehrimizdeki tarihi yapıları Velipaşa Hanı’nda olduğu gibi ayağa kaldırarak, gelecek nesillere aktarmış olacağız.” ifadelerini kullandı

Güpür Hamamı’nın tarihi

Güpür Hamamı’nın Selçuklu döneminde yapıldığı tahmin ediliyor. 1530’lu yıllara ait Osmanlı belgelerinde bu hamamdan bahsediliyor. 1648’li yıllarda Evliya Çelebi’nin de yolu buraya düşüyor ve hamamı farklı bir isimle ifade ediyor. Bütün tarihçiler bu hamamın Selçuklular tarafından yapıldığını ve 800-900 yıllık bir hamam olduğunu söylüyor.
Uzun yıllardır harabe olarak kalan Güpür Hamamı tekrar şehrimize kazandırmayı hedefleyen Çorum Belediyesi geçtiğimiz aylarda Belediye Meclisi’nin onayı ile satın alma işlemini tamamladı. Restorasyon çalışmalarının yapılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edilen tarihi hamam, restorasyon tamamlandıktan sonra tekrar Çorum Belediyesi’ne devredilecek.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Mardinli taş ustası tarihi eserleri aslına uygun şekilde restore etmeye devam ediyor
Yaşam

Mardinli taş ustası tarihi eserleri aslına uygun şekilde restore etmeye devam ediyor

Mardinli taş ustası Ali Solmuş, dededen ve babadan öğrendiği taş işçiliği ile Türkiye genelindeki tarihi ve mimari yapıların restorasyon işlerinde çalışıp eserleri aslına uygun şekilde restore ediyor. Detaylar haberimizde..

Sinop'un tarih kokan jandarma binası yeniden doğuyor
Yaşam

Sinop'un tarih kokan jandarma binası yeniden doğuyor

Sinop’ta Tarihi Jandarma Binası, Amfora-Denizcilik Müzesi oluyor.

Giresun Zeytinlik Semti: Tarih ve Kültürün İzinde Yeniden Canlanıyor - Haberler
Yaşam

Giresun Zeytinlik Semti: Tarih ve Kültürün İzinde Yeniden Canlanıyor - Haberler

Giresun’da 19. yüzyılda inşa edilen Zeytinlik Semtindeki tarihi evler restore edilerek turizme kazandırma çalışmaları devam ediyor.

Hellenistik Kule, Mersin Üniversitesi Restorasyonuyla Yeniden Görkemli Hale Geldi
Yaşam

Hellenistik Kule, Mersin Üniversitesi Restorasyonuyla Yeniden Görkemli Hale Geldi

Kazı çalışmaları Mersin Üniversitesi tarafından yürütülen Silifke ilçesindeki Uzuncaburç Antik Kentindeki rahip kralların kaldığı 5 katlı 30 metre yüksekliğindeki Hellenistik Kule restore edildi.

Tarihi taş bina  “Millet Kütüphanesi” oluyor
Bölgesel

Tarihi taş bina “Millet Kütüphanesi” oluyor

Çorum Belediyesi, eski hizmet binası olarak faaliyet gösteren tarihi taş binayı restore ederek millet kütüphanesine dönüştürüyor.

Başkan Yıldız, “Çok sayıda özgün elemanı kurtarabilmiş durumdayız.
Yaşam

Başkan Yıldız, “Çok sayıda özgün elemanı kurtarabilmiş durumdayız.

Restorasyon çalışmalarının sürdüğü Yıldız Sarayı’nda 19. yüzyıla ait süsleme ve resimler ortaya çıkarıldı.