Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Ekim ayında açılacak ve ikinci torba yasayla birlikte bir dizi önemli düzenleme gündeme gelecek. Bu düzenlemeler, milyonlarca emekli, memur, işçi, genç ve ev hanımını ilgilendirecek. İşte TBMM'de görüşülecek olan düzenlemeler:
Aile ve Gençlik Bankası Kurulması: AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer alan Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması gündeme taşınacak. Bu banka, ailelere ve gençlere sosyal güvence ve emeklilik hakları sağlayacak.
Bağ-Kur Prim İndirimi: Bağ-Kur'lu küçük esnaf, beklediği prim indirimiyle ilgili düzenlemeyi torba yasada görmeyi bekliyor. Bu düzenleme Bağ-Kur primlerini düşürerek işletmelerin mali yükünü azaltmayı amaçlıyor.
Taşerona Kadro: Taşeron işçilere kadro verilmesi de Ekim ayındaki torba yasada gündeme gelecek. Bu düzenleme ile taşeron işçiler, kadrolu işçi statüsüne kavuşacak.
Aile Koruma Kalkanı Paketi: Aile Koruma Kalkanı paketi kapsamında ev kadınlarına sosyal güvence sağlanacak ve yıpranma hakkı benzeri bir uygulama ile erken emeklilik olanağı sunulacak. Bu sistem 4 aşamada yürütülecek:
Prim Desteği: İlk adımda herhangi bir sosyal güvencesi olmayan ve primi de bulunmayan ev kadınları için sigorta sistemi devreye alınacak. Anneler isteğe bağlı sigorta sistemi ile sosyal güvenceye kavuşacak ve devlet her ay ödenecek primlerin üçte birini karşılayacak.
Bağ-Kur Prim Eşitliği: Aynı anda yürütülecek olan Bağ-Kur ve SSK prim eşitliği çalışmaları sonucunda kısmi emeklilik şartı 4500 güne kadar çekilebilecek. Bu, Bağ-Kur'lular için önemli bir avantaj sağlayacak.
Çocuğa Göre Yaş Şartı: Ev kadınlarına sağlanacak sosyal güvence ve emeklilik hakkı, çocuk sayısına göre daha avantajlı olacak. Çocuk sahibi olan ev kadınları, isteğe bağlı sigorta yaptırdıklarında prim desteği ve erken emeklilik hakkına sahip olacak. Yıpranma sistemi, çocuk sayısına göre hem prim katkısı hem de yaş şartında esneklik sağlayacak.
Bağ-Kur Reformu: Bağ-Kur'lular için prim gün şartı düşürülecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, küçük esnaf ve çiftçiler dahil 1 milyon Bağ-Kur'lunun prim gün şartını 9000'den 7200'e çekecek çalışmayı tamamlayacak.
Bu düzenlemelerle Türkiye'de emeklilik, sosyal güvence ve prim sistemlerinde önemli değişiklikler öngörülüyor.
Yorumlar (0)