Kayseri

TİGAD’tan Kayseri Çıkarması

Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği ikinci büyük buluşmasını Kayseri’de gerçekleştirdi.

TİGAD’tan Kayseri Çıkarması

Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği ikinci büyük buluşmasını Kayseri’de gerçekleştirdi. TİGAD’ın iki önemli gündemi vardı: Birincisi Yeni Nesil Gazetecilik ve ikincisi Türk Dünyası İnternet Gazeteciliği Federasyonu
İnternet Gazeteciliğinin yasal zeminde resmen tanınmasının hemen ardından gerçekleşen buluşma ülkemizde internet medyasının bugünü ve geleceğinin şekillenmesi açısında çok önemliydi. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin akademisyenleri ve öğrencilerinin de katıldığı Yeni Nesil Gazetecilik Konferansı bu anlamda oldukça verimli geçti: Sosyal medya ile genişleyen haber kaynaklarının internet ve TV haberciliğini nasıl biçimlendirdiğini; internet medyasının toplumu nasıl etkilediği masaya yatırıldı. İnternet medyasının baş döndürücü hızı karşısında sağlıklı ve etkili bir iletişim ortamının nasıl sağlanıp sürdürebileceği tartışıldı. Ve hepsinden önemlisi hem inanılmaz hızlı hem de inanılmaz geniş internet dünyasında haberciliğin, gazeteciliğin saygınlığının ve güvenilirliğinin nasıl korunacağına dair düşünce ve öneriler kondu ortaya. Özetle internet gazeteciliğinin geniş açıdan bir fotoğrafı çekildi ve bu fotoğrafın bütünü değerlendirildi. Gazeteciliğin hiç bitmeyen gelişimine TİGAD olarak nasıl katkı sunulabileceği konuşuldu.
Sektörün önemli temsilcileri, TİGAD ve yeni nesil gazeteciler, İletişim Fakültesi öğrencileri bir araya geldi.

OKAN GEÇGEL: YASA İÇİN ÇOK KAPILAR AŞINDIRDIK

Konferansta ilk olarak söz alan TİGAD Genel Başkanı Okan Geçgel, TİGAD’ın, dijital medyanın sarmala dönüşen sorunlarının giderek büyüdüğü bir ortamda, 7 Kasım 2019 tarihinde kurulduğunu anımsattı. Dijital medyanın ve internet gazeteciliğinin durumuna dikkat çekmek ve devletin yönetim kademelerini ve karar mekanizmalarını harekete geçirmek için yola çıkan TİGAD’ın internet gazeteciliği için yasal bir düzenleme üzerinde titizlikle çalıştığını vurgulayarak, “Ortaya çıkardığımız taslağı TBMM’de siyasi parti liderlerine ve yetkili hemen tüm makama bizzat götürdük. Çok kapılar aşındırdık. Hep birlikte çok ciddi bir mücadele verdik.” dedi.

“TİGAD, SÜRECE ETKİN BİÇİMDE DAHİL OLAN TEK SİVİL TOPLUM KURULUŞU OLDU”

“Bu haklı mücadelemiz meyvesini verdi.” diyen Geçgel, şöyle devam etti: “TİGAD’ın internet haberciliği yasası için hazırladığı öneriler, Adalet Komisyonu’nda görüşüldü. TİGAD heyeti olarak komisyon çalışmalarına bizzat katıldık. 13 Ekim 2022’de 7418 sayılı Basın Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun TBMM’de kabul edildi ve 18 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlandı. TİGAD, bu sürece etkin biçimde dahil olan tek sivil toplum kuruluşu oldu. İnternet gazeteciliğinin ve internet haberciliğinin resmiyet kazandığı bu önemli aşamada özveriyle emek veren, haklı mücadelemizde yanımızda olan başta tüm TİGAD mensuplarına ve internet gazeteciliği meslek örgütü olarak taleplerimizi içtenlikle dinleyen tüm karar ve yasama yetkililerine TİGAD ailesi adına teşekkür ediyorum.”
Okan Geçgel, “Bundan sonra da internet gazeteciliğinin gelişmesi, saygınlığı ve güvenilirliğinin devamlılığı için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Basın Kanununda yapılan ve internet gazeteciliğini resmen tanıyan değişikliklerle gerekli yasal zemin oluştu. Sırada uygulamada muallaklardan uzak ve net olunmasını sağlamak var!” sözlerini kaydetti.
TİGAD Genel Başkanı Geçgel, Basın İlan Kurumu tarafından hazırlanacak mevzuat çalışmalarına katılacaklarını da sözlerine ekledi.

TAMER: YASA YALAN HABERCİLİĞİ ÖNLEMEK İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM

AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer ise, internet gazeteciliği yasasında yer alan düzenlemeler hakkında bilgi verdi. Tamer, gazetecilikte sosyal medyanın önemine de işaret ederek, bu konuda yayılan dezenformasyonlara bazı örnekler verdi ve yalan haberlerin yol açtığı durumlara dikkat çekerek, internet gazeteciliği yasasının yalan haberleri önlemek adına önemli bir adım olduğunu vurguladı.

PROF. DR. ALTIN: GAZETECİLİK DÖNÜŞÜM YAŞIYOR

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun da, konferansa destek vermekten memnuniyet duyduklarını ifade ederek, gazeteciliğin birçok sektörde olduğu gibi dönüşüme tabi olduğunu kaydetti. İnternet gazeteciliği yasasının temel bir ihtiyaç olduğuna işaret eden Prof. Dr. Altun, “Haberlerin doğruluğu ve dezenformasyonun önlenmesi açısından son derece önemli.” dedi. Altun, konuşmasının sonundan konferansı destekleyenlere teşekkür etti.

DENEYİMLİ GAZETECİLER BİLGİ VE TECRÜBELERİNİ AKTARDI

TİGAD öncülüğünde Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Nurcan Çetinsaya Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa; AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, TİGAD İl Temsilcileri ve üniversite öğrencileri katıldı. Konferansın moderatörlüğünü Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Vahit İlhan üstlendi. TİGAD Genel Başkan Yardımcısı Erdem Yeşer’in sunuculuğunu yaptığı konferansın başında Atatürk anısına saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklâl Marşı okundu. Ardından açılış konuşmalarına geçildi.
Açılış konuşmalarının ardından gerçekleşen konferansta deneyimli gazeteciler, “yeni nesil gazetecilik” teması etrafında tecrübelerini paylaştı; konuyu pekiştirmek için bizzat yaşadıkları olaylara ilişkin bazı örnekler verdi. Gazeteciler, salondaki öğrencilerin sorularını da cevapladı.
Konferansta yer alan konuşmacılar ve ele alınan konular şöyle; Haberler.com Genel Yayın Yönetmeni Av. Bedia Teymur İnternet Gazeteciliğinin Dünü, Bugünü ve Yarınını; Beyaz TV Genel Yayın Yönetmeni Fırat Çatalbaş Sosyal Medya İhbar Hatları ve TV Gazeteciliği’ni, ensonhaber.com Haber Müdürü Burak Can Badak İnternet Haberciliğinin Toplumdaki Etkileri’ni; İHA İstanbul Anadolu Yakası Bölge Müdürü Mustafa Biçer Ajans Haberciliği ve İnternet Medyası’nı; TV Programcısı ve Sunucu Aynur Ayaz Sorunsuz İletişim, Etkin ve Yetkin İletişim’i; namehaber.com Genel Yayın Yönetmeni Selçuk Yavuz da Dijital Medya ve Güvenilir Habercilik konularını değerlendirdi.

TİGAD’tan Kayseri ÇıkarmasıTİGAD’tan Kayseri ÇıkarmasıTİGAD’tan Kayseri Çıkarması

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

TİGAD, Geçmişle geleceğin kesiştiği Talas'taydı
Etkinlik

TİGAD, Geçmişle geleceğin kesiştiği Talas'taydı

Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği İl Temsilcileri, Yeni Nesil Gazetecilik Konferansı ve İstişare Toplantısı için Kayseri’deydi.

TİGAD, Kayseri Programının 2. gününde Soğanlı Vadisindeydi
Etkinlik

TİGAD, Kayseri Programının 2. gününde Soğanlı Vadisindeydi

Yeni Nesil Gazetecilik Konferansı ve TİGAD İl Temsilcileri İstişare Toplantısı’nın ardından TİGAD heyeti ve davetliler Kayseri’nin önemli turistik destinasyonlarını gezdiler.

TİGAD’IN 2. DURAĞI KAPUZBAŞI ŞELALESİ
Etkinlik

TİGAD’IN 2. DURAĞI KAPUZBAŞI ŞELALESİ

İnternet Gazeteciliğinin Ekim ayındaki kanun değişikliği ile resmen tanınmasının ardından TİGAD, önemli bir buluşmaya imza attı.

Kayseri Valisi Çiçek, TİGAD Heyetini ağırladı
Etkinlik

Kayseri Valisi Çiçek, TİGAD Heyetini ağırladı

Türkiye’nin dört bir yanından Kayseri’ye gelen TİGAD İl Temsilcileri ve davetliler ilk olarak Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’i makamında ziyaret etti.

Haber sitesi çalışanları artık basın kartı alabilecek
Bölgesel

Haber sitesi çalışanları artık basın kartı alabilecek

Daha önce TİGAD tarafından TBMM'ye internet gazetecileri ile ilgili vermiş olduğu öneriler kabul edildi.

Anadolu basını, resmi ilan pastasından pay alamıyor
Bölgesel

Anadolu basını, resmi ilan pastasından pay alamıyor

Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği (TİGAD) Genel Başkanı Okan Geçgel, Basın İlan Kurumu’nun (BİK) internet gazeteciliği mevzuatındaki ağır şartlar sebebiyle Anadolu basının ilan pastasından pay alamadığına dikkat çekti.