Türkiye'de 5 ilde petrol bulundu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 1-2 yıl içinde 100 bin varil seviyelerine bir petrol üretimi ile kısa sürede Türkiye'nin kendi ihtiyacını karşılar duruma geleceğini söyledi.

Türkiye'de 5 ilde petrol bulundu

Türkiye son yıllarda enerjide bağımlılığını ortadan kaldırmak üzere büyük bir atılım başlattı.

Dünyanın sayılı sondaj filolarından birine sahip olan ülkemiz hem karada hem de denizde enerji rezervleri bulmak için var güçle çalışıyor.

Günlük tüketim 989 bin 900 varil

Karadeniz'de geçtiğimiz yıl bulunan büyük doğalgaz rezervinin yanında petrol için de çalışmalar devam ediyor.

Bu kapsamda son verilere göre günlük 989 bin 900 varil petrol tüketimi olan Türkiye'nin dışa bağımlılığını önlemek için sahada büyük bir çalışma var.

5 ilde üretim devam ediyor

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) bünyesinde Batman Bölge Müdürlüğünce sorumluluk alanında bulunan Batman, Diyarbakır, Mardin, Siirt ve Şırnak'ta yılda ortalama 70 sondaj faaliyetinde bulunuluyor.

Bölgede günlük 35 bin varil olan petrol üretiminin, 100 bin varil seviyesine yükseltilmesi hedefleniyor.

Bu kapsamda İstanbul'da düzenlenen "Türkiye 2023 Zirvesi ve Para Sohbetleri'ne" çevrim içi katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Günlük üretiminde hedef 100 bin varil

Karada petrol arama ve üretimine hız verildiğini, Gabar’da Şehit Esma Çevik Sahasında günlük yaklaşık 5 bin varillik üretime başlandığını ve Adana’da Çukurova Sahasında 8 milyon varil değerinde keşif yapıldığını vurgulayan Dönmez, Türkiye Petrolleri'nin günlük yurt içi üretiminin gelecek 1-2 yıl içinde 100 bin varil seviyelerine getirilmesinin hedeflendiğini dile getirdi.

"Bağımsız enerji, güçlü Türkiye"

Dönmez, kara ve denizlerde petrol arama ve sondajcılığından madencilik faaliyetlerine, doğal gaz depolama tesislerinden yenilebilir enerji üretimi ve teknolojilerinin geliştirilmesine kadar en büyük gayenin enerjide kendi öz yeterliliğini sağlayan bir Türkiye olduğunu belirterek "Enerjide kızılelmamız belli: Bağımsız enerji, güçlü Türkiye." ifadesini kullandı.

"Yerli gazı 2023'te milletle buluşturacağız"

Yerli gazı 2023'te Türk milletiyle buluşturmanın heyecanı içerisinde olduklarını ve Faz-1 kapsamında 10 kuyudan 9'unun sondajını tamamladıklarını kaydeden Dönmez "Denizden gelecek gazı ayrıştıracak Filyos Kara Gaz İşleme Tesisimizin yüzde 85'i tamamlandı.

Deniz altındaki boru hattını biliyorsunuz geçtiğimiz haftalarda tamamlamıştık. Sakarya Gaz Sahası'nda arı gibi, gece gündüz demeden çalışan bir ekip var. İnşallah Sakarya Gaz Sahası, keşiften ilk üretime kadar dünyanın en hızlı yapılan deniz saha geliştirme projesi olacak." diye konuştu.

Bakan Dönmez, Silivri Doğal Gaz Depolama tesisinin 4,6 milyar metreküplük genişletme fazının tamamlandığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"İnşallah önümüzdeki hafta Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımlarıyla açılışını gerçekleştireceğiz. Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisimizin genişletme fazı devam ediyor. 2 kara, 2 deniz toplam 4 LNG tesisini devreye aldık.

Saros FSRU tesisimizin inşası devam ediyor. Onu da, inşallah, yakın zamanda hizmete alacağız. Bor Karbür tesisimiz tamamlandı yakın zamanda açılışını gerçekleştireceğiz. Ferrobor tesisimizin temelini attık. Lityum üretecek iki fabrikamızın temelini yakında atacağız."

"Amacımız gaz fiyatının belirlendiği merkez haline gelmek"

Dönmez, Türkiye'nin denizlerinde gaz arama ve sondajlarının büyük bir kısmını kendi insan kaynağıyla, ekipmanlarıyla ve yerli teknolojisiyle yaptığına dikkati çekerek "Daha önce uluslararası ortaklıklar yoluyla kazdığımız kuyularımızın yerini artık mühendislerimiz belirliyor, verilerini mühendislerimiz yorumluyor ve sondaj yapılacak bölgenin kararını mühendislerimiz veriyor." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin gaz merkezine dönüşmesine ilişkin de doğal gazın üretilmesi, ithal edilmesi, ticaretinin yapılabilmesi ve ihraç edilebilmesi için yeterli altyapıya, teknik donanıma, uluslararası bilgi ve birikime sahip bulunduğunu aktaran Dönmez "Amacımız bölgesinde ve dünyada referans gaz fiyatının belirlendiği gaz ticaret merkezi haline gelmek. İnşallah bu konudaki yol haritamızı yıl sonuna doğru netleştireceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

"Yerli nükleer santralimizi hayata geçirmek istiyoruz"

Dönmez, elektrikte kurulu gücün 100 bin megavat sınırını aştığını aktararak, Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamid Han sondaj gemileriyle dünyanın en ileri sondaj filosunun kurulduğunu dile getirdi.

Nükleer enerji alanında ise Türkiye'nin başka ülkelere mühendislik ve danışmanlık ihraç eden bir seviyeye ulaştığını kaydeden Dönmez, "İnşallah Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında Türkiye'yi yeni bir enerji kaynağıyla tanıştırmayı hedefliyoruz. Dahası buradan elde ettiğimiz know-how ve tecrübeyle yeni santraller yapmayı, ilerleyen dönemde ise tasarımından işletimine kadar yerli nükleer santralimizi hayata geçirmek istiyoruz." dedi.

ensonhaber

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (1)

çetin A FILM

1 yıl önce / 09.12.2022

2030myılında turkıye arabıstandan daha zengın olacak kısı bası gelır dunyada ılk onde olacaktır

  |   Beğenmedim 0   |   Cevapla

İlgili Haberler

Bucak'ta Oğuzhan Heykeli etrafında Türk Bayrakları dalgalanıyor!
Bölgesel

Bucak'ta Oğuzhan Heykeli etrafında Türk Bayrakları dalgalanıyor!

Bucak'ta Oğuzhan Heykeli Yanında Türk Bayrakları Dalgalanıyor! - Bucak Belediyesi, şehrin simgelerinden biri olan Oğuzhan Heykelinin bulunduğu üçgen kavşağı Türk bayrakları ile donattı.

Burdur'da üzen olay! Yalnız yaşayan adamdan acı haber
Bölgesel

Burdur'da üzen olay! Yalnız yaşayan adamdan acı haber

Burdur'da üzen olay! Yalnız yaşayan adamdan acı haber. Burdur'da yalnız yaşayan Süleyman Sonaç'tan (80) bir süredir haber alamayan komşuları, evine gidip kontrol ettiklerinde onu yerde yatar vaziyette buldular.

Bucak'ta MHP Rüzgarı! Yusuf Erdoğdu gece gündüz demiyor
Bölgesel

Bucak'ta MHP Rüzgarı! Yusuf Erdoğdu gece gündüz demiyor

MHP Bucak Belediye Başkan Adayı Yusuf Erdoğdu, seçim çalışmaları kapsamında NNC Haber'i ziyaret etti. Vatandaşlarla bir araya gelen Erdoğdu, "Ayırmadan ayrıştırmadan Bucak'ımız için canla başla" dedi.

Hülya Gümüş'ten esnaflara ziyaret! 'Esnafımızın yüzünü güldüreceğiz'
Bölgesel

Hülya Gümüş'ten esnaflara ziyaret! 'Esnafımızın yüzünü güldüreceğiz'

Hülya Gümüş'ten esnaflara ziyaret! 'Esnafımızın yüzünü güldüreceğiz' - CHP Bucak Belediye Başkanı adayı Hülya Gümüş, seçim çalışmaları kapsamında Cumhuriyet Caddesi'nde esnafları ziyaret etti.

Antalya'nın Altın Çağı Kapıda! Tütüncü Manavgat'ta Coşkuyla Karşılandı
Bölgesel

Antalya'nın Altın Çağı Kapıda! Tütüncü Manavgat'ta Coşkuyla Karşılandı

Antalya'nın Altın Çağı Kapıda! Tütüncü Manavgat'ta Coşkuyla Karşılandı Cumhur İttifakı'nın Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hakan Tütüncü, Manavgat'ta düzenlenen mitingde Antalya'ya hizmet damgası vuracaklarını söyledi.

Yusuf Erdoğdu tarihi sporları popülerleştirecek! Ata Sporları Kompleksi yapılacak
Bölgesel

Yusuf Erdoğdu tarihi sporları popülerleştirecek! Ata Sporları Kompleksi yapılacak

Yusuf Erdoğdu tarihi sporları popülerleştirecek! Ata Sporları Kompleksi yapılacak - MHP Bucak Belediye Başkan Adayı Yusuf Erdoğdu, Bucak'a ata sporları kompleksi ve sosyal tesisleri inşa edeceğini açıkladı.