Ortak bir proje başlatılıyor
Dağ ceylanlarının (Gazella gazella) Dünyadaki nüfusunun yarısı, Türkiye’de, Hatay'da yaşıyor. Doğa Derneği ve Hatay Tabiatı Koruma Derneği (Takoder) ortaklığında yeni bir proje uygulanmaya başlıyor.
Projeyle dağ ceylanları için neler yapılacak?
Bu önemli projeyle, ülkemizde sadece Hatay’da yaşayan dağ ceylanlarını tehdit eden faktörleri ortadan kaldırmak, tehditleri azaltmak, çeşitli koruma ve farkındalık faaliyetlerinde bulunmak ve ceylanlar için alternatif yaşam alanları sağlamak için harekete geçildi.
- Başta şap hastalığı olmak üzere başka hastalıkların ceylanlara bulaşmasını önlemek amacıyla küçükbaş hayvanların ve dağ ceylanlarının ortak kullandığı su kaynakları düzenlenecek.
- Tarım alanı kiralanarak ceylanların besin ihtiyacını karşılamak için nohut ekimi denemeleri yapılacak.
- Yarasalar tarafından kullanılan eski su sarnıçları, hem yarasaları koruyacak hem de ceylanları koruyacak şekilde yapılandırılacak.
- Dağ ceylanlarının ekolojik ihtiyaçlarını karşılamak üzere, Hatay dışında da alternatif yaşam alanları belirlenecek.
- Düzenlenecek toplantılar yoluyla, yerelde ve ülke çapında dağ ceylanları hakkında farkındalık oluşturulacak.
Dağ ceylanlarının nesli tehlike altında
Nesli tehlike altında olan dağ ceylanlarının Türkiye’deki tek yaşadığı yer olan Hatay Yaban Hayatı Geliştirme Sahası aynı zamanda İncirli Tepeleri Önemli Doğa Alanı olarak uluslararası literatürde yer alıyor.
Dünyada sadece 3.000 dağ ceylanı var
Küresel olarak yalnızca yaklaşık 3.000'le sınırlı olan dağ ceylanı popülasyonu, İsrail, Ürdün, Filistin ve Türkiye’de dağılım gösteriyor. Dünya nüfusunun neredeyse yarısı, 1.387 dağ ceylanı ise ülkemizde yaşıyor.
Çalışmalar, “Dünya Doğa Koruma Birliği Türümüzü Kurtarın (IUCN Save Our Species) ve Segré Vakfı Koruma Eylem Fonu (Foundation Segré)” tarafından, “İşbirliğine Dayalı Koruma Çalışmalarıyla Dağ Ceylanının Geleceğini Güvence Altına Alma” projesi kapsamında gerçekleşiyor.
Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen kış ortası su kuşu sayımları, sulak alan ekosistemlerindeki değişimleri ve su kuşu popülasyonlarını izlemek için kritik bir rol oynuyor.
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nde ‘Dijital Genç Yapay Zekâ Ekosistemi Etkinliği’ düzenlendi.
Erciyes Üniversitesi ekosisteminin simgesi haline gelen gelengiler için beslenme etkinliği düzenlendi.
Mersin'de daha temiz ve sürdürülebilir deniz ekosistemi için 'Kentsel Kıyı Ekosistemlerinin Doğa Temelli Çözümlerle Restorasyonu' çalıştayı düzenledi.
Manisa Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından "Manisa'da Süne ve Çekirge Zararlılarına Karşı Biyolojik Mücadele Projesi" kapsamında bin adet kınalı keklik doğaya salındı.
Aydın’da deniz çayırlarına dikkat çekildi
Yorumlar (0)