Ankara, Türkiye'nin uluslararası alanda stratejik bir hamle yaparak BRICS’e üyelik başvurusunda bulunduğu iddia edildi. ABD merkezli haber ajansı Bloomberg, Türkiye’nin bu adımını, Batı’ya alternatif olarak görülen BRICS’e olan ilgisinin somut bir göstergesi olarak yorumladı.
Türkiye, NATO’ya olan yükümlülüklerini sürdürürken, küresel etkisini artırmak ve geleneksel Batılı müttefikleri dışında yeni bağlar kurmak amacıyla BRICS’e resmen katılmayı talep etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, BRICS’e olan ilgisi 2018 yılında zirveye katılmasıyla gündeme gelmişti. Şimdi ise Türkiye'nin, Avrupa Birliği'ne katılma girişimlerinde yaşanan hayal kırıklıklarının ardından bu yönde adım attığı belirtiliyor.
Bloomberg Haberine göre, Türkiye’nin BRICS’e başvurusu, NATO üyesi ülkelerle Ukrayna savaşı sonrası Rusya ile olan ilişkilerde yaşanan anlaşmazlıkların da bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Kaynaklar, Türkiye'nin bu başvurusunun, küresel arenada doğu ve batı arasındaki dengeyi koruma stratejisinin bir parçası olduğunu vurguluyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türkiye’nin Doğu ve Batı ile ilişkilerini aynı anda geliştirerek güçlü ve etkili bir ülke olabileceğine dair açıklamaları, BRICS hamlesinin ardındaki temel motivasyonu gözler önüne seriyor. Türkiye, bu üyelikle özellikle Çin ve Rusya ile ekonomik iş birliğini derinleştirmeyi hedefliyor.
BRICS’te Genişleme Tartışmaları
Kurucu üyeler Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın yanı sıra, BRICS son olarak İran, BAE, Etiyopya ve Mısır’ı da bünyesine kattı. Türkiye'nin başvurusunun, ekim ayında Rusya'da yapılacak zirvede gündeme gelmesi bekleniyor. Türkiye’nin bu başvurusunun kabul edilip edilmeyeceği ise şimdiden merak konusu.
Yorumlar (0)