Türkiye'nin Eşsiz Hazinesi! Elmastan binlerce kat daha değerli!

Altın ve gümüşten 10 bin kat daha değerli, renk değiştirme özelliğiyle dikkat çeken ve yalnızca Türkiye'de çıkarılan nadir bu madeni biliyor musunuz? Detaylar burada...

Türkiye'nin Eşsiz Hazinesi! Elmastan binlerce kat daha değerli!

Günümüzde altın ve gümüş gibi değerli madenler ilk akla gelenler arasında yer alırken, yalnızca Türkiye'de çıkarılan ve 1 gramı bile servet değerinde olan başka bir maden daha bulunuyor: Diaspor madeni. Son yıllarda bu nadir ve kıymetli maden, özellikle Türkiye'de büyük bir önem kazanmaya başladı.

Diaspor Nedir?

Diaspor, yüzyıllar süren oluşumu ve büyük zorluklarla elde edilen nadir değerli bir madendir. Altın, gümüş ve elmas gibi kıymetli madenlere kıyasla 10 bin kat daha değerlidir. Özellikle Türkiye'de bulunan diaspor, renk değiştirme özelliği ile bilinir ve bu özelliğiyle dikkat çekiyor. Madene yurt dışından da büyük ilgi gösterilmekte olup, Türkiye'de yaklaşık 50 milyar dolarlık bir rezerv bulunuyor.

Elmasın 10 Bin Katı Değerinde

Muğla'nın Milas ilçesinde 1997 yılından bu yana diaspor taşının önemi vurgulanıyor. Bu nadir taş, dünyada sadece Türkiye'de bulunmakta olup, elmastan 10 bin kat daha az bulunuyor. Diaspor taşının en dikkat çekici özelliği ise renk değiştirme yeteneğidir.

Yalnızca Türkiye'de Çıkarılıyor

Dünyada mücevher kalitesinde diaspor madeni yalnızca Muğla'da bulunuyor. Bu taş, ışığa bağlı olarak renk değiştirebilen nadir değerli taşlardan biridir. Diaspor taşı, gün ışığında yeşil, mum ışığında ise pembe renge bürünür. Bu iki renk, taşın renk skalasında iki uç noktayı temsil ediyor. Pembe ile yeşil arasındaki pek çok ton, gün ışığına, ortamın ışığına ve hatta bazen giydiğiniz kıyafete göre değişebiliyor.

Dokuz Farklı Renk Geçişi

Diaspor taşı dokuz farklı renk geçişiyle göz kamaştırıyor ve son yıllarda mücevher sektöründe pırlantaya alternatif olarak gösteriliyor. Diaspor kristali, dünyada sadece Muğla'nın Milas ilçesindeki madenden çıkarılıyor.

Yüzde İkisi İşlenebiliyor

Gram gram çıkarılan diaspor kristalinin sadece yüzde ikisi işlenebiliyor. Bu değerli kristal, diğer madenler gibi tonlarca çıkarılmıyor, gram gram elde ediliyor. Dünyada çok değerli bir maden olan diaspor için her işçi, taşın ve çamurun içinde diaspor kristalini bulmak için büyük bir özenle çalışıyor. Madenden yılda ortalama 750 kilogram diaspor kristali çıkarılıyor.

kaynak: kamu son haber

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 3
    BEĞENDİM
  • 2
    KIZDIM
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (1)

Nermin Karay

4 ay önce / 03.07.2024

Merhaba....son zamanlarda ... kodlu hisse hakkında çok güzel haberler duyuyoruz.yapay zeka hissesi olan .... alsak kaç ay elde tutmalıyız...kolay gelsin...

  |   Beğenmedim 0   |   Cevapla

İlgili Haberler

“Günübirlik 500 kilo hasat yapıyoruz”
Bölgesel

“Günübirlik 500 kilo hasat yapıyoruz”

Malatya’nın Kale ilçesinde üretilen ’kırmızı elmas’ olarak bilinen çilek hasadı başladı. Yılda 7 kez toplanan yediveren cinsi çilekler tarlada 50 ila 70 liradan alıcı buluyor.

Elmas Park büyük coşkuyla açıldı
Yaşam

Elmas Park büyük coşkuyla açıldı

Zonguldak’ta geçtiğimiz aylarda yapımı tamamlanan Elmas Park için Acılık semtinde açılış töreni düzenlendi.

Turistik Kara Elmas Ekspresi tanıtım turunda
Bölgesel

Turistik Kara Elmas Ekspresi tanıtım turunda

Turistik amaçlı tren yolculuğu yapmak isteyenler için yeni alternatif sunan Kara Elmas Ekspresi Batı Karadeniz turistik tren turu, 12 Nisan’da başlayacak.

KARES’in 2. sayısı okurlarıyla
Bölgesel

KARES’in 2. sayısı okurlarıyla

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Karaelmas Sosyal Bilimler Dergisi’nin (KARES) 2. sayısı okuyucuyla buluştu.

Kazada şehit olan uzman çavuş son yolculuğuna uğurlandı
Bölgesel

Kazada şehit olan uzman çavuş son yolculuğuna uğurlandı

Bolu’da trafik kazasında ağır yaralanan ve 14 günlük yaşam mücadelesini kaybeden şehit Uzman Çavuş Musab Haciömer Elmas, memleketi Malatya’da düzenlenen askeri tören ile son yolculuğuna uğurlandı.

Mardin'de usta ellerin şovu
Bölgesel

Mardin'de usta ellerin şovu

Mardin’de "beyaz elmas" olarak bilinen katori (nahit) taşı, usta ellerde motifler işlendikten sonra birçok yapıda kullanılıyor.