Üretici maliyetin altından kalkamıyor! Üretici de tüketici de mağdur oluyor

Süt üretiminde çiftçinin artan maliyetine rağmen, fiyat artışları yetersiz kalan üretici maliyetlere dayanamayarak hayvanlarını kesime gönderiyor.

Üretici maliyetin altından kalkamıyor! Üretici de tüketici de mağdur oluyor

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, Dünya Süt Günü'nde yaptığı açıklamada, artan maliyetlere dayanamayan süt üreticisinin hayvanlarını kesime gönderdiğini belirtti.

1 Haziran Dünya Süt Günü nedeniyle konuşan Ahencan Tayakısı, üreticinin maliyet artışının çiğ süt fiyatlarına yansımadığına dikkat çekti.

Tayakısı, “Bugün ülkemizde Çiftçi emeğinin karşılığını almak istiyor. Bin bir emekle ürettiği sütü iyi bir fiyattan satmak istiyor. Olmuyor! Tüketici uygun fiyata süt içmek istiyor. Olmuyor! Ne çiftçi istediği fiyattan sütünü satabiliyor ne de tüketici istediği fiyattan süt içebiliyor" dedi.

'ÜRETİCİ İLE TÜKETİCİ ARASINDA 3 KAT FİYAT FARKI VAR'

Çiftçinin elinden çıkan sütün fiyatının neredeyse 3 katına çıkarak tüketiciye ulaştığını belirten Tayakısı şöyle devam etti:

“Süt Endüstrisi Kurumunu (SEK), Et ve Balık Kurumunu (EBK) ve daha nice Kamu İktisadi Teşebbüsünü özelleştirenler bugün içinde bulunduğumuz durumun sorumlusudurlar. Hem üreticiyi hem de tüketiciyi piyasanın insafını terk edenlerin ülkeyi getirdiği nokta ortadadır.

Yurtdışından hayvan ithal edilmeden ülkemizde et üretilemez oldu. Çiftçiler maliyetlere dayanamayıp ineklerini bile kesime gönderdiler. Yeterli sayıda ve kalitede hayvana sahip olunamayan yerde sütte olmaz.

“SÜT ÜRETİMİ HIZLA AZALIYOR”

TUİK verilerine göre 2022-2023 yıllarında Büyükbaş hayvan varlığımız yaklaşık 500 bin baş, Küçükbaş hayvan varlığımız ise yaklaşık 4 milyon baş azalmıştır. Buna mukabil süt üretimimiz ise yaklaşık 100 bin ton azalmıştır. Türkiye’de süt üretimi 2022 yılında 21,5 milyon ton iken, 2023 yılında 21,4 milyon tona gerilemiştir. Aynı dönemde ise Türkiye nüfusu yaklaşık 100 bin kişi artmıştır. Artan talebe karşılık azalan süt arzı endişe yaratmaktadır. Bu veriler ışığında günümüzde Avrupa ülkelerinde yıllık kişi başına düşen süt tüketimi ortalama 100 litreyi aşarken, ülkemizde yaklaşık 27 litre civarında kaldığı görülmektedir. Bu üretim maliyetlerinin bu kadar yüksek olduğu, aracılar nedeniyle tüketici fiyatlarının her geçen gün yükseldiği ülkemizde, bu miktarı yükseltmemiz pek olası görünmemektedir. İthal hayvanlar ile et ve süt piyasasında günü kurtarmaya çalışanlar sorunları sadece ertelemektedirler.”

“SÜT POLİTİKASI OLUŞTURULMALI”

Hükümetin süt politikası oluşturması gerektiğine vurgu yapan Tayakısı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkemizde sütün daha fazla tüketilmesi için çiğ süt ile perakende süt fiyatları arasındaki aşırı farkın düşürülmesine yönelik politikalar oluşturulmalıdır. Bunun için; süt üreticisi, çiftçi ve köylülere verilen destekler artırılmalı, kırsal kalkınmaya önem verilmeli, kooperatifler desteklenmeli, yerel yönetimler süt ile ilgili süreçlere dahil olmalı, sütün tüketiciye ulaştırılmasında etkili ve sonuca odaklı organizasyonlar planlanmalıdır. Bizler bu ülkenin Ziraat Mühendisleri olarak bir kez daha vurguluyoruz ki, özellikle hayvancılık sektöründeki bu yanlış politikalardan bir an önce vazgeçilmelidir. Aracılar azaltılmalı, kamu kuruluşları yeniden hayata geçirilmeli ve ithalatçılar değil, yerli üreticiler desteklenmelidir.”

kaynak: Sözcü

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Ankara'da belediye yerli üreticinin yanında! Üretim için destek
Yerel Yönetim

Ankara'da belediye yerli üreticinin yanında! Üretim için destek

Ankara Büyükşehir Belediyesi, yerli çiftçilere aspir tohumu desteği vererek üretimi ve eğitim fırsatlarını artırıyor.

Ata tohumu ile üretti, fidanların boyu kendi boyunu geçti, organik yetişti boyu 50 santimi geçti
Yaşam

Ata tohumu ile üretti, fidanların boyu kendi boyunu geçti, organik yetişti boyu 50 santimi geçti

Antalya'da yaz aylarında kendi çapında sebze işleriyle uğraşan 65 yaşındaki çiftçi Şendur Özdoğru, organik yöntemlerle 52 cm uzunluğunda patlıcan yetiştirdi.

Burdur'da üretici şaşkın, Neredeyse beleş alan yok
Bölgesel

Burdur'da üretici şaşkın, Neredeyse beleş alan yok

Burdur Salı Pazarı’nda karpuz ve kavun fiyatları düşmesine rağmen alıcı talebi düşük kaldı. Pazarcılar, zararına satışlardan dertli.

Denizli'de ürettiği karpuz para etmeyince düğün davetiyesi olarak kullandı
Yaşam

Denizli'de ürettiği karpuz para etmeyince düğün davetiyesi olarak kullandı

Denizli'de bir karpuz üreticisi elinde kalan karpuzları ilginç bir yöntemle değerlendirdi. İstediği fiyatı satamadığı karpuzları kızının düğün davetiyesi olarak kullandı. Detaylar haberimizde...

Üreticiye destek çağrısı, 'Üreticiyi Destekleyin, Ülkeyi Şaha Kaldıralım'
Bölgesel

Üreticiye destek çağrısı, 'Üreticiyi Destekleyin, Ülkeyi Şaha Kaldıralım'

CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, çiftçi ve üreticilerin karşılaştığı zorluklara dikkat çekerek, yerli üreticinin desteklenmesi gerektiğini vurguladı. 'Üreticiyi destekleyin, ülkeyi şaha kaldıralım' dedi.

Çiftçinin gözyaşı, soğan tarlaları yandı, cüzdanlar boşaldı
Yaşam

Çiftçinin gözyaşı, soğan tarlaları yandı, cüzdanlar boşaldı

Türkiye'nin önde gelen soğan üretim merkezi Polatlı'da yaşanan rekolte kaybı, soğan fiyatlarını nasıl etkileyecek? İklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkileri.