Üretici perişan! Marketteki fiyatı sonrası isyan

Adana'da aşırı sıcaklar nedeniyle verimi düşen salçalık biberin kilosu tarlada 5 TL'ye kadar düştü. Üretici Cumali Aslan, "Çiftçi zarar ediyor" diyerek, market ve pazardaki fahiş fiyata tepki gösterdi.

Üretici perişan! Marketteki fiyatı sonrası isyan

Bu yıl aşırı sıcaklar nedeniyle verimi düşen ve kilosu 22 TL’den satılan salçalık biber tarlada 5 TL’ye kadar düştü. Marketlerde ve pazarda kilosunun 30 TL ve üzeri fiyatlara satıldığını kaydeden üretici Cumali Aslan, üreten hariç herkesin para kazandığını belirterek, "Şu an hiçbir şeye zam gelmemişken fiyatlar yükseliyor ama üreticiye bu yansımıyor" dedi.

Adana’nın Kozan ilçesinde 60 dönüm arazide kapya biber üretimi yapan Aslan, raflarda artan ve tarlalarda düşen fiyatlara tepki gösterdi. Biber hasadının maliyetini kurtarmadığı için biberin tarlada kaldığını aktaran üretici, market ve pazarda artan fiyatların da kendileri hariç başta aracılar olmak üzere herkesin kazandığını belirtti. Aslan, şöyle devam etti:

"Salçalık biber meşakkatli üretimi zor bir sebze. Ama biz bu zorluklara rağmen bölgemize ekmek istedik dışarıdan gelmesin buradaki vatandaşlarımıza daha uygun ve kısa vadede ulaşsın istedik. Çiftçilere örnek olması için yol kenarını tercih ettik herkes gelsin baksın daha çok ekilsin üretilsin diye düşündük. Yetiştirdik ve güzel de oldu. Çok maliyetli bir ürün dönümde 40 bin TL masrafı var. Maliyetli bir iş ama değerini bulduğu zaman kazançlı bir ürün. Bir ay önce döneminde kilosu 22 TL’ye kadar yükseldi ama kuraklık yüzünden verim düştü fiyat yükseldi. İlk hasat 7’TL den yapıldı. Altmış dönüm yerden benim ilk hasadım yüz tondu. Ardından 22 TL fiyatı çıktı ve 15 ton gibi bir hasat yapıldı. Zaten az olduğu için fiyatı çok yükseldi. Bu bizim için bir yükseliş değildi. Yüz ton malımızı toplasaydık, bölgemizin insanları da 7’TL’den biber alıp salça yapsaydı, hem biz kazanırdık, hem onlar kazanırdı. İlk ürün çok popüler bir fiyatla başlıyor. Çiftçi ürününü hasat etmeye başladığında elinde kalma noktasına geliyor. Burada zarar eden kim? Zarar eden yine çiftçi. Gübre satan, zirai ilaç satan, mazot satan, işçi grubu bu tür kesimlerin hepsi pahalı alıyor, pahalı satıyor. Onların umurunda bile değil. Ben ürettiğim malı pahalı satamıyorum."

"MARKETLERDE 30 TL’NİN ALTINA HİÇ DÜŞMEDİ"

Şu anda biberin kilosunun tarlada 5 lira olduğunu ifade eden Cumali Aslan, "Fabrikalar alımı durdurdu. Mahsulüm böyle duruyor. Şu an hasat yaptırsam 4 TL’si işçi 1 TL’si nakliye. Zaten insanlar aldı alacağını. Seneye 100 dönüm daha ekim yapacaktım vazgeçtim. Marketlerde kilosu 30 liraya, 40 liraya kadar çıkıyor. Marketlerden alınsın. Bu biber hiçbir dönem kilosu 30-25 TL’den aşağıya satılmadı kışın 70 TL’ye kadar marketlerde satılıyor. Düşmez de yani. Pazarlarda düşmez. Ama çiftçi maliyetini alamıyor" diyerek, market ve pazardaki fahiş fiyata tepki gösterdi.

kaynak: Cumhuriyet

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Hasadı Başladı geçen Yıl 40 tl Bu yıl 25 tl
Yaşam

Hasadı Başladı geçen Yıl 40 tl Bu yıl 25 tl

Yer fıstığı hasadı tüm hızıyla devam ediyor. 25 bin dönümlük alanda bu yıl 10 ile 12 bin ton rekolte beklenen Manavgat’ta üreticiler geçen yıl kilogramı 45 liradan alıcı bulan fıstığın bu yıl 25 liraya kadar düşmesinden şikayetçi.

Bucak Çeltikçi Ağlasun Süt Üreticileri Birliği'nde bayrak değişimi! Yeni başkan Mustafa Korkmaz
Bölgesel

Bucak Çeltikçi Ağlasun Süt Üreticileri Birliği'nde bayrak değişimi! Yeni başkan Mustafa Korkmaz

Bucak Çeltikçi Ağlasun Süt Üreticileri Birliği’nde 11 yıl görev yapan Tahsin Baran, başkanlığı Mustafa Korkmaz’a devretti. Baran'a teşekkür edilerek, yeni yönetime başarılar dilendi.

Afyon'un ilk eşofman üreticisi! Dört kuşaklık tekstil serüveni
Yaşam

Afyon'un ilk eşofman üreticisi! Dört kuşaklık tekstil serüveni

Afyonkarahisar’da eşofman üretimini başlatan Çelik ailesi, dört kuşaktır tekstil sektöründe faaliyet gösteriyor. Aile, yarım asırlık makinelerle hala üretime devam ederek bölgenin tekstil tarihine damga vuruyor. Aile mirası eşofman üretimi nasıl başladı, öğrenin!

Burdur’da pancar üreticilerinin gübre sorunu çözülecek!
Bölgesel

Burdur’da pancar üreticilerinin gübre sorunu çözülecek!

AK Parti Burdur İl Başkanlığı, pancar üreticilerinin gübre etiketi uyumsuzluğu sorununa hızla müdahale etti. Türk Şeker ile işbirliği yapılarak uzman ekipler sahaya gönderildi ve detaylı incelemeler başladı.

Ankara'da belediye yerli üreticinin yanında! Üretim için destek
Yerel Yönetim

Ankara'da belediye yerli üreticinin yanında! Üretim için destek

Ankara Büyükşehir Belediyesi, yerli çiftçilere aspir tohumu desteği vererek üretimi ve eğitim fırsatlarını artırıyor.

Ata tohumu ile üretti, fidanların boyu kendi boyunu geçti, organik yetişti boyu 50 santimi geçti
Yaşam

Ata tohumu ile üretti, fidanların boyu kendi boyunu geçti, organik yetişti boyu 50 santimi geçti

Antalya'da yaz aylarında kendi çapında sebze işleriyle uğraşan 65 yaşındaki çiftçi Şendur Özdoğru, organik yöntemlerle 52 cm uzunluğunda patlıcan yetiştirdi.