Antalya

Üretim planlamasını görüştüler

Antalya Tarım Konseyi, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik Taslağı'nı değerlendirmek üzere toplantı düzenledi.

Üretim planlamasını görüştüler

Antalya Tarım Konseyi, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik Taslağını görüşmek üzere icra kurulu ve üyelerinin katılımıyla toplantı düzenledi. Tarım sektöründen 49 kurum ve kuruluşun temsil edildiği ATAK toplantısı, ATAK Başkanı Ali Çandır başkanlığında yapıldı.

Toplantının açılışında konuşan ATB ve ATAK Başkanı Ali Çandır, üretim planlamasının önemine vurgu yaparken, planlamaya yön verecek düzenlemeleri önemsediklerini kaydetti. Çandır, hazırlanan yönetmelik taslağının uygulanabilirliği, denetlenebilirliği, planlamaya kimlerin katkı koyacağıyla ilgili tarım sektöründe bazı soru işaretleri olduğunu bildirdi. Konsey olarak, üretimin içerisinde olan tarım paydaşlarını toplayarak yönetmelik taslağına yönelik görüş ve önerileri almak istediklerini belirten Çandır, toplantı sonrasında hazırlanan raporun ilgili Bakanlık ve birimlere iletileceğini bildirdi.

11 maddelik öneri ve talep

Toplantıya katılan tarım paydaşları temsilcileri, ürün planlamasıyla ilgili görüş ve taleplerini dile getirirken, toplantı sonunda 11 maddelik rapor hazırlandı. Hazırlanan rapor, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’ne iletildi.

Raporda, Antalya Tarım Konseyi’nin üretim planlaması ve modellemesi çalışmasının içerisinde olmaya hazır olduğu kaydedildi. Üretim planlaması için dünyada farklı modeller uygulandığı belirtilen raporda, “Tarımsal üretimin planlanması konusu, gelişmiş dünyada, bir taraftan doğrudan destekler ve teşvikler aracılığı ile diğer taraftan da medeni ve borçlar hukukunda çözülmüştür. Mutlaka o uygulama modellerinden esinlenilmelidir. Taslak bu konuda yetersiz kalmıştır” denildi.

“Önce kayıt sistemi düzenlenmeli”

Üretim planlamasının uygulanabilmesi için başta Bakanlık kayıt sistemleri olmak üzere, ilgili mevzuatta planlama modeline uygun değişikliklerin acilen yapılması gerekliliğine işaret edilen raporda, “Uygulamaya ancak bu değişikliklerden sonra sağlıklı şekilde geçilebilir. Planlamanın uygulama usul ve esasları açık, berrak, sade ve iç tutarlılığa sahip olmalıdır. Planlamayı konu alan kurul ve benzeri oluşumların kompozisyonu aşırı merkeziyetçi, mevzuatçı ve sektörün tek boyutuna sıkıştırılmış haldedir. Mutlaka yönetişime, uzmanlık alanına ve doğal işleyişe uygun hale getirilmelidir” denildi.

Tarım sayımı ve alım garantisi istendi

ATAK’ın raporunda, üretim planlaması uygulamasından önce kapsayıcı ve gerçekçi bir tarım sayımı yapılması gerektiği vurgulandı. Raporda, planlama modelinin uygulanmasında “alım garantili” ve “sigortalı” bir yapının oluşturulması gerekliliği vurgulandı. Rapora göre, uygulama başvuruları, izinleri ve muvazaaları çok daha sade, akıcı, esnek ve hızlı hale getirilmeli. Üretim planlamasının başarısının, Tarım ve Orman Bakanlığı personelinin nitelik ve nicelik olarak hazır olmasına da bağlı olduğu vurgulanan raporda, “Planlamaya uygun personel kapasitesi oluşturulmalıdır” denildi.

Uygulamadaki havza-işletme ve ürün ilişkisinin açıkça kurulması istenen raporda, “Uygulamanın pilot havzalar veya işletmeler için geçerli olması ile tüm ülke genelinde pilot ürünler için geçerli olması arasındaki farklar, modelin performansı bakımından çok yönlü tartışılmalıdır” denildi.

Üretim planlamasını görüştülerÜretim planlamasını görüştüler

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

 Manisa'da Tarımsal Sulama Havuzları ve Deposu Yapıldı!
Bölgesel

Manisa'da Tarımsal Sulama Havuzları ve Deposu Yapıldı!

Manisa Büyükşehir Belediyesi, yaz sezonu yaklaşırken Manisalı çiftçilerin ürünlerini daha rahat sulamasını sağlayacak projeleri birer birer hayata geçiriyor.

Karapınar'da Dolu ve Düşük Sıcaklık Tarlalara Zarar Verdi!
Bölgesel

Karapınar'da Dolu ve Düşük Sıcaklık Tarlalara Zarar Verdi!

Konya'nın Karapınar ilçesinde yetkililer, bazı bölgelerde etkili olan dolu ve düşük sıcaklıkların tarım alanlarında yaptığı olumsuzları yerinde inceledi.

Hasyurt Tarım Fuarı'na Yoğun İlgi
Bölgesel

Hasyurt Tarım Fuarı'na Yoğun İlgi

Antalya'nın Finike ilçesinde 8-10 Mayıs tarihlerinde 27’nci kez düzenlenen Hasyurt Tarım Fuarı'nı 3 günde 30 bini aşkın kişi ziyaret etti.

 27. Hasyurt Tarım Fuarı’nda “Batı Antalya Tarımı” paneli düzenlendi
Bölgesel

27. Hasyurt Tarım Fuarı’nda “Batı Antalya Tarımı” paneli düzenlendi

Antalya’nın Finike ilçesinde gerçekleşen 27. Hasyurt Tarım Fuarı kapsamında düzenlenen “Batı Antalya Tarımı” panelinde konuşan Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, dünyaca ünlü coğrafi işaretli Finike portakalının 3-4 TL’den satıldığını, para kazanmayan çiftçinin üretimden çekilme eğiliminde olduğunu söyledi.

Tarım Kredi'de Mayıs Ayı İndirimleri Başladı! İndirim yağmuru başladı
İş Dünyası

Tarım Kredi'de Mayıs Ayı İndirimleri Başladı! İndirim yağmuru başladı

Tarım Kredi Kooperatif Marketleri'nde mayıs ayına özel indirim kampanyası başladı! 11-17 Mayıs tarihleri arasında kıyma, sucuk, sosis, balık, pirinç, un, mercimek ve temizlik ürünleri gibi birçok üründe indirim var. Hemen güncel indirimli ürünler kataloğunu inceleyin ve alışverişinizi kaçırmayın!

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nden kuru fasulye eğitimi
Bölgesel

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nden kuru fasulye eğitimi

Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü eğitim ve yayım çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Havaların ısınmasıyla birlikte tarım sektörü hareketlenirken tarım teşkilatı da eğitim ve yayım çalışmalarına hız verdi. İlçelerde ve köylerde devam eden çalışmalardan çiftçiler memnun.