Antalya

Üretim planlamasını görüştüler

Antalya Tarım Konseyi, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik Taslağı'nı değerlendirmek üzere toplantı düzenledi.

Üretim planlamasını görüştüler

Antalya Tarım Konseyi, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik Taslağını görüşmek üzere icra kurulu ve üyelerinin katılımıyla toplantı düzenledi. Tarım sektöründen 49 kurum ve kuruluşun temsil edildiği ATAK toplantısı, ATAK Başkanı Ali Çandır başkanlığında yapıldı.

Toplantının açılışında konuşan ATB ve ATAK Başkanı Ali Çandır, üretim planlamasının önemine vurgu yaparken, planlamaya yön verecek düzenlemeleri önemsediklerini kaydetti. Çandır, hazırlanan yönetmelik taslağının uygulanabilirliği, denetlenebilirliği, planlamaya kimlerin katkı koyacağıyla ilgili tarım sektöründe bazı soru işaretleri olduğunu bildirdi. Konsey olarak, üretimin içerisinde olan tarım paydaşlarını toplayarak yönetmelik taslağına yönelik görüş ve önerileri almak istediklerini belirten Çandır, toplantı sonrasında hazırlanan raporun ilgili Bakanlık ve birimlere iletileceğini bildirdi.

11 maddelik öneri ve talep

Toplantıya katılan tarım paydaşları temsilcileri, ürün planlamasıyla ilgili görüş ve taleplerini dile getirirken, toplantı sonunda 11 maddelik rapor hazırlandı. Hazırlanan rapor, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’ne iletildi.

Raporda, Antalya Tarım Konseyi’nin üretim planlaması ve modellemesi çalışmasının içerisinde olmaya hazır olduğu kaydedildi. Üretim planlaması için dünyada farklı modeller uygulandığı belirtilen raporda, “Tarımsal üretimin planlanması konusu, gelişmiş dünyada, bir taraftan doğrudan destekler ve teşvikler aracılığı ile diğer taraftan da medeni ve borçlar hukukunda çözülmüştür. Mutlaka o uygulama modellerinden esinlenilmelidir. Taslak bu konuda yetersiz kalmıştır” denildi.

“Önce kayıt sistemi düzenlenmeli”

Üretim planlamasının uygulanabilmesi için başta Bakanlık kayıt sistemleri olmak üzere, ilgili mevzuatta planlama modeline uygun değişikliklerin acilen yapılması gerekliliğine işaret edilen raporda, “Uygulamaya ancak bu değişikliklerden sonra sağlıklı şekilde geçilebilir. Planlamanın uygulama usul ve esasları açık, berrak, sade ve iç tutarlılığa sahip olmalıdır. Planlamayı konu alan kurul ve benzeri oluşumların kompozisyonu aşırı merkeziyetçi, mevzuatçı ve sektörün tek boyutuna sıkıştırılmış haldedir. Mutlaka yönetişime, uzmanlık alanına ve doğal işleyişe uygun hale getirilmelidir” denildi.

Tarım sayımı ve alım garantisi istendi

ATAK’ın raporunda, üretim planlaması uygulamasından önce kapsayıcı ve gerçekçi bir tarım sayımı yapılması gerektiği vurgulandı. Raporda, planlama modelinin uygulanmasında “alım garantili” ve “sigortalı” bir yapının oluşturulması gerekliliği vurgulandı. Rapora göre, uygulama başvuruları, izinleri ve muvazaaları çok daha sade, akıcı, esnek ve hızlı hale getirilmeli. Üretim planlamasının başarısının, Tarım ve Orman Bakanlığı personelinin nitelik ve nicelik olarak hazır olmasına da bağlı olduğu vurgulanan raporda, “Planlamaya uygun personel kapasitesi oluşturulmalıdır” denildi.

Uygulamadaki havza-işletme ve ürün ilişkisinin açıkça kurulması istenen raporda, “Uygulamanın pilot havzalar veya işletmeler için geçerli olması ile tüm ülke genelinde pilot ürünler için geçerli olması arasındaki farklar, modelin performansı bakımından çok yönlü tartışılmalıdır” denildi.

Üretim planlamasını görüştülerÜretim planlamasını görüştüler

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Tarım Bakanı Yumaklı'nın görevden aldığı Tarım İl Müdürlerinin kararnamesi yayınlandı!
Yaşam

Tarım Bakanı Yumaklı'nın görevden aldığı Tarım İl Müdürlerinin kararnamesi yayınlandı!

Tarım Bakanı Yumaklı'nın görevden aldığı Tarım İl Müdürlerinin kararnamesi yayınlandı! Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, geçtiğimiz Ocak ayında bir çok tarım ve orman il müdürünü görevden alırken, yerlerine vekaleten atama yapmıştı. Görevden alınan ve ataması yapılan il müdürlerinin kararnamesi bugün Resmi Gazete'de yayınlandı.

Öğrencilere organik ve iyi tarım anlatıldı
Bölgesel

Öğrencilere organik ve iyi tarım anlatıldı

Afyonkarahisar İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından ilkokul öğrencilerine yönelik organik ve iyi tarım hakkında bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirildi. Detaylar haberimizde..

Tarım Sektörü Ankara’da buluştu İftarda bir araya geldiler
Bölgesel

Tarım Sektörü Ankara’da buluştu İftarda bir araya geldiler

Ankara’da düzenlenen iftar programında tarım ve hayvancılık sektörünün geleceği masaya yatırıldı. Bakan Yardımcısı Gümen ve vekiller katıldı.

Emona Tarım Grup Vietnam'da Pazardaki etkinliğini artırıyor
Bölgesel

Emona Tarım Grup Vietnam'da Pazardaki etkinliğini artırıyor

Emona Tarım Grup, Vietnam Tarım Fuarı’nda komşu ülkelerden firma sahiplerine ürünlerini tanıttı. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Dirican detayları paylaştı.

Denizli'de tarım, orman ve insan konulu fotoğraflar görücüye çıktı
Bölgesel

Denizli'de tarım, orman ve insan konulu fotoğraflar görücüye çıktı

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı’nın düzenlediği "Tarım, Orman ve İnsan Ulusal Fotoğraf Yarışması’nda dereceye giren ve sergilenmeye değer bulunan fotoğraflar, illerde sergilenmeye başlandı. Detaylar haberimizde..

Tarım ve Orman Bakanlığı 4500 geçici işçi alımı yapacak!
Eleman İlanı

Tarım ve Orman Bakanlığı 4500 geçici işçi alımı yapacak!

Tarım ve Orman Bakanlığı, 81 ilde toplam 4500 geçici işçi alımı yapacağını duyurdu. Başvuru şartları ve kontenjan dağılımı için detaylar burada!