Kayseri

Uzmanlar uyarıyor; romatizmaya dikkat

Romatoloji Uzmanı Dr. Şule Ketenci Ertaş, romatolojide kişiye özel tedavilerin başarılı olduğunu belirterek, “Romatizmal hastalıklar kronikleşirse kalıcı sakatlık ve hasara neden olabilir.

 Uzmanlar uyarıyor; romatizmaya dikkat

Romatoloji Uzmanı Dr. Şule Ketenci Ertaş, romatolojide kişiye özel tedavilerin başarılı olduğunu belirterek, “Romatizmal hastalıklar kronikleşirse kalıcı sakatlık ve hasara neden olabilir. 3-6 haftadan uzun süren şişlik, ağrı, ısı artışı gibi bir şikayette mutlaka hekime başvurmak gerekir” dedi.
Artritin eklemde ağrı, şişlik ve ısı artışı ile giden bir bulgu olduğunu söyleyen Acıbadem Kayseri Hastanesi Romatoloji Uzmanı Dr. Şule Ketenci Ertaş, “Artrit, bir eklemde ağrı, şişlik ve ısı artışı ile giden bir bulgu. Aslında artrit genel bir tanım. Yani tek bir hastalığın ismi değil. Pek çok romatizmal hastalıkta ya da enfeksiyonda artrit görüyoruz. Tedavisi genelde nedene yönelik. Biz 1996 yılından beri 12 Ekim’i Dünya Artrit Günü olarak kutluyoruz. Bunun sebebi romatizmal hastalıklarla ilgili farkındalığımızı artırmak. Ne kadar erken tanı koyar ve bu hastalıkla ilgili halkımızı bilgilendirirsek, o kadar başarılı sonuçlar elde edebiliriz” diye konuştu.


“Her yaşta görülebilir”

Hastaların daha sağlıklı bir yaşam sürmesi için erken teşhisin faydalarının altını çizen Dr. Ertaş, “Romatizmal hastalıklar kronikleşirse kalıcı sakatlık ve hasara neden olabilir” dedi.
Artrit ya da romatizmanın sadece yaşlı hastada değil, genç yaştaki kadın ve erkeklerde, hatta çocuklarda görüldüğünü ve romatizmal hastalıkların farklı çeşitleri olduğunu söyleyen Dr. Ertaş, toplumdaki farkındalığı arttırmaya çalıştıklarını, 3-6 haftadan uzun süren bir şikayette şişlikte, ısı artışında mutlaka hekime başvurmak gerektiğini, hastaların sağlığında kalıcı bir bozulmayı önlemek için bir an önce tedaviye başlamak gerektiğini ifade etti.


“Hastaya göre tedavi uyguluyoruz”

Tedavinin tamamen kişisel ve sebebe yönelik olduğunu dile getiren Dr. Ertaş, enfeksiyona bağlı artrit durumunda öncelikle enfeksiyonu kontrol altına almaya çalıştıklarını, genetik yatkınlığı olan romatizmal bir hastalık ise ona göre tedavi yöntemi seçtiklerini söyledi. Yaşlılarda gut gibi diyete ve beslenmeye bağlı bir hastalıkta ise bu hastaya bir diyet önererek tedaviyi buna göre yaptıklarını belirten Dr. Ertaş, “Kalıtsal ya da kalıtsal olmayan romatizmal hastalıklarda tamamen sebebe yönelik ve hastaya özel tedavi veriyoruz. Yani genç bir kadında ya da çocuk beklentisi olan bir kadındaki tedavi ile erkek hasta ya da kronik hastalıkları olan birinde verdiğimiz tedavi birbirinden farklı. Romatizmal hastalıklar tedavisiz değil. Artık elimizde çok çeşitli tedavi seçenekleri var. Bizler özellikle erken tanı koyduğumuzda tedavi şansı sağlayabildiğimiz hastalıklar ya da uykuya geçirdiğimiz hastalıklar mevcut. Bu nedenle şikayetiniz olduğunda hekime başvurun ve bir an önce tedaviye başlayın” ifadelerini kullandı.İHA

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Prof. Dr. Karayalçın: Endometriozis, çocuk sahibi olmayı zorlaştırabilir, erken müdahale önemli
Sağlık

Prof. Dr. Karayalçın: Endometriozis, çocuk sahibi olmayı zorlaştırabilir, erken müdahale önemli

Endometriozisin çocuk sahibi olmada güçlük oluşturabileceğine dikkat çeken Acıbadem Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Rana Karayalçın “Normal adet ağrısı kişinin okula, işe gitmesini veya normal aktivitelerini engellemez ama endometriozis engelleyebilir” dedi. Detaylar haberimizde..

 Erken menopoz riskini azaltmak için sağlıklı yaşam alışkanlıkları
Sağlık

Erken menopoz riskini azaltmak için sağlıklı yaşam alışkanlıkları

Medicana International Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. İrem Alyazıcı Küçükyıldız, sağlıklı yaşam alışkanlıklarıyla erken menopoz riskinin azaltılabileceğini bildirdi. Detaylar haberimizde..

Aramızdaki psikopatlara dikkat! Psikopati nedir, kendimizi nasıl koruyabiliriz?
Yaşam

Aramızdaki psikopatlara dikkat! Psikopati nedir, kendimizi nasıl koruyabiliriz?

Psikopati nedir? Aramızdaki psikopatları tanıyın, onları nasıl tanıyabileceğinizi öğrenin ve onlardan nasıl korunabileceğinizi keşfedin.

 Obezite tedavisinde psikolojik destek önemli rol oynuyor
Sağlık

Obezite tedavisinde psikolojik destek önemli rol oynuyor

Acıbadem Ankara Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sena Arıcı, “Bilişsel davranışçı terapi (KDT) gibi yöntemler, yiyecek ve beden algısını değiştirmeye yönelik stratejiler sunar, böylece kilo verme sürecini destekler. Detaylar haberimizde..

İstanbul’da  40 yaşındaki kadın rahminden çıkarılan 32 miyom ile sağlığına kavuştu
Sağlık

İstanbul’da 40 yaşındaki kadın rahminden çıkarılan 32 miyom ile sağlığına kavuştu

İstanbul’da çocuk istemiyle hastaneye başvuran 40 yaşındaki kadının rahminden 32 adet miyom çıkarıldı. Başarılı geçen operasyonda rahmi korunan kadın sağlığına kavuştu.

 Dr. Sevda Karakaya kadınları uyardı
Sağlık

Dr. Sevda Karakaya kadınları uyardı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Sevda Karakaya, adet geciktirici ilaçların hekime danışılmadan kullanılmaması gerektiğini belirterek, “Adet geciktirici ilaçlar, özellikle tatiller, sınavlar ve düğün gibi özel etkinlikler öncesinde tercih edilen bir yöntemdir.