İzmir

Vali Elban'dan bağımlılıkla mücadelede muhtarlara önemli görev!

Dünya Tütünsüz Günü kapsamında düzenlenen “Muhtarımla Birlikte Bağımlılıkla Mücadele” etkinliğinde, tütün endüstrisinin milyonlarca genci hedef almaya devam ettiğine dikkat çekildi.

Vali Elban'dan bağımlılıkla mücadelede muhtarlara önemli görev!

İZMİR (İHA) - Dünya Tütünsüz Günü kapsamında düzenlenen “Muhtarımla Birlikte Bağımlılıkla Mücadele” etkinliğinde, tütün endüstrisinin milyonlarca genci hedef almaya devam ettiğine dikkat çekildi. 2022 yılı verilerine göre dünya genelinde 13-15 yaş arası en az 37 milyon gencin bir şekilde tütün kullanmakta olduğu, erken yaşta başlayan tütün kullanımının bağımlılık riskini artırdığı, tütün kontrolündeki ilerlemeye rağmen milyonlarca gencin tütün endüstrisi tarafından hedef alındığı hatırlatıldı.
31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü için İzmir Valiliği, Yeşilay Cemiyeti İzmir Şubesi ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından İzmir Şehir Hastanesi Oditoryumu'nda gerçekleştirilen “Muhtarımla Birlikte Bağımlılıkla Mücadele” etkinliğine İzmir Vali Yardımcısı Faik Arıcan, Menemen, Buca, Bornova, Karabağlar, Konak, Çiğli, Bayraklı ve Karşıyaka ilçelerinin kaymakamları ve İzmir’in mahallerinden 400’e yakın muhtar katılım sağladı. Katılımcıları bağımlılığın önlenmesi ve tedavisinin çeşitli yönleri konusunda eğitmek ve öncülük etmelerini sağlamak üzere tasarlanmış bir dizi bilgilendirici oturum ve interaktif atölye çalışması yer aldı. Bu önemli toplumsal buluşma, bağımlılıkla mücadeleye yönelik strateji ve girişimleri tartışmak üzere uzmanları, sağlık çalışanlarını ve yerel liderleri bir araya getirdi.
İzmir Valisi Sayın Dr. Süleyman Elban’ın destekleri ve teşvikleri ile gerçekleştirilen etkinlikte sürekli eğitimin, toplum desteğinin ve etkili önleme ve tedavi stratejilerinin uygulanmasının bağımlılıkla mücadelede ne kadar önemli olduğunun altı çizildi.
Oturum açılışı İzmir Vali Yardımcısı Faik Arıcan tarafından gerçekleştirilen etkinlikte, Arıcan, bağımlılıkla mücadelede omuz omuza verip gençlere daha sağlıklı bir nesil sunmanın önemine dikkat çekerken, Yeşilay İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Dilek Takımcı, muhtarlara seslenerek; bağımlılıkla mücadelede toplumun kılcal damarlarına ulaşmak için öncü rol oynamalarını halkı doğru ve bilinçli yönlendirmede Yeşilay’a destek beklediklerini dile getirdi. Ardından Yeşilay Eğitim Yönetimi Uzmanı Tolga Uçar, bağımlılığın anlaşılması konusunda detaylı bir analiz sunarak kapsamlı eğitim ve farkındalık programlarına duyulan ihtiyacı detaylandırdı. Ekonomi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Oğuz Kılınç ise nikotinsiz bir yaşam tarzı sürdürmenin faydalarını muhtarlarla paylaştı.
“Muhtarımla birlikte, Bağımlılıkla Mücadele” etkinliğinde bağımlılık ve sağlık konusunda İzmir Katip Çelebi Üniversitesi AMATEM'den Uzm. Dr. Başak Bağcı, bağımlılığın sağlık üzerindeki etkisine daha derin bir bakış açısı sunan gerçek hayattan vaka çalışmaları sundu. Muhtarlar böylece gündelik hayattan bağlımlılık örnekleri ile eğitimlerini sürdürdü.
Bornova İlçe Sağlık Müdürlüğü'nden Uzm. Psikolog Ahmet Fırat Turan, kumar bağımlılığının risklerini detaylı bir şekilde muhtarlarımızla paylaşırken, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddeler Birimi'nden Uzm. Dr. Nurcan Şentürk, bağımlılara yönelik İzmir genelinde halkın ilk basamak sağlık hizmetlerinde kolaylıkla ulaşabileceği ve destek alabielceği koruyucu ve önleyici tedavi seçenekleri hakkında değerli bilgiler verdi. İzmir Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube Müdürlüğü'nden Polis Memuru Bircan Birkan, bağımlılığın yasal boyutlarına genel bir bakış sunarak, kolluk kuvvetlerinin bağımlılığın önlenmesi ve kontrolündeki rolünü vurgulayan bir sunum gerçekleştirdi.
Etkinlik, canlı bir soru-cevap oturumunun ardından katılımcıların bağımlılıkla ilgili konulardaki bilgilerini test eden interaktif bir Kahoot oyunu ile sona erdi. Yarışmaya yoğun ilgi gösteren İzmirli muhtarlar, hem eğitim sonucunda edindikleri bilgileri test etme hem de eğlenerek yarışma deneyimini yaşadılar. Kahoot yarışma sonucunda ilk üçe giren İzmirli Muhtarlara İzmir Vali Yardımcısı Faik Arıcan ve İzmir Yeşilay Şube aşkanı Prof. Dr. Dilek Takımcı tarafından çeşitli hediyeler takdim edildi.
Ana programa ek olarak fuaye alanında 2024 yılı Sağlıklı Nesil Yetenek Yarışması’nda yarışan İzmir ilçelerindeki öğrenciler tarafından hazırlanan bir sanat sergisi, alkol gözlüğü testi, karbon monoksit ölçümü gibi ilgi çekici etkinlikler de yer aldı. Muhtarlarımızın bağımlılıkla mücadele farkındalık düzeyini arttırmak için düzenlenen bu etkinlikler, bağımlılığın etkileri ve önleme yolları konusunda pratik bir bakış açısı sağlamak üzere tasarlandı.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Sosyal medya beynimizi ve algılarımızı esir mi alıyor? Beğenilme ihtiyacı ve onaylanma arzusu
Yaşam

Sosyal medya beynimizi ve algılarımızı esir mi alıyor? Beğenilme ihtiyacı ve onaylanma arzusu

Sosyal medyada beğenilme ve onaylanma ihtiyacı, beyin sağlığını ve algıları nasıl etkiliyor? Sosyal medya bağımlılığının psikolojik etkileri hakkında detaylı bilgi alabileceğiniz haberimize buyurun!

Sosyal Medya Bağımlılığı Nedir? Belirtileri ve Kurtulma Yolları
Yaşam

Sosyal Medya Bağımlılığı Nedir? Belirtileri ve Kurtulma Yolları

Sosyal medya bağımlılığı günümüzde büyük bir sorun haline geldi. Bu bağımlılığın belirtileri nelerdir ve nasıl kurtulabilirsiniz? Sosyal medya kullanımını sağlıklı bir düzeye çekmek için etkili yöntemleri keşfedin!

Vali Köşger'den bağımlılık açıklaması
Bölgesel

Vali Köşger'den bağımlılık açıklaması

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, bağımlılığın her türlüsünün sadece bireyi değil toplumun tümünü tehdit eden bir sorun olduğunu söyledi.

Sosyal medya bağımlılığına çözüm: EMDR ile tedavi mümkün
Bölgesel

Sosyal medya bağımlılığına çözüm: EMDR ile tedavi mümkün

Günümüzde sosyal medya kullanımının artmasıyla bağımlılık oranı da arttı. Bu durumun tedavisi EMDR ile mümkün

Mersin'de bağımlılıkla mücadele için çalışmalar devam ediyor
Bölgesel

Mersin'de bağımlılıkla mücadele için çalışmalar devam ediyor

Mersin'de bağımlılıkla mücadele çalışmalarının sürdüğü, bu yılın ilk 6 ayında halk eğitim ve hizmet içi eğitimlerle 8 bin 785 kişiye ulaşıldığı bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütü sigarayı 'hastalık' olarak kabul ediyor
Sağlık

Dünya Sağlık Örgütü sigarayı 'hastalık' olarak kabul ediyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgür İnce, “Sigara, akciğer kanseri ve KOAH gibi ölümcül akciğer hastalıklarının başta gelen sebebidir.