Verem hala tehdit Türkiye’de 15 bin hastanın 2 bini çocuk!

Türkiye’de tüberküloz ciddi bir tehdit oluşturmaya devam ediyor. Uzmanlar, BCG aşısı ve erken teşhisin önemine dikkat çekiyor. Detaylar için tıklayın.

Verem hala tehdit Türkiye’de 15 bin hastanın 2 bini çocuk!

Tüberkülozun, genellikle akciğerleri etkileyen bulaşıcı bir hastalık olduğunu hatırlatan Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, Türkiye'de yaklaşık 15 bin vakanın bulunduğunu, bunların 2 bininin ise çocuk olduğunu söyledi.

Verem hastalığının öksürük, halsizlik, gece terlemeleri, iştahsızlık ve kilo kaybı gibi belirtilerle kendini gösterebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Aytaç Atamer, uzun süren öksürük şikayetlerinin mutlaka araştırılması gerektiğini vurguladı. Veremi önlemede BCG aşısının önemli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Aytaç Atamer, bu aşının yaklaşık yüzde 80 koruyuculuğu olduğunu ve bebeklere yapılmasının şart olduğunun altını çizdi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, verem hastalığı ve belirtileri hakkında bilgi verdi.

2 bin çocuk veremle savaşıyor!

Dünyada yaklaşık 8 milyon kişi etkileyen tüberkülozun, yılda yaklaşık 2 milyon kişinin ölümüne neden olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Aytaç Atamer, "Ülkemizde ise yaklaşık 15 bin civarında vaka bulunuyor. Bunların da yaklaşık 2 bin kadarını çocuklar oluşturuyor." dedi.

Veremin, diğer adıyla tüberkülozun 'Mycobacterium tuberculosis' adı verilen bir bakterinin neden olduğu ve genellikle akciğerleri etkileyen bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Aytaç Atamer, "Solunum yoluyla hasta bireylerin öksürme, hapşırma veya konuşma sırasında yaydığı damlacıklara bulaşır. Bu nedenle verem hastalığı özellikle sosyoekonomik düzeyi düşük olan kişilerde daha sık görülür ve ekonomik şartlarla beraber verem sıklığı da artar." şeklinde konuştu.

Uzun süren öksürüğe dikkat!

Verem hastalığının klinik bulgularından bahseden Prof. Dr. Aytaç Atamer şunları söyledi:

"Halsizlik, yorgunluk, terlemeler, özellikle iki haftayı aşan süredeki öksürük şikayetleri, bazen kanlı öksürük ve balgam gibi şikayetleri olan kişilerde akla ilk olarak verem gelir. Özellikle geri kalmış ülkelerde ve göçmenlerin olduğu yerlerde daha fazla tüberküloz vakasına rastlanır. Bu nedenle uzun süren, iki haftayı geçen öksürüğü olanların, öksürükte kan tükürenlerin, göğüs ağrısı olanların, yüksek ateş, titreme ve terlemesi olan kişilerin, gece terlemeleri, iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, ses kısıklığı ve lenf bezlerinde şişkinlik olan kişilerin tüberküloz yönünden araştırılması gerekir."

Aşının koruyuculuğu yaklaşık yüzde 80...

Tüberkülozu önlemek için ise BCG aşısı uygulandığını ifade eden Prof. Dr. Aytaç Atamer, "BCG aşısı canlı bir bakteri aşısıdır. Aşının yaklaşık yüzde 80 koruyuculuğu vardır. Yaklaşık olarak iki ayını doldurmuş olan bebeklere BCG aşısı yapılması gerekir." diyerek sözlerini tamamladı.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

"Tüberküloz tedavisi 6-9 ay sürmekte olup düzenli tedaviyle tamamen iyileşir"
Sağlık

"Tüberküloz tedavisi 6-9 ay sürmekte olup düzenli tedaviyle tamamen iyileşir"

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü Verem Savaş Dispanseri Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. H.Betül Abdüloğlu, 05-11 Ocak 78. Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada tüberküloz (verem) hastalığında erken tanı, doğru ve düzenli tedavi ile iyileşmenin mümkün olduğunu belirtti. Detaylar haberimizde..

Uzman Doktor Burcu Turan verem hakkında bilgi ve uyarılarda bulundu!
Sağlık

Uzman Doktor Burcu Turan verem hakkında bilgi ve uyarılarda bulundu!

Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Turan, verem hastalığının (tüberküloz) insandan insana hava yoluyla bulaşabilen, öncelikle akciğer olmak üzere diğer tüm organlarda hastalık oluşturabilen bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirtti.

Denizli'de veremi en iyi çizen ve yazıya döken öğrenciler ödüllerini aldı
Yaşam

Denizli'de veremi en iyi çizen ve yazıya döken öğrenciler ödüllerini aldı

Denizli’de ‘Verem Hastalığı ve Korunma Yolları’ konulu resim ve kompozisyon yarışması düzenlenerek dereceye giren öğrencilere ödül verildi.

Uzm. Dr. Karaca "Verem önlenebilir bir hastalıktır"
Sağlık

Uzm. Dr. Karaca "Verem önlenebilir bir hastalıktır"

Veremin önlenebilir bir hastalık olduğunu kaydeden Manisa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftasına özel yaptığı açıklamada, halk arasında verem olarak bilinen Tüberküloz hakkında çeşitli bilgiler verdi.

Düşük bağışıklığa dikkat! Verem riski var
Sağlık

Düşük bağışıklığa dikkat! Verem riski var

Türkiye’de ‘ince hastalık’ adıyla da bilinen tüberkülozun, solunum yoluyla kolayca bulaşabildiğini söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Huri Özkan Yılmaz, “Tüberküloz veya halk arasında bilinen adıyla verem hastalığı, sinsice ilerleyen ve dünyada hala en çok ölüme sebep olan hastalıktan biri olarak biliniyor.

Hastane Personeline Verem Savaş Konferansı
Yaşam

Hastane Personeline Verem Savaş Konferansı

Bucak Devlet hastanesi personeline “Verem Savaş” konulu hizmet içi eğitim verildi.