Yaz aylarının kabusu! İşte belirtileri ve tedavisi

Dış kulak iltihabı, yaz aylarında oldukça yaygın görülen bir hastalıktır. Özellikle havuz ve deniz sularının kulağa kaçması ile tetiklenebilen bu enfeksiyon, kulak ağrısı, kaşıntı ve dolgunluk hissi gibi belirtilere neden olur.

Yaz aylarının kabusu! İşte belirtileri ve tedavisi

Dış Kulak İltihabı Nedir ve Nasıl Ortaya Çıkar?

Dış kulak enfeksiyonları dış kulak ve kulak zarının dış kısmının çeşitli mikroorganizmalarla enfekte olması sonrasında meydana gelir. Dış kulak enfeksiyonları havuz ve deniz sularının kulağa kaçması nedeniyle ortaya çıkabilir. Yaz aylarında özellikle güvenliğinden emin olunmayan havuzlardan dış kulak kanalına bulaş olması nedeniyle bu hastalıkla çok daha sık karşılaşmaktayız.

Dış kulak yolu çeşitli mekanizmalarla kendini son derece iyi koruyan bir yapıya sahiptir. Halk arasında kulak kiri olarak adlandırılan yağlı tabaka bu işlevin en önemli komponentidir. Hem kanalın nemli olmasını sağlar hem asiditeyi düzenler. Dış kulak asitlik seviyesini düzenleyerek, flora mikroorganizmaları dediğimiz mikroorganizmaların yaşaması için uygun hale getirir. Bu asitlik seviyesi aynı zamanda da zararlı mikroorganizmaların yerleşmesini ve enfeksiyon oluşturmasını engellemektedir. Bu kanalın suyla çok fazla temasta olması bu yapısının bozulmasına neden olmaktadır. Suyla temas etmiş olan kulakların kulak pamuklarıyla temizlenmeye çalışılması da bu dokuya zarar vermektedir. Ayrıca bu kulak pamukları çok ince bir yapıda olan kulak cildinin zedelenmesine ve zararlı mikroorganizmaların enfeksiyon oluşturması riskini arttırmaktadır.

Dış Kulak İltihabının Belirtileri Nedir?

Genellikle erken evrelerde kulakta dolgunluk, kaşıntı ve hafif akıntıyla seyretmektedir. İlerleyen dönemlerde dayanılmaz bir ağrıya neden olabilmektedir. Kulağa dokunulduğunda ciddi hassasiyet olur. Bazı hastalarda ağrı ağız açık kapama hareketlerini sınırlayacak seviyelere gelebilir.

Tedavisi Nasıl İlerler?

Tedavide genellikle antibiyotikli ve steroidli damlalar yeterli olmaktadır. Kulak burun boğaz hekimleri dış kulak kanalındaki iltihaplı doku temizlenerek dış kulak kanalı bakımı yapılır ve bu damlalar kullanılmaya başlanır. Ancak dış kulak kanalının çok ödemlendiği hastalarda, dış kulak kanalına antibiyotikli pamuklar konularak bu pamukların damlalarla ıslatılması gerekebilir. Bazı hastalarda ağızdan da antibiyotik kullanımı gerekebilir. Tedavi sırasında kulağın en az 2 hafta sudan korunması önemlidir.

"Şeker Hastaları Yüksek Risk Grubunda!"

Hastalık tedavi edilmediği takdirde tekrarlayan enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Bağışıklık sisteminin baskılanmış olduğu hastalar, şeker hastaları komplikasyon gelişmesi açısından yüksek risk gurubundadır ve tedavileri ivedilikle yapılmalıdır.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Taksim’de simit satıcısının sıcak havayla mücadelesi: Simitçi Buz Kalıbı ile Serinledi
Bölgesel

Taksim’de simit satıcısının sıcak havayla mücadelesi: Simitçi Buz Kalıbı ile Serinledi

Taksim'de sıcak havaya rağmen sokakları boş bırakmayan vatandaşlar gölge ararken bir simit satıcısı buzla gezmesi kameralara yansıdı.

Zonguldak İl Sağlık Müdüründen yaz ayı hastalıkları hakkında uyarı
Sağlık

Zonguldak İl Sağlık Müdüründen yaz ayı hastalıkları hakkında uyarı

Zonguldak İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ertuğrul Güner, "Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcak havaların etkisiyle mikrobik ishal vakalarında önemli bir artış gözlemlenmektedir dedi.

Sıcaklığın artmasıyla asfaltlarda ısı dalgaları oluştu
Bölgesel

Sıcaklığın artmasıyla asfaltlarda ısı dalgaları oluştu

Sıcak havaların artmasıyla insanlar evde duramaz oldu , dışarı çıkanlarda gölge bi yer bulmak için çabalıyorlar.

Gençler serinlemek için tehlikeli oyun oynadı
Bölgesel

Gençler serinlemek için tehlikeli oyun oynadı

Sıcak havaların artmasıyla serinlemek için denize giren gençler iskelenin çatısından atladı.

"Sağlık Uzmanları Uyarıyor: "Bebeklerde Güneş Koruyucu Kullanmayın"
Bölgesel

"Sağlık Uzmanları Uyarıyor: "Bebeklerde Güneş Koruyucu Kullanmayın"

Güneş koruyucularının 6 yaşından küçük çocuklara uygulanması sakıncalı olabilir, 6 yaşından büyük olan çocuklar için ise açık renkli kıyafetler tercih edilmeli.

Yaz dönemi atölyelerine ilgi büyük
Bölgesel

Yaz dönemi atölyelerine ilgi büyük

Osmangazi Belediyesi'nin yaz döneminde ‘Osmangazi Atölyelerle Buluşuyor' adı altında hem çocuklara hem de yetişkinlere yönelik ücretsiz olarak düzenlediği Senaryo Yazarlığı, Çocuk Drama Atölyesi ve Ritim Atölyesi'nde eğitimler başladı.