Hazine'nin dövizli kağıtlarından gelir elde eden ve hisse senediyle kazanç sağlayan bireylerin ödeyeceği vergi oranının yüzde 40'a kadar çıkarılması için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yetki verilmesini öngören yeni bir torba yasa teklifi geliştiriliyor. Bu teklifin amacı, tasarrufçuların döviz talebini düşürmek ve bankalara ek yük getiren düzenlemelerin ardından döviz kazancını azaltmaya yönelik ek maliyetler oluşturarak ekonomik dengeyi sağlamaktır. Yasa tasarısının hayata geçirilmesi durumunda, dövizli finansal araçlardan ve hisse senetlerinden elde edilen gelirler üzerinde daha yüksek vergi oranları uygulanabilir.
Torba teklifin 12. maddesi, yabancı para cinsinden ihraç edilen menkul kıymetlerden elde edilen getiriler ve döviz cinsinden açılan banka hesaplarından elde edilen faiz ve kâr payları için vergi oranını yüzde 40'a kadar çıkarmak üzere Cumhurbaşkanına yetki verilmesini öngörmektedir. Mevcut durumda vergi oranı yüzde 30'a kadar çıkabilmekte ve vergi yükü yüzde 25'e kadar çıkabilmektedir. Eğer bu yetki kullanılırsa, Hazine'nin Türk Lirası borçlanma senetlerini tercih etmesi ve bankalara TL hesabı açması daha avantajlı hale gelebilir.
Ayrıca torba yasa teklifiyle, Cumhurbaşkanı'na borsada hisse senedi alım satımından elde edilen kazançlara uygulanan vergi oranlarını yüzde 15'e kadar artırma yetkisi verilmesi planlanıyor. Bu yetki, hisse senedinin ihraç tarihine, ihraç edenlere, hesap açılış tarihine ve türüne göre farklı oranlarda kullanılabilecek. Vergi yetkisi şu anda artış yönünde değil, indirim yönünde kullanılıyor.
Ayrıca, başta futbolcular olmak üzere sporcuların elde ettiği kazançlara uygulanan düşük oranlı gelir vergisi uygulamasının süresi bu yılın sonunda sona erecek.
Henüz konuyla ilgili net bir tarih verilmemiş olsa da borsa ve döviz üzerine yapılacak vergilendirme sistemi ile ilgili detayların önümüzdeki günlerde netlik kazanması bekleniyor.
Yorumlar (0)