Aydın’da zorlu şartlarda hasat edilen yeşil soğanın kilogramının tarlada 10 liradan alıcı bulması üreticileri mutlu ediyor.
Ege Bölgesi’nin üretim hacmi açısından en büyük kırsal mahallesi olan Acarlar Mahallesi’nde üreticiler gece gündüz demeden üretmeye devam ediyorlar. Hayatlarını çiftçilik ve pazarcılık yaparak kazanan vatandaşlar, bin bir emekle yetiştirdikleri ürünlerini yine kendileri hazırlayıp satışını gerçekleştiriyorlar. Ilıman havası ve bereketli toprakları sayesinde birçok ürünün yetiştiği Aydın’da yeşil soğan bu yıl üreticisinin yüzünü güldürdü. Salataların vazgeçilmezleri arasında yer alan ve bazı yemeklerin yanında söğüş olarak tüketilen yeşil soğanın bağı 10 TL’den alıcı buluyor. Tarladan topladıkları yeşil soğanları İzmir ve Aydın’daki hallere sattıklarını ifade eden Gökhan Tektaş, "Çok şükür yeşil soğan işi bu sene iyi gidiyor. Doğu illerinde yeşil soğan üretimi kış aylarında ancak seralarda yapılabilirken, Aydın’ın iklimi ılıman olduğu için bu dönemde de üretim yapabiliyoruz. Yeşil soğan, pırasa, roka, ıspanak eve maydanoz gibi yeşilliklerin üreticiliğini yapıyoruz. Genellikle sabahları Acarlar haline ürünümüzü götürüp satıyoruz ve siparişler alıyoruz. Günün belli saatleri genelde tarladayız, bazen bu gün boyu da olabiliyor. Soğan ayıklama ve demetleme işi de hava şartlarına göre zor olsa da onun da yevmiye ücreti 400 TL" dedi.
Yeşil soğanın dayanıklı bir ürün olduğunu belirten Tektaş, "Bazı ürünler vardır ki kısa sürede hasat edilmesi gerekir. Ancak yeşil soğan öyle değil. Dayanıklılığı ile tarlada bahara kadar sahibini bekleyebilir. Bağışıklık sistemi üzerinde olumlu şekilde etkileri bulunan C vitamini, potasyum, magnezyum ve demir içeren yeşil soğan bağışıklık sistemini koruyarak, güçlendirir. Koku yapması nedeniyle bazı vatandaşlar tarafından pek tercih edilmese de doğal beslenerek sağlığını korumak isteyen vatandaşların sayısı da bir hayli fazla. Bu nedenle vatandaşlarımıza yeşil soğan tüketmelerini tavsiye ediyorum" diye konuştu.
İHA
Eskişehir Sanayi Odası (ESO) ev sahipliğinde düzenlenen 'Türkiye'nin Kahramanları Eskişehir Buluşması'nda farklı sektörlerden birçok yerli üretici stant açarak ürünlerini tanıtma ve doğrudan alıcılarla buluşma imkânı yakaladı.
Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlikleri, Konya’da bir araya gelerek süt sektörünün sorunlarını tartıştı. Çözüm önerileri ve sonuç bildirgesi detayları haberimizde!
Isparta’da Dubai çikolata üreticisi, sahte dekont ile 800 bin lira dolandırıldı. İstanbul’daki şüpheliler suçüstü yakalandı, çikolatalar sahibine teslim edildi.
Ankara Büyükşehir ve Kalecik Belediyelerinin ortak hizmet projesi kapsamında yüzde 50 hibeli silajlık mısır desteği başladı. Detaylar haberimizde..
Ekim ayında tarımsal girdi maliyetleri yükseldi. Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Tarım-GFE ve üretici fiyatlarındaki artışı değerlendirdi. Tarımda sürdürülebilirlik tehlikede!
Çiğ süt fiyatlarına %17 zam yapıldı ancak üreticiler tepkili! SATSO'dan Ahmet Bayrak, süt ve et için tarife önerdi. İşte üreticilerin talepleri ve sektörün sorunları.
Yorumlar (0)