Ankara

Yılda yaklaşık 19 milyon metreküp su kaybı önlendi

ASKİ Genel Müdürlüğü, şebeke suyundaki kayıp ve kaçakları önlemek amacıyla yürüttüğü çalışmalar kapsamında son 3 yılda 509 aktif sızıntı tespit ederek, saniyede 590 litre su kaybının önüne geçti. Detaylar haberimizde..

Yılda yaklaşık 19 milyon metreküp su kaybı önlendi

ASKİ Genel Müdürlüğü, şebeke suyundaki kayıp ve kaçakları önlemek amacıyla yürüttüğü çalışmalar kapsamında son 3 yılda 509 aktif sızıntı tespit ederek, saniyede 590 litre su kaybının önüne geçti. ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, “Bu rakam, yılda 18 milyon 608 bin 763 metreküp suyun korunması anlamına geliyor” dedi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, kent yönetiminde israfla mücadeleyi önceleyen çalışmaları hayata geçirmeye devam ediyor. ASKİ Genel Müdürlüğü su tasarrufunu teşvik etmek amacıyla bir yandan muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yaparken, bir yandan da şehir şebeke sistemindeki fiziki su kayıp ve kaçaklarını önlemek amacıyla yoğun mesai harcıyor. “Sızıntı Yönetim Danışmanlığı ve Teknoloji Araştırma Projesi” kapsamında fiziki kayıp su (FKS) çalışmalarına hız veren ASKİ Genel Müdürlüğü, “Su Kayıpları Önleme Ekibi” ile 25 ilçede yer mikrofonlarıyla kaçak tespiti için tarama çalışmalarını sürdürüyor. Son teknolojiye sahip akustik sensör, basınç sensörü ve debimetreyle gerçekleştirilen çalışmalarda içme suyu arızaları yüzeye çıkmadan henüz yer altındayken tespit edilerek, milli servet niteliğindeki suyun israfı önleniyor. Su kayıplarının azaltılması çalışmaları kapsamında Ankara genelinde 303 taslak izole alt bölge (DMA) oluşturulurken, çalışmaları tamamlanan 80 ölçülebilir izole alt bölgede sızıntı taraması yapıldı. Bu bölgelerde nois logger ve akustik dinleme ile gece gündüz yapılan tarama çalışmaları sonucunda tespit edilen yüzeye çıkmayan sızıntılar, bakım onarım ekipleri tarafından giderildi. Son 3 yılda yapılan çalışmalar sayesinde 509 aktif sızıntı tespit edilerek, saniyede 590,08 litre su kaybı önlendi.

Yılda yaklaşık 19 milyon metreküp su kaybı önlendi
Yıllık 18 milyon 608 bin 763 metreküp suyun içme suyu şebekelerinde kaybolmasına engel olduklarını belirten ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, önlenen su kayıplarının ekonomik önemine dikkat çekti. Fiziki su kayıplarının en büyük sebebinin yüksek basınç olduğunu ve bu durumun büyük maliyetli yatırımlar sonucunda arıtılarak şehre getirilen suyun israf olmasına yol açtığını ifade eden Akçay, şunları söyledi:
“Genellikle içme suyu borularında ve bağlantı parçalarında meydana gelen kırık ve çatlaklarda, boru birleşim yerleri ve abone bağlantı hatlarında meydana gelen tüketici sayacından önceki su kayıpları, fiziki su kayıpları olarak tanımlanıyor. Genel Müdürlüğümüz bu durumla mücadele ederek hem doğal kaynakların israfının hem de maddi kayıpların önüne geçiyor. İçme suyu iletim ve dağıtım şebekesindeki arızalardan kaynaklı yüzeye su çıktığında, ekiplerimiz anında müdahale edip arızayı tamir ediyor. Ancak yüzeye çıkmayan, PTT menholü veya kanalizasyon hatlarına karışan su arızalarının tespiti ancak teknolojik cihazlar ile yapılabiliyor.”

Su kayıplarına karşı teknolojik müdahale
ASKİ, Ankara içme suyu şebekesini optimum basınç düzeyinde işletebilmek için DMA’lara ayırdı ve bu bölgelerde su kayıplarını minimize etmek için çeşitli teknolojik cihazlar kullanarak detaylı analizler yaptı. Bu analizler sonucunda belirlenen noktalarda gerçekleştirilen müdahalelerle sızıntılar giderildi. 31 Ağustos 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “İçme Suyu Temin ve Dağıtım Sistemlerindeki Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” gereği, büyükşehir ve il belediyelerinin 2028 yılına kadar su kayıplarını en fazla yüzde 25 düzeyine çekmeleri gerekiyor. ASKİ de “Sızıntı Yönetim Danışmanlığı ve Teknoloji Araştırma Projesi” ile su kayıplarını kademeli olarak azaltarak süreci iyileştirmeyi hedefliyor.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Komşuda demire dadandılar, ‘yan ürünleri’ unuttular
3. Sayfa

Komşuda demire dadandılar, ‘yan ürünleri’ unuttular

Isparta’da 3 kişi, bir inşaattan 25 iskele demiri çalarken bekçiler tarafından suçüstü yakalandı. Olay yerinde uyuşturucu da ele geçirilirken, zanlılar tutuklandı. Detaylar için tıklayın!

Bucak'ta iftara dakikalar kala kaza! Motor sürücüsü yaralandı
Bölgesel

Bucak'ta iftara dakikalar kala kaza! Motor sürücüsü yaralandı

Burdur'un Bucak ilçesinde meydana gelen motosikletli trafik kazasında motor sürücüsü yaralandı. İşte kaza detayları...

Antalya’da şiddetli dolu yağışı! Balkonları ve bahçeleri su bastı
Bölgesel

Antalya’da şiddetli dolu yağışı! Balkonları ve bahçeleri su bastı

Antalya'nın Dokuma bölgesinde etkili olan kuvvetli dolu yağışı, yüksek katlardaki balkonları bile suyla doldurdu. İşte detaylar!

MAKÜ İlahiyat Fakültesi Eski Dekanı Prof. Dr. Ahmet Onay hayatını kaybetti
Bölgesel

MAKÜ İlahiyat Fakültesi Eski Dekanı Prof. Dr. Ahmet Onay hayatını kaybetti

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) İlahiyat Fakültesi’nin eski dekanı Prof. Dr. Ahmet Onay vefat etti.

Depoyu ısıtmak isterken aracını yaktı
3. Sayfa

Depoyu ısıtmak isterken aracını yaktı

Bitlis'in Güroymak ilçesine bağlı Budaklı köyünde aşırı soğuklar nedeniyle otomobilinin donan yakıt deposunun ateşle ısıtmaya çalışan sürücü, aracın yanmasına neden oldu.

Malatya’da suç örgütüne büyük darbe
Bölgesel

Malatya’da suç örgütüne büyük darbe

Malatya’da 6 ay süren takip sonucunda büyük birçok suça karışan örgüte darbe vuruldu.