Yükseköğretim Kurulu (YÖK), "Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2024"ü yayımladı. Raporda, Türkiye'deki üniversite mezunlarının iş bulma süresine dair önemli veriler paylaşıldı. Bu rapor, mezunların iş dünyasına atılma hızında dikkate değer bir değişim yaşandığını ortaya koyuyor.
Üniversiteden mezun olan öğrencilerin iş bulma süreci her zaman zorlu bir aşama olarak bilinir. Ancak 2024 raporuna göre, Türkiye’de bu süre kısalıyor. YÖK’ün sunduğu verilere göre, 2023 yılında üniversite mezunlarının iş bulma süresi 4,5 ay olarak belirlendi. Bu süre, 2022 yılında 6,4 ay idi. Kısacası, mezunlar artık 2 ay daha erken iş bulabiliyor.
Birçok mezun, staj döneminde edindiği tecrübeyle işe hızlıca başlayabiliyor. Ancak bazıları, özellikle iş tecrübesi yetersiz olanlar, aylarca hatta yıllarca iş aramak zorunda kalabiliyor. Türkiye’de son dönemde işsizlik oranında düşüş yaşanırken, sektörler arasında farklılıklar olduğu dikkat çekiyor. Bu durum, iş bulma sürelerinde bazı mezunlar için değişkenlik gösterebiliyor.
Raporda dikkat çeken bir diğer veri ise doktora programlarından mezun olanların sayısındaki önemli artış. 2022 yılında 11 bin 290 olan doktora mezunu sayısı, 2023 yılında 13 bin 561'e çıktı. Bu artış, akademik kariyer hedefleyen öğrenciler için de umut verici bir tablo çiziyor.
Akademik başarı göstergeleri de raporda yer aldı. 2022 yılında endeksli dergi ve kitaplarda yapılan kurum adresli yayın sayısı 87 bin 355 iken, 2023 yılında bu rakam 89 bin 334'e yükseldi. Ayrıca, 2 bin 389 patent, faydalı model veya tasarım başvurusunun yapıldığı belirtildi. Üniversitelerin bilimsel katkıları her geçen gün artıyor.
Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından akredite edilen lisans programı sayısı da artış gösterdi. 2022 yılında 965 olan akredite program sayısı, 2023’te 1.209'a ulaştı. Bu gelişme, üniversitelerin eğitim kalitesinin yükseldiğini ve mezunların iş dünyasında daha fazla tercih edildiğini gösteriyor.
Beyköy İhsan Gösterişli Anaokulu öğrencileri, Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü bünyesinde bulunan Böcek Müzesi ve Teşhis Odasını ziyaret etti.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) 244 öğrenci, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen 2209-A ve 2209-B öğrenci proje destek programlarında destek almaya hak kazandı.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ), Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) alanında Türkiye'nin öncü sivil toplum kuruluşlarından olan Türkiye Akıllı Ulaşım Sistemleri Derneği (AUS Türkiye)'ne üye oldu.
Son yıllarda bilimsel araştırmalara tarihinin en yüksek bütçesini ayıran Akdeniz Üniversitesi, 2025 yılında bilimsel araştırma projelerine sağladığı desteği yüzde 100 oranında artırarak araştırma ve inovasyon alanındaki desteğini en üst düzeye çıkardı.
Kadir Has Üniversitesi, eğitimde fırsat eşitliği vizyonuyla hayata geçirdiği Beyaz Güvercinler Burs Programı ile başarılı ve maddi desteğe ihtiyaç duyan gençlere İstanbul’da tam destekli bir üniversite hayatı sunuyor. Detaylar haberimizde..
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Spor Kulübü Mersin’de düzenlenen Havalı Silahlar Türkiye Şampiyonası’nda Türkiye 3. sü oldu.
Yorumlar (0)