Antalya

Yüz felci tedavisinde kök hücre enjeksiyonu

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hakan Oğuzhan, uzun süre iyileşmeyen ve hastanın günlük yaşamını olumsuz etkileyen yüz felcinde, kök hücre tedavisi ile olumlu sonuçlar alınabileceği belirtti.

Yüz felci tedavisinde kök hücre enjeksiyonu

ANTALYA (İHA) - Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hakan Oğuzhan, uzun süre iyileşmeyen ve hastanın günlük yaşamını olumsuz etkileyen yüz felcinde, kök hücre tedavisi ile olumlu sonuçlar alınabileceği belirtti. Uzm. Dr. Oğuzhan, "İyileşmekte gecikme gösteren ve kalıcı yüz felci olan hastalarda kültürlenmiş bebek kordonundan çoğaltılmış mezenkimal kök hücre veya kendi dokularından kültürlenmiş mezenkimal kök hücre enjeksiyonları ile yüz felcinin iyileşmesi sağlanmaktadır" dedi.
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’nde görevli Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hakan Oğuzhan, iyileşmede gecikme gösteren ve kişinin günlük hayatını olumsuz etkileyen yüz felcinde uygulanan kök hücre tedavisi hakkında bilgilendirmede bulundu.

"Kalıcı göz hasarına bile neden olabilir"
Yüz felci ve oluşturabileceği hasarlara değinen Uzm. Dr. Oğuzhan, "Yüz felci, yüz kaslarının bir tarafının aniden veya yavaş yavaş felç olduğu bir hastalıktır. Yüz felci bir dizi faktörden kaynaklanabilir. Vakaların yüzde 60 ile 75'inin nedeni bilinmemektedir. Hastaların yaklaşık yüzde 75’i kendiliğinden iyileşse de, yüz felci, kalıcı veya geçici ağız yetmezliğine yol açabilir. Etkilenen taraftaki göz kapağının kapanamaması nedeniyle potansiyel olarak kalıcı göz hasarına neden olabilir" diye konuştu.

"Yaşam kalitesini bozuyor"
Yüz felcinin yaşam kalitesini etkilediğini belirten Uzm. Dr. Oğuzhan, "Yüz felci olan hastaların yaklaşık yüzde 25'inde orta ila şiddetli fasiyal asimetri devam eder ve sıklıkla hastanın yaşam kalitesinden bozar. Yüz felcinin bu uzun vadeli yan etkisi hastalar için yıkıcı olabilir. Yüz felcinin sebebi bilinmese de, herpes virüsüne özgü bağışıklık tepkisi ve iskemik veya kalıtsal faktörler ile yakından ilişkilidir" şeklinde konuştu.

"Kök hücre tedavisi"
Yüz felcinde kök hücre tedavisinden bahseden Uzm. Dr. Oğuzhan, "Bozukluğun erken evrelerinde steroid tedavisinin antiviral tedavi ve fizik tedavi yöntemleri ile hastalarda hızlı bir iyileşme sağlanır. İleri vakalarda sinirlerin gevşetilmesi ve estetik cerrahi işlemler uygulanmaktadır. Ancak iyileşme göstermeyen birçok hasta çeşitli fonksiyonel ve sosyal sorunlarla hayatına devam etmektedir. İyileşmekte gecikme gösteren ve kalıcı yüz felci olan hastalarda ise kültürlenmiş bebek kordonundan çoğaltılmış mezenkimal kök hücre veya kendi dokularından kültürlenmiş mezenkimal kök hücre enjeksiyonları ile yüz felcinin iyileşmesi sağlanmaktadır. Bu işlem ameliyathane şartlarında hasar görmüş sinir ve kaslara yapılan enjeksiyonlar ile tedavi edilebilmektedir" ifadelerini kullandı.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Kocaeli'de Personelden 8. kan ve kök hücre bağışı
Sağlık

Kocaeli'de Personelden 8. kan ve kök hücre bağışı

Kartepe Belediyesi ve Kocaeli Kızılay Kan Merkezi Müdürlüğü’nün işbirliği ile “Senin 15 dakikan başkasının bir ömrü olsun” sloganıyla 8.kez düzenlenen kan ve kök hücre bağışı kampanyası geniş katılımla gerçekleştirildi.

Karabük’te  askerler kan ve kök hücre bağışında bulundu
Bölgesel

Karabük’te askerler kan ve kök hücre bağışında bulundu

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde askerler kan ve kök hücre bağışında bulundu.

İzmir'de Kök Hücre Nakli: Umudu Yeşerten Mücadele Hikayesi - Haberler
Yaşam

İzmir'de Kök Hücre Nakli: Umudu Yeşerten Mücadele Hikayesi - Haberler

Kemik iliğinin yeterli kan üretememesinden dolayı hastalığına Miyelodisplastik Sendrom (MDS) tanısı koyulan Sümmani Karakuş (51,) yaklaşık 2 yıllık süreçte verilen 120 ünite kanla ayakta kaldı.

Kök Hücrelerle Hastalık Tedavisi: Medicana Sağlık Grubu’ndan Uzman Görüşü - Haberler
Sağlık

Kök Hücrelerle Hastalık Tedavisi: Medicana Sağlık Grubu’ndan Uzman Görüşü - Haberler

Vücutta tüm doku ve organların yapısını oluşturan kök hücreler, özel yöntemlerle elde edilerek ortopedi ve travmatoloji başta olmak üzere pek çok farklı alanda hastalıkların tedavisinde kullanılıyor.

Kök hücre naklinde yeni başlangıçlar çok yakın
Sağlık

Kök hücre naklinde yeni başlangıçlar çok yakın

Türk Hematoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali İrfan Emre Tekgündüz, son dönemlerdeki transplant teknolojisindeki gelişmelerle birlikte kök hücre kaynakları olan kardeş, yarı uyumlu ve akraba dışı nakillerde başarı oranının birbirine çok yaklaştığını söyledi.

Edirne emniyet müdürü ve personeli kan ve kök hücre bağışı yaparak farkındalık oluşturdu
Bölgesel

Edirne emniyet müdürü ve personeli kan ve kök hücre bağışı yaparak farkındalık oluşturdu

Edirne İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, kan ihtiyacı duyan ve ilik nakli bekleyen hastalara umut olabilmek için kan ve kök hücre bağışında bulundu.