Antalya

Zeliha Öztürk'ten önemli açıklamalar

Antalya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Zeliha Öztürk, çobanların çalışma şartlarına, çalıştıkları alanların şartlarına dikkat çekerken, nesilden nesile aktarılamamasının nedenini mesleklerini sosyal güvence olmadan sürdürmelerine bağladı.

Zeliha Öztürk'ten önemli açıklamalar

Antalya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Zeliha Öztürk, çobanların çalışma şartlarına, çalıştıkları alanların şartlarına dikkat çekerken, nesilden nesile aktarılamamasının nedenini mesleklerini sosyal güvence olmadan sürdürmelerine bağladı. Öztürk, “ 'Niçin çobanların çocukları asgari ücretle otellerde işçi olarak çalışıyor' diye bu konu konuşuluyor ancak otelci bu insanlara konfor sağlayabiliyor, kalacak güvenli bir yer ve genel zati ihtiyaçların giderilmesi noktasında bir ortam sağlıyor” diye konuştu.

Antalya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Zeliha Öztürk, çobanlara yüksek maddi imkan sunulmasına rağmen neden mesleklerini sürdürmek istemedikleri hakkında açıklamalarda bulunurken, küçükbaş hayvancılıkta yaşanan sorunların çözümleri ve Kurban Bayramı öncesi dikkat edilmesi gereken kurallar ile ilgili konuştu.

Aile tipi yetiştiricilik sona eriyor

Başkan Zeliha Öztürk, ailenin en küçük bireyi olan çocukların kırsaldan kente göçü sonrası çobanlığın sürdürülebilirliğinin azaldığına dikkat çekerek, şu ifadelere yer verdi: “Anadolu'da özellikle küçükbaş hayvancılıkla ilgili söylenmiş bir söz vardır; sürüyü eğer oğlan yayar gelin sağarsa koyun koyundur, oğlan yaymaz gelin sağmazsa koyun oyundur” diye aslında tam da bunları söylüyoruz, atalar ne güzel söylemişler. Bu noktadan biraz uzaklaştık, çünkü ailelerimiz artık bölündü ve parçalandı, evlatlar ailelerden ayrıldı. Dolayısıyla küçükbaş hayvancılığın temelinde olan bu aile tipi yetiştiricilik de bu anlamda ciddi bir kayba uğradı. Bir karı kocanın büyük bir sürüyü sevk ve idare edebilmesi, bunlarla uğraşabilmesi çok zor. Sonuç itibari ile aynı şey bizim için de geçerli, hem keçi üreticisi hem koyun üreticisi gerçekten iş yükü anlamında bu sektörde kalmakta zorlanıyor”

Çobana karavan projesi talebi

Son yılların en fazla kazandıran meslekleri arasında yer alan çobanlık mesleğinin devamı için sosyal güvencenin şart olduğuna değinen Başkan Zeliha Öztürk, barınma sorununa da vurgu yaptı. Öztürk, “Eğer biz yeni gelen neslimize sosyal güvence ile ilgili bir takım kaynaklar sağlayabilirsek, sosyal güvencelerini temin edebilirsek, bu anlamda sektöre ciddi bir can suyu verilmiş olacak. Bununla birlikte aynı zamanda özellikle yetiştiricinin barınma sorununun da giderilmesi önemli bir durum, şu an itibariyle kırsalda yetiştiricimiz içme suyu olmaksızın yerine göre elektriğin ve yolun olmadığı ortamlarda özellikle yaylalarda bu sıkıntılarla yetiştiricilik yapmaya çalışıyor. Sosyal hayatın istediği konforu yaşatmamız gerekiyor, bunun için özellikle ilimizde yapılabilecek karavan projeleri yetiştiricilerimizin de yüreğine dokunacak, böylelikle bu sektörde kalmaları için de gerekçe oluşturacaktır” diye konuştu.

İhtiyaçların karşılanması halinde sürdürülebilirlik sağlanır

Sosyal güvence ve konforlu bir yaşam sunulması halinde çok kişinin çobanlık yapmak için başvuruda bulunacağına işaret eden Zeliha Öztürk, şöyle devam etti: “Çok zor bir iş, çok yüksek ücretlerin olduğu aşikar ama insanlar sonuç itibariyle her şeyden önce sosyal güvence ister. Barınma ortamınızın ve internet ortamınızın olmadığı, içme suyu problemi yaşadığınız, rahatça duşunuzu bile alamadığınız bir noktada tabii ki sizde çalışmak istemeyebilirsiniz. Hep şu örnek verilir; “Niçin çobanların çocukları asgari ücretlerle otellerde işçi olarak çalışıyor?” diye bu konu konuşuluyor ancak takdir edersiniz otelci bu insanlara o konforu sağlayabiliyor, kalacak güvenli bir yer ve genel ihtiyaçların giderilmesi noktasında bir ortam sağlıyor. Dolayısıyla biz de zati ve genel ihtiyaçlarının karşılanabileceği ortamları küçükbaş hayvancılığın önüne koyabilirsek, bu sektörde de çalışmak isteyen çok kişi olacaktır, sektörden kopmada kesilecektir diye düşünüyorum.”

"Küçükbaş hayvancılığa destek, et krizini çözer"

Türkiye'de ciddi anlamda bir et krizi olduğunu kaydeden Başkan Öztürk, yaşanan krizin küçükbaş hayvancılığa destek olarak aşılabileceğini dile getirdi. Öztürk, ”Küçükbaş hayvan sayımızda 2015 yılından itibaren düşüşler söz konusu, bunun sebebi maalesef üreticinin para kazanmamasıdır ancak sektörde çok zor üretim şartları da buna etken olabiliyor. Türkiye'de ciddi anlamda bir et krizi var, et krizinden tamamen kurtulmamız için yerli ve milli hayvancılık şekli olarak küçükbaş hayvancılığa desteğin şart olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Kurbanlığın küpesinden sağlık durumuna bakılabilir

Kurban Bayramı'nda vatandaşların ibadetini yerine getirirken koyun ve keçiyi tercih etmeleri yönünde tavsiyede bulunan Başkan Zeliha Öztürk, kurban seçerken dikkat edilmesi gereken hususu şu şekilde dile getirdi: “Antalya gibi özellikle endemik bitkinin bir hayli yoğun olduğu, çayırının merasının kekik kokulu dağlarının özellikle ete olan dönüşümünü tatması açısından, küçükbaş yetiştiricimizin de kalkınması anlamında, tüketicimizin ve özellikle kurban kesmek isteyen vatandaşımızın kurbanını koyun keçi olarak seçmesini tavsiye ediyoruz. Öncelikle kurbanlık seçimi yapılırken; Tarım ve Orman Bakanlığı'nca kulak küpesi takılmış ve aşılı programları uygulanmış hayvanları seçmek gerekiyor. Bununla birlikte; kulak küpesinden kayıtlarına bakarak, hayvanın sağlığı ile ilgili bilgileri de edinebilirler.”

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Denizli’yi çeyrek final coşkusuyla sarsıldı
Yaşam

Denizli’yi çeyrek final coşkusuyla sarsıldı

Denizli Büyükşehir Belediyesi, ay-yıldızlı takımın çeyrek final oynayacağı tarihi Hollanda-Türkiye karşılaşması için şehrin 7 farklı noktasına 7 dev ekran kuracak. Denizlililer milli maç coşkusunu yine hep birlikte yaşayacak.

Denizli'de JASAT dedektiflerinden sahte şifacı operasyonu
3. Sayfa

Denizli'de JASAT dedektiflerinden sahte şifacı operasyonu

Denizli'de evinde karışımlar hazırlayarak kanser başta olmak üzere pek çok hastalığı tedavi ettiği iddiasıyla haksız kazanç sağlayan sahte şifacıya, JASAT ekipleri operasyon düzenledi.

Denizli' de uyuşturucu üretimi yapan şüpheli tutuklandı
Yaşam

Denizli' de uyuşturucu üretimi yapan şüpheli tutuklandı

Denizli İl Jandarma Komutanlığı tarafından uyuşturucu ile mücadele kapsamında Tavas ilçesinde Hint keneviri yetiştirdiği iddia edilen 1 şüpheliye operasyon düzenlendi.

Denizli’de hırsızlık olayları geçen yıla oranla azaldı
Yaşam

Denizli’de hırsızlık olayları geçen yıla oranla azaldı

Denizli Valiliği sosyal medya üzerinden açıkladığı 2024 Haziran ayı asayiş verilerine göre kent genelinde meydana gelen olayların yüzde 97’sinin aydınlatıldığı, hırsızlık olaylarının ise bir önceki yıla oranla yüzde 48,5 azaldığı ifade edildi.

Denizli'de 6 yaşında Türkiye şampiyonu oldu
Spor

Denizli'de 6 yaşında Türkiye şampiyonu oldu

Denizlili 6 yaşındaki Toprak Çınar Çon, Türkiye Dans Sporları Federasyonu'nun İstanbul’da düzenlediği Türkiye birinciliği yarışmasında Sportif Salsa Solo Erkek kategorisinde Türkiye şampiyonu oldu.

Afyon'da faili meçhul hırsızlık olayını JASAT aydınlattı
3. Sayfa

Afyon'da faili meçhul hırsızlık olayını JASAT aydınlattı

Afyonkarahisar’da geçtiğimiz aylarda gerçekleşen ve faili meçhul kalan evden hırsızlık olayını Jandarma Suç Araştırma Timi (JASAT) aydınlattı.