2028'e Kadar Hayvancılık Yol Haritası: Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Açıkladı!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ulusal Süt Çalıştayı'nda 2028'e kadar geçerli olacak hayvancılık yol haritasını duyurdu. Süt sektöründe markalaşmaya vurgu yapılırken, çiğ sütte kalite ve hijyenin artırılması için Çiğ Süt Eylem Planı da başlatıldı. Detaylar haberimizde!

2028'e Kadar Hayvancılık Yol Haritası: Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Açıkladı!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Önümüzdeki günlerde, 2028’e kadar olan hayvancılık yol haritamızı kamuoyuyla paylaşacağız. Üreticimizi koruyacak, tüketicimizi kollayacak bu yol haritasını da yine sektörümüzün katkılarıyla hazırlıyoruz. Kayıtlı, kaliteli, verimli, sürdürülebilir bir sektör oluşturacağız” dedi. Ulusal Süt Çalıştayı’nda konuşan Yumaklı, süt üretiminde markalaşmaya ağırlık verileceğini de belirtt

Antalya’da düzenlenen Ulusal Süt Çalıştayı’nda konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2028’e kadar uygulanacak olan hayvancılık yol haritasının yakında paylaşılacağını söyledi. Bakan Yumaklı, “Üreticimizi koruyacak, tüketicimizi kollayacak bu yol haritasını da yine sektörümüzün katkılarıyla hazırlıyoruz. Kayıtlı, kaliteli, verimli, sürdürülebilir bir hayvancılık sektörünü hep birlikte oluşturacağız. Bir kısmını yakın zamanda uygulamaya koyduk. Ama artık son halini aldı. Gıdaya olan talebin giderek arttığı bu dönemde üretimden pazarlamaya kadar politikalarımızı revize etmemiz gerekiyor” dedi.

ÇİĞ SÜT PLANI

Özellikle verim ve kalitenin artırılması başlığı altında; çiğ sütte kalite ve hijyenin artırılmasına ayrı bir parantez açtıklarını anlatan Bakan Yumaklı, bu toplantı vesilesi ile Çiğ Süt Eylem Planı’nı da başlattığımızı ilan etmek isterim. Eylem planımızla, süt üretiminde sürdürülebilirliğin korunması ve piyasa istikrarının sağlanmasını, üreticilerimizin güçlendirilmesini, çiğ sütün AB kriterlerine uyumlu hale getirilmesini hedefliyoruz” diye konuştu. Ulusal Süt Çalıştay’ından beklentilerinin yüksek olduğunu ifade eden Yumaklı, çiğ sütte kalite ve hijyenin en önemli konulardan biri olduğunu vurguladı.

ÖRGÜTLER YETERSİZ

“Bir şeyi üretmek yetmez pazarlamak da gerekiyor” diyen Bakan Yumaklı, “Bunu tarımsal örgütler yapmalı. Maalesef tarımsal örgütlerimiz yetersiz. Bu işleri başarmada eksik kalıyorlar. Biz de destek mekanizmalarını bu kısmı geliştirmek için kullanmak istiyoruz. Buradaki yapı güçlendikçe hem Türkiye’nin kendi ihtiyacı karşılanacak hem de markalaşan ürünlerde ihracatımızı arttırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

SÜTÜ KURTARACAK FORMÜLLE GELDİK

Çalıştayın katılımcıları arasında bulunan Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Sencer Solakoğlu, Türkiye’nin süt üretiminde en büyük probleminin maliyet hesaplaması ve fiyat olduğunu söyledi. Bu yüzden Antalya’ya ciddi bir ön çalışma yaparak geldiklerini söyleyen Solakoğlu, “Fiyat kanayan yaramız. Süt üretimindeki tüm girdileri detaylı olarak hesapladık. Hayvan sayısı ve ırkların girilmesi ile maliyetin ortaya çıktığı bir formül var. Çünkü üretimdeki tüm emtiaların fiyatı artıyor. Maliyet hesabının da dinamik ve sürdürülebilir olması gerekiyor” dedi.

İTHALATA GEREK KALMAZ

En önemli grubun küçük işletmeler olduğuna değinen Solakoğlu, şöyle devam etti: “Aile işletmeleri 10-12 başla bu işi üretiyor. İneğin amortismanından traktörün tekerinin maliyetine kadar hesap gerekiyor. Aile işletmeleri olmadan sürdürülebilir bir üretim zor. Bunu da ancak gerçek maliyet üzerine plan yaparak aşabiliriz. Hayvan ithal etmemize gerek kalmaz. Aile işletmeleri büyür. Gelecek nesillere devrederken genişlemelerini sürdürebilir.”

ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ BEKLİYORUZ

Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Abdülhamit Can, süt sektörünün tarımın lokomotif sektörlerinden biri olduğunu söyledi. Can, “Çalıştayda amacımız tüm sektör temsilcilerinin özgürce çözüm önerilerini iletmesi ve daha sonra bunları değerlendirebilmek. Sürdürülebilir üretimden işlemeye pazarlamadan tüketime kadar sütün her aşaması için sektörümüz için rehber niteliğinde çalışmalar çıkacağını düşünüyoruz” dedi.

MARKADA TIKANIYORUZ

Türkiye’nin 200’den fazla peynir üretebildiğini dile getiren Bakan Yumaklı, “Çok iyi peynir üreticilerine ve süt üreticilerine sahibiz. Ama marka konusunda tıkanıyoruz. Eski usullerle olmuyor. Eğer biz marka oluşturup ürettiğimiz ürünleri iyi pazarlayabilirsek üreticimiz de sanayicimiz de kazanır. Peyniri ile markalaşan ülkelerden daha fazla potansiyele sahibiz” ifadeleri kullandı.

kaynak: Hürriyet

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    KIZDIM
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Honamlı Teke ve Merinos Koçlar Yarıştı, Vali Öksüz Ödülleri Takdim Etti!
Bölgesel

Honamlı Teke ve Merinos Koçlar Yarıştı, Vali Öksüz Ödülleri Takdim Etti!

Burdur Valisi Türker Öksüz, Burdur Teke Yöresi 9. Tarım, Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı kapsamında düzenlenen Honamlı Teke ve Merinos Koç Güzellik Yarışması ödül törenine katıldı.

9. Tarım ve Hayvancılık Fuarı Burdur'u Buluşturuyor: Başkan Ercengiz'den Teşekkür
Bölgesel

9. Tarım ve Hayvancılık Fuarı Burdur'u Buluşturuyor: Başkan Ercengiz'den Teşekkür

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, bu yıl 9.düzenledikleri Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nın tüm paydaşlara katkı sağlayacağına inandığını belirterek, emeği geçen herkese teşekkür etti ve fuarın Burdur için hayırlı olmasını diledi.

Yeşilova Belediye Başkanı, Tarım Teknolojileri Fuarında Üretimin Önemine Dikkat Çekti
Bölgesel

Yeşilova Belediye Başkanı, Tarım Teknolojileri Fuarında Üretimin Önemine Dikkat Çekti

Yeşilova Belediye Başkanı Okan Kurd, son olarak Burdur Tarım, Hayvancılık Teknolojileri ve Yem Fuarı'na katılım sağladıklarını belirtti.

Burdur Tarım Fuarı Kapılarını Açtı! Teknoloji ve Üretim Buluşması
Etkinlik

Burdur Tarım Fuarı Kapılarını Açtı! Teknoloji ve Üretim Buluşması

Burdur Teke Yöresi 9. Tarım, Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı kapılarını açtı. Bölge çiftçisinin ihtiyaçlarını karşılayacak ekipman, teknoloji, ürün ve bilginin sergilendiği fuar 5 Mayıs'a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.

9. Burdur Tarım ve Hayvancılık Fuarı Açıldı! MAKÜ de standını açtı
Bölgesel

9. Burdur Tarım ve Hayvancılık Fuarı Açıldı! MAKÜ de standını açtı

Burdur 9. Tarım ve Hayvancılık Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı. Fuar kapsamında büyük ve küçükbaş hayvanlar için çiftlik ekipmanları, genetik alanındaki son yenilikler ve yem sektöründeki gelişmeler görücüye çıktı.

Malatya'da Hayvancılık Sektöründe Çoban Sorununa Çözüm Aranıyor
Bölgesel

Malatya'da Hayvancılık Sektöründe Çoban Sorununa Çözüm Aranıyor

Son dönemlerde hayvancılıkta yaşanan çoban sorununa ilişkin çözüm adına girişimlerin sürdüğünü belirten Malatya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, farklı ülkelerden gelen göçmenlerin üretime yönlendirilmesi adına bir çalışma yapıldığını söyledi.