2028'e Kadar Hayvancılık Yol Haritası: Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Açıkladı!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ulusal Süt Çalıştayı'nda 2028'e kadar geçerli olacak hayvancılık yol haritasını duyurdu. Süt sektöründe markalaşmaya vurgu yapılırken, çiğ sütte kalite ve hijyenin artırılması için Çiğ Süt Eylem Planı da başlatıldı. Detaylar haberimizde!

2028'e Kadar Hayvancılık Yol Haritası: Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Açıkladı!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Önümüzdeki günlerde, 2028’e kadar olan hayvancılık yol haritamızı kamuoyuyla paylaşacağız. Üreticimizi koruyacak, tüketicimizi kollayacak bu yol haritasını da yine sektörümüzün katkılarıyla hazırlıyoruz. Kayıtlı, kaliteli, verimli, sürdürülebilir bir sektör oluşturacağız” dedi. Ulusal Süt Çalıştayı’nda konuşan Yumaklı, süt üretiminde markalaşmaya ağırlık verileceğini de belirtt

Antalya’da düzenlenen Ulusal Süt Çalıştayı’nda konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2028’e kadar uygulanacak olan hayvancılık yol haritasının yakında paylaşılacağını söyledi. Bakan Yumaklı, “Üreticimizi koruyacak, tüketicimizi kollayacak bu yol haritasını da yine sektörümüzün katkılarıyla hazırlıyoruz. Kayıtlı, kaliteli, verimli, sürdürülebilir bir hayvancılık sektörünü hep birlikte oluşturacağız. Bir kısmını yakın zamanda uygulamaya koyduk. Ama artık son halini aldı. Gıdaya olan talebin giderek arttığı bu dönemde üretimden pazarlamaya kadar politikalarımızı revize etmemiz gerekiyor” dedi.

ÇİĞ SÜT PLANI

Özellikle verim ve kalitenin artırılması başlığı altında; çiğ sütte kalite ve hijyenin artırılmasına ayrı bir parantez açtıklarını anlatan Bakan Yumaklı, bu toplantı vesilesi ile Çiğ Süt Eylem Planı’nı da başlattığımızı ilan etmek isterim. Eylem planımızla, süt üretiminde sürdürülebilirliğin korunması ve piyasa istikrarının sağlanmasını, üreticilerimizin güçlendirilmesini, çiğ sütün AB kriterlerine uyumlu hale getirilmesini hedefliyoruz” diye konuştu. Ulusal Süt Çalıştay’ından beklentilerinin yüksek olduğunu ifade eden Yumaklı, çiğ sütte kalite ve hijyenin en önemli konulardan biri olduğunu vurguladı.

ÖRGÜTLER YETERSİZ

“Bir şeyi üretmek yetmez pazarlamak da gerekiyor” diyen Bakan Yumaklı, “Bunu tarımsal örgütler yapmalı. Maalesef tarımsal örgütlerimiz yetersiz. Bu işleri başarmada eksik kalıyorlar. Biz de destek mekanizmalarını bu kısmı geliştirmek için kullanmak istiyoruz. Buradaki yapı güçlendikçe hem Türkiye’nin kendi ihtiyacı karşılanacak hem de markalaşan ürünlerde ihracatımızı arttırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

SÜTÜ KURTARACAK FORMÜLLE GELDİK

Çalıştayın katılımcıları arasında bulunan Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Sencer Solakoğlu, Türkiye’nin süt üretiminde en büyük probleminin maliyet hesaplaması ve fiyat olduğunu söyledi. Bu yüzden Antalya’ya ciddi bir ön çalışma yaparak geldiklerini söyleyen Solakoğlu, “Fiyat kanayan yaramız. Süt üretimindeki tüm girdileri detaylı olarak hesapladık. Hayvan sayısı ve ırkların girilmesi ile maliyetin ortaya çıktığı bir formül var. Çünkü üretimdeki tüm emtiaların fiyatı artıyor. Maliyet hesabının da dinamik ve sürdürülebilir olması gerekiyor” dedi.

İTHALATA GEREK KALMAZ

En önemli grubun küçük işletmeler olduğuna değinen Solakoğlu, şöyle devam etti: “Aile işletmeleri 10-12 başla bu işi üretiyor. İneğin amortismanından traktörün tekerinin maliyetine kadar hesap gerekiyor. Aile işletmeleri olmadan sürdürülebilir bir üretim zor. Bunu da ancak gerçek maliyet üzerine plan yaparak aşabiliriz. Hayvan ithal etmemize gerek kalmaz. Aile işletmeleri büyür. Gelecek nesillere devrederken genişlemelerini sürdürebilir.”

ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ BEKLİYORUZ

Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Abdülhamit Can, süt sektörünün tarımın lokomotif sektörlerinden biri olduğunu söyledi. Can, “Çalıştayda amacımız tüm sektör temsilcilerinin özgürce çözüm önerilerini iletmesi ve daha sonra bunları değerlendirebilmek. Sürdürülebilir üretimden işlemeye pazarlamadan tüketime kadar sütün her aşaması için sektörümüz için rehber niteliğinde çalışmalar çıkacağını düşünüyoruz” dedi.

MARKADA TIKANIYORUZ

Türkiye’nin 200’den fazla peynir üretebildiğini dile getiren Bakan Yumaklı, “Çok iyi peynir üreticilerine ve süt üreticilerine sahibiz. Ama marka konusunda tıkanıyoruz. Eski usullerle olmuyor. Eğer biz marka oluşturup ürettiğimiz ürünleri iyi pazarlayabilirsek üreticimiz de sanayicimiz de kazanır. Peyniri ile markalaşan ülkelerden daha fazla potansiyele sahibiz” ifadeleri kullandı.

kaynak: Hürriyet

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    KIZDIM
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

İŞKUR’dan Aldığı 240 Bin TL Hibe ile Hayvancılığa Başlıyor
Bölgesel

İŞKUR’dan Aldığı 240 Bin TL Hibe ile Hayvancılığa Başlıyor

Burdur’un Ağlasun ilçesinde yaşayan Fadime YANGEL, İŞKUR’un "Engelli ve Eski Hükümlü Hibe Desteği" kapsamında aldığı 240 bin TL destekle küçükbaş hayvancılığa adım atıyor. Projeye göre hayvanları 3 yıl boyunca sigortalı olacak ve satılamayacak.

Antalya Burdur Isparta'yı kapsıyor! Düzenleme ile değiştirildi
Bölgesel

Antalya Burdur Isparta'yı kapsıyor! Düzenleme ile değiştirildi

Antalya, Burdur ve Isparta illerini kapsayan Çevre Düzeni Planı'nda yapılan yeni düzenleme ile küçük alanlarda da tarım ve hayvancılık faaliyetlerine olanak sağlanacak. AK Parti Burdur Milletvekili Mustafa Oğuz, bu gelişmenin bölge ekonomisine katkı sunacağını belirtti.

Burdur’da Hayvancılıkta Yeni Dönem! 'Toplu Bakım ve Sağım' Projesi Başladı
Bölgesel

Burdur’da Hayvancılıkta Yeni Dönem! 'Toplu Bakım ve Sağım' Projesi Başladı

Burdur Akören'de hayvancılığı modernize edecek “Toplu Bakım ve Sağım Merkezi” projesi, küçük ve orta ölçekli çiftçilere destek olacak. Üretim verimliliği ve kırsal kalkınmada yeni bir model oluşturuluyor.

Erzincan'da çadıra sığdırılan hayatlar
Bölgesel

Erzincan'da çadıra sığdırılan hayatlar

Küçükbaş hayvanları için yılın farklı dönemlerinde yer değiştirmek durumunda kalan, çadırlarda yaşayan ve ömürleri adeta sürülerin peşinde geçen göçer aileler, teknolojiden sosyal hayata kadar pek çok imkândan mahrum bir yaşam sürmek zorunda kalıyor.

Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin küçük aile işletmelerine ziyaret etti
Bölgesel

Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin küçük aile işletmelerine ziyaret etti

Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, Yaylabaşı mahallesinde hayvansal üretim gerçekleştiren küçük aile işletmelerini ziyaret ederek, üreticilerle görüştü.

Kahramanmaraş  saman yemleri hayvanlar için hazırlanmaya beşlandı
Bölgesel

Kahramanmaraş saman yemleri hayvanlar için hazırlanmaya beşlandı

Kahramanmaraş kırsallarında yaşayan köylülerin hayvanları için kışlık telaşında yem hazırlama çalışmaları başladı.