İstanbul

9 ülke bakanı ailenin güçlendirilmesini konuştu

Kadın ve Demokrasi Derneği KADEM’in Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte düzenlediği III. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi, “Ailenin Güçlendirilmesi”ana teması ile İstanbul’da Grand Cevahir Otel’de devam ediyor.

9 ülke bakanı ailenin güçlendirilmesini konuştu

Kadın ve Demokrasi Derneği KADEM’in Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte düzenlediği III. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi, “Ailenin Güçlendirilmesi”ana teması ile İstanbul’da Grand Cevahir Otel’de devam ediyor.

Zirve kapsamında düzenlenen “Küreselleşen Dünyada Ailenin Önemi: Öncelikli Politikalar ve Uygulamalar” başlıklı “Liderler Oturumu”nda 9 ülkenin bakanı yürüttükleri politikaları ve tecrübelerini paylaştı.

Oturumun moderatörlüğünü İslam İşbirliği Teşkilatı Kadın Dayanışma Konseyi Başkanı Dr. Esra Albayrak yaptı. Albayrak, söz konusu kadın olduğunda ailenin bu konuda önemli bir işlev gördüğünü belirterek, aile kavramında hem kadının hem erkeğin hem de çocuğun güçlü bir rol oynadığını söyledi. Kadının güçlü olduğu bir aile de erkeğin de güçlü olduğunu vurgulayan Albayrak, “Kadına karşı şiddet doğu toplumlarına has bir özellikmiş gibi gösterilmektedir. Böyle bir algı yaratılmaktadır. Oysa batı toplumlarında aynı sorunlar yaşanmaktadır” diye konuştu.

2019 yılında iki şura birden gerçekleştireceğiz

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, küreselleşmenin her konuda olduğu gibi aile üzerinde de önemli etkileri olduğunu söyledi. Ailenin Sorumluluk, Saygı, Sadakat, Sabır ve Sevgi tuğlalarından oluşan toplumun nüvesi olduğunu belirten Bakan Selçuk, şunları kaydetti: “Türkiye’de oluşan sosyal devletin dünyada eşi benzeri yok. 2018 yılında yaptığımız sosyal yardımlar 40 milyar TL’yi geçti. Yoksulluk oranlarımız azalıyor. Bütün vatandaşlarımızın yanında olmaya çalışıyoruz. Şartlı eğitim, sağlık, gebelik yardımları, çocukları korumaya yönelik yardımlar yapıyoruz. 122 bin çocuğumuz SET Programı sayesinde ailelerinin yanındadır. İstihdam alanında da hem kadınlarımıza hem de erkeklerimize istihdam sağlıyoruz. 1 milyon hanede 2 milyon vatandaşımızı ziyaret ettik. Ailelerimiz kendi içinde bir dayanışma kültürü oluşturarak sorunları çözüyor. Bakıma muhtaç yaşlılarımızın yüzde 91’ni ailelerimiz üstleniyor. Ailelerimizin geleneklerimize kültürümüze sahip çakarak küresel yozlaşmanın önüne geçeceğine inanıyorum. Gelecek yıl da aile ve yaşlılık şuraları gerçekleştireceğiz.”

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mosuumeh Ebtekar, ailenin gelişen teknoloji ile birlikte geleneksel değerlerini kaybetmeye başladığını belirtti. Ailenin yalnızlığın çaresi olduğunu vurgulayan Etbakar, şunları söyledi: “Ailenin sunduğu hizmetler küresel toplum için barış için çok önemlidir. Ailenin güçlendirilmesini istiyorsak bunu güçlendirecek, eşit evlilik kanunlarına ihtiyacımız var. Dijital dönüşüm gerçekleşiyor, bununla birlikte bazı zorlukları da beraberinde getirdi. Ailede iletişimle ilgili sorunlar yarattı bu dönüşüm. Aile fertleri arasındaki iletişimi olumsuz etkiledi. 2 saat birlikte vakit geçiren aileler artık 20 dakika görüşebiliyor.Çocuklar birebir yüz yüze yerine elektronik cihazlarla görüşüyor. Bu da önemli sorunlar doğurdu. İran’da 40 yıldır yapılmış mevzuatla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bu konularla ilgili ulusal aile diyaloğu başlıklı bir program da yürütüyoruz.”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler, globalleşme yaşanırken koruyucu önlemleri almamanın sıkıntılarını yaşadıklarını söyledi. Göç, yoksulluk, teknolojideki gelişmeler ailenin kurumunu olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Çeler, “KKTC’de aile yapısında enflasyon işsizlik, sağlık gibi sorunlardan dolayı etkileşimler yaşanmaktadır. Son bir yılda 800 den fazla eş boşandı. Bu da çocuklarımı çok etkilemektedir. Dengeli bir aile yaşamının devam ettirilmesi öncelikli çocukların topluma faydalı bir şekilde yetiştirilmesi ile olur. Yasalarda değişiklikler yaparak çocukların ve ailelerin güçlendirilmesi için önemli adımlar attık. Ailelerimizi çeşitli yardım seçenekleriyle de desteklemeye devam ediyoruz. Doğumdan ölüme kadar tüm bireylerle ilgileniyor, çok yönlü hizmetler sunuyoruz” dedi.

Endonezya Aile Bakanı Yohana Susana Yembise, son 5 yılda aile kurumunu güçlendirmek için önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Kapsamlı bir çerçeve çalışması gerçekleştiriyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği ve aile için kanunlarımızda önemli maddelerimiz mevcut. Kadına ve çocuklara karşı programlar yapıyoruz. Aile yaşam merkezleri kuruyoruz. Ebeveyn kanunu için de hazırlıklar yapıyoruz. 700’den farklı kültür ve 5 büyük din var ülkemizde. Herkesin ayrı bir aile yaşantısı var. O yüzden geleneksel ve dini liderlere yaklaşıyoruz. Onların aileye bakışıyla birlikte projeler oluşturuyoruz” diye konuştu.

Kuveyt Sosyal İşler Bakanı Hind Sabaeh Barak Al Sabeeh, aile kavramını güçlendiren önemli yasal düzenlemeler içerisinde olduklarını söyledi. Özelikle çocuklarla ilgili yaptıklarını belirten Sabeeh, “Aile yüksek meclisi kurduk. STK’ları içinde barındıran bir meclistir. Tamamıyla aileyi ele almaktadır. Aile nasıl güçlendirilir? rolünü nasıl sürdürebilir? üzerine çalışmalar yapmaktadır. Bu yasal altyapı ile birlikte mecliste çok rahat çalışabilmektedir. Emirimizin ve ilgili kurumlarımızın desteğiyle kadınımızı güçlendirdik yakında ordu içerisinde yer alacaklar, hayatın bütün alanlarında var olacaklar” dedi.

Filistin Devleti Kadın İşleri Bakanı Haifa AL-AGHA, ailenin toplumun en önemli bileşeni ve çekirdeği olduğunu belirti. Teknolojik gelişmelerin dünyayı küreselleşme ile tek bir aile haline getirdiğini ifade eden Haifa, “Ama bu gelişmelerle birlikte ailenin de tehdit altında olduğunu gördük. Küreselleşme aile içine sızarak aileye zarar vermektedir. Elektronik suçlar artmaya başladı. Ülkemizde Elektronik Suçlar Başsavcılığı kuruldu. Sadece bu suçlarla ilgileniyor. Cinsel saldırıları ve diğer suçları takip ediyor. Filistin İsrail’in işgali altında olsa da Filistinli kadınlar her türlü özgürlüğe sahiptir. Kadın oranımız istihdam alanında yüzde 13’tür. Bu rakamı yeterli görmüyoruz. Artık roller değişmiştir, kadınlar ekonomide ve siyasette de aktif olarak faaliyet göstermektedir” dedi.

Azerbaycan Cumhuriyeti Aile, Kadın ve Çocuk İşleri Devlet Komisyon Başkanı Hijran Huseynova, dünyada boşanmaların arttığını söyledi. Aile kurumunun zayıfladığını belirten Huseynova, “Azerbaycan’da kadınlara saygıyla yaklaşılıyor. Birçok kanun ve mevzuatta değişiklik yaparak evlilik yaşını 18’e çıkardık, sağlık muayenesini zorunlu kıldık. Kadın ve erkeklerin hak eşitliğini sağladık. Cinsiyet eşitliği üzerin sorumlu şahıslar görevlendirildi. 2 milyondan fazla ailemiz var. Kadın ve çocukların durumunu düzeltmek için önemli projeler gerçekleştiriyoruz. Sağlam bir aileye sağlam bir toplum ve gelecek olarak bakıyoruz” dedi.

Kırgız Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Kalkınma Bakan Yardımcısı Adiyev Kanybek Mamatbekovich, “Ailenin güçlendirilmesi amacıyla kanunlarımızın yanında yürüttüğümüz programlarla bir kadının topluma, bir anne bir kadın olarak nasıl katkı sağlayacağı üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Çocuk, aile merkezleri açıyoruz. Sorumlu annelik sorumlu babalık konularında eğitimler veriyoruz” dedi.

Ugandalı Bakan Hajatı Janat Balunzi Mukwaya, küreselleşmeyi açık büfe mutfak olarak gördüğünü belirterek, “Sizin için önemli olanı seçiyorsunuz. Afrika olarak bu mutfakta olmazsak gelişmiş dünyanın etkilerinden kurtuluruz. Uganda’da aile büyük bir kurumdur. Her yıl 15 Mayıs’ta Aile günü kutluyoruz. Bizler anneler olarak sosyalleşme konusunda önemli rol oynuyoruz. Hem aileyi hem çocuklarımızı sosyalleştiriyoruz. Aileyi bütünleştiren unsurları belirleyip yaygınlaştırmalıyız. Aileyi bir şekilde ilkokul sistemine katmamız gerekiyor. Bunu da devam ettirmeliyiz” diye konuştu.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Safa Sönmez'den yeni proje! Bucak Kent Akademisi Bucak Kent Akademisinde neler olacak?
Bölgesel

Safa Sönmez'den yeni proje! Bucak Kent Akademisi Bucak Kent Akademisinde neler olacak?

Safa Sönmez'den yeni proje! Bucak Kent Akademisi Bucak Kent Akademisinde neler olacak? İYİ Parti'nin Bucak Belediye Başkan Adayı Safa Sönmez, seçim vaatleri arasında önemli bir projeye yer veriyor: Bucak Kent Akademisi.

Ağrı'da 'Anne Akademisi' Projesi İle Anne ve Velilere Destek Sağlanıyor - Haberler
Yaşam

Ağrı'da 'Anne Akademisi' Projesi İle Anne ve Velilere Destek Sağlanıyor - Haberler

Ağrı'da hayata geçirilen "Anne Akademisi" projesi, anne ve velilere yönelik eğitim fırsatları sunarak dikkatleri üzerine çekiyor. Ağrı Valiliği himayesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen "Anne Akademisi" projesi, özellikle dezavantajlı bölgelerdeki kadınlara destek olmayı hedefliyor.

Karabük Üniversitesi'nde Akademik Teşvik Birincisi Prof. Dr. Oğuzhan Zengin'den Önemli Açıklamalar Geldi!
Yaşam

Karabük Üniversitesi'nde Akademik Teşvik Birincisi Prof. Dr. Oğuzhan Zengin'den Önemli Açıklamalar Geldi!

Karabük Üniversitesi 2023 Yılı Akademik Teşvik Listesi’ne 83 puan ile birinci olarak adını yazdıran Karabük Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuzhan Zengin akademiye dair açıklamalarda bulundu.

My Novva Akademi Bucak'ta Açıldı! Bölgede ilk ve tek
Tanıtım

My Novva Akademi Bucak'ta Açıldı! Bölgede ilk ve tek

Burdur'un Bucak ilçesinde My Novva Akademi, görkemli bir açılış töreniyle hizmete girdi. 1. sınıftan 5. sınıfa kadar etüt hizmeti, klinik psikolog hizmeti, çeşitli atölyeler ve daha fazlası My Novva Akademi'de!

Kütahya OSB Akademi'de Mavi Yaka Çalışan Yönetimi Eğitimi Düzenlendi
Yaşam

Kütahya OSB Akademi'de Mavi Yaka Çalışan Yönetimi Eğitimi Düzenlendi

Kütahya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yatırımcılarının ve çalışanlarının kişisel gelişim, toplumsal farkındalık ve kariyer planlamalarına katkıda bulunmak amacıyla faaliyete geçirilen Kütahya OSB Akademi’de eğitimler tüm hızıyla devam ediyor.

Düzce Üniversitesi ve İktisadi Kalkınma Enstitüsü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı
İş Dünyası

Düzce Üniversitesi ve İktisadi Kalkınma Enstitüsü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

Düzce Üniversitesi, İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’yle arasında akademik, kültürel ve sosyal iş birliğini sağlamak ve karşılıklı anlayışı güçlendirme amacıyla protokol imzaladı.