30 Ekim 1961’de Türkiye ve Almanya arasında yapılan ‘İşgücü anlaşması’ gereğince Almanya ülkemizden en çok işçiyi 1964-1965 yılları arasında, Burdur’dan ise 1971’de meydana gelen depremden sonra almış. Ve bu işçilerden biri de Burdur’un Düğer Köyünden çıktıktan ve Burdur İmam Hatip Okulu’nda öğrenin gördükten sonra Almanya’ya işçi olarak giden Hacı Nihat Özkan. Almanya’ya sıradan bir işçi olarak gitmesine rağmen, Almanca’yı iyi derecede öğrenen ve Ülkemizin, millî, ilimizin ve köyümüzün mahalli, yerli-yerel kültürünü, dînimizin de esaslarını yaşayarak Almanlara iyi güzel bir örnek olan Hacı Nihat Özkan çok sayıda sosyal ve kültürel aktivitenin, hayır kurum ve kuruluşun öncüsü, başkanı, katılımcısı ve yardımcısı olmuş.
Nihat Özkan, Almanya’nın Köln Şehri Merkezi’nde başta câmi yaptırma ve yaşatma derneği ve okul aile birliği başkanlığı ve benzer dernekler olmak üzere kamu yararına çalışan birçok sivil toplum teşkilatının başkanlığını ve üyeliğini yaptığı gibi Türkiye’den ve değişik ülkelerden Almanya’ya gelen devlet büyüklerai, Diyanet İşleri Başkanları, siyaset, ilim ve bilim insanları ile birlikte Almanya’nın yerel ve ulusal yöneticilerini ağırlamış ve onlara hem Hakk’ı-hakîkati tavsiye etmiş hem de Ülkemiz ile birlikte Burdur’umuzun tanıtımını yapmış. Dolayısıyla da Almanya da ülkemizin ve ilimizin fahrî bir kültür elçisi gibi çalışmış ve yaşı 80’ine merdiven dayamasına rağmen bu vazifesini sürdürmeye devam etmiş.
Ülkesine, dinine ve diyanetini yaptığı çeşitli hizmetleri dolayısıyla çeşitli kurum ve kuruluşlardan teşekkür ve takdirname alan Hacı Nihat Özkan, Köln Merkez Camii Şerifine sağladığı maddî mânevî katkıları dolayısıyla da Cami Baş İmam Hatibi Naci Şengün’den de (ESKİMEYEN ESKİ, VÂKIF İNSAN, HACI NİHAT ÖZKAN BURDURİ) başlıklı ve övgü dolu bir tebrik ve teşekkür ile takdirnâme de almış.
Tatil yapmak, ata topraklarını ve aile büyüklerinin yaşayanlarını bizzat, vefat etmiş olanların ise mezarlarını ziyaret etmek için önce Türkiye’ye, sonra da Burdur’a ve doğup büyüdüğü Düğer Köyüne gelen Hacı Nihat Özkan, Burdur Merkez Konak Mahallesi’ndeki evinin bir odasını bir kültür evine ve resim sergisine dönüştürmüş. Dolayısıyla da Ülkesine, İline ve Köyüne yaptığı hizmetleri ölümsüzleştirmiş.
Çalışmaları hakkında görüşlerini aldığımız Özkan ‘’Halka hizmet Hakk’a hizmet, devlete hizmet de millete hizmet’ düsturu ile çalışıyor, yaşıyor ve Mevlâm izin verdiği sürece buna devam edeceğim…” diyerek devletine, milletine ve iline olan sevgisini özetliyor.
Yorumlar (0)