Bucak'ın Tarihi ve Turistik Yerleri: Gizemli Tarihi ve Muhteşem Doğası
Bucak'ın antik kentlerinden Ortaçağ kalıntılarından doğal güzelliklerine kadar keşfedilecek çok şey var. Bu rehber ile Bucak'ta unutulmaz bir deneyim yaşayın!
Bucak'ın Tarihi ve Turistik Yerleri: Gizemli Tarihi ve Muhteşem Doğası - Bucak, Burdur'un güneybatısında yer alan ve tarihiyle büyüleyen bir ilçedir. Antik kentlerden Ortaçağ kalıntılarından doğal güzelliklere kadar Bucak, ziyaretçilerine keşfedilecek çok şey sunmaktadır.
Tarihe Yolculuk:
İncir Han: İncir Hanı günümüzde Bucak İlçesi’nin 6 km. kadar batısında, İncirdere Köyü yakınında, yanında gür bir pınarı olan tepenin kıyısında bulunmaktadır. Antik Kretopolis şehri olduğu düşünülen bölgede inşa edilen İncir Han, Anadolu Selçukluları döneminde Antalya-Isparta kervan yolu üzerinde yer alan Evdir, Kırkgöz ve Susuz Han’dan sonraki dördüncü menzil noktasıdır. Hanın uzun salonunun üstü yıkılmış olup, diğer bölmeler sağlamdır. Vaktiyle hanın önünde pazar kurulduğu söylenmektedir. Yağmur ve rüzgârın tesiriyle bu kervansarayın içi kısmen toprakla dolmuştur. Beyaz mermerden yapılan, içe doğru oymalı ve kemerli kapı Selçuk mimarî tarzının şaheserlerindendir. Kapının üst kısmının ortasında bulunan kitâbeye göre; bu Kervansaray, Anadolu Selçuklu Sultanlarından Gıyaseddin Keyhüsrev bin Keykûbad tarafından 1239-1240 tarihlerinde yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Han’ın 200 m yakınında hamam ve çeşme vardır. Hamam bugün yıkıktır ama çeşme akmaktadır. Hamam, İncir Han ile birlikte bir külliye oluşmuştur.
Keraitae Antik Kenti: Bucak İlçesinde bulunan Keraitae, antik bir kenttir. Bucak ilçesinde bulunan Belören Köyü'ndeki Keraitae diğer antik kentlere de yakındır. Sagalaasos Antik Kenti'ne 11 kilometre, Kremana Antik Kenti'ne 8-9 kilometre uzaklıktadır. Ulaşımı da oldukça kolaydır. Bucak'tan asfalt yolla ulaşabilirsiniz. Keraitae Antik Kenti'nde yapılan arkeolojik kazılar sonucunda Roma ve Helenistik döneme ait kalıntılar bulunmuştur.
Kremna Antik Kenti: Bucak’ın 25 km doğusundaki Çamlık Beldesi’ndedir. Aksu (Kestos) vadisinde etrafı uçurum olan hâkim bir tepe üzerinde Pisidialıların kurduğu antik bir kenttir. En parlak dönemini M.S. 2. yüzyılda yaşamıştır.Kremna, M.Ö. 6. yy’da Lidyalıların, M.Ö. 546’da Perslerin, M.Ö. 333’te Büyük İskender’in burayı alması ile Makedonya hâkimiyetine girmiştir. Daha sonra sırasıyla Antigonas’ın, Selevkosların, Bergama Krallığı’nın, M.Ö. 60. ‘da Roma’nın, M.Ö. 36’da Galatya’nın M.Ö. 25’de tekrar Roma’nın yönetimine girmiştir. Roma İmparatorluğunun parçalanması sonucu Doğu Roma (Bizans)’ın egemenliğine; M.S. 11. yy sonunda Türklerin Anadolu’ya gelmesi ile birlikte Türk hâkimiyetine girmiştir. Roma Çağı’na ait eserler Kremna antik kentinde hala ayaktadır. Şehrin etrafı 2 m genişliğinde, 7-8 m yüksekliğinde surlarla çevrilidir. Şehir ızgara planı olarak kurulmuştur. Kremna antik kenti, Akrapol (Yukarı Şehir) kısmında Form (Meydan), Bazilika (Mahkeme Salonu), Kilise Elsodra (Kemerli Yapısı) ve Kütüphane yapılarından oluşmaktadır. Bunlardan başka Propolion (Anıt Giriş Kapısı) ve Nympheum (Anıt Çeşme Binası) bulunmaktadır. Kremna antik kentinde ilk ayrıntılı inceleme 1880’lerde Avusturyalı araştırmacı Graf von Lackoronski tarafından yapılmış ve antik kentin kalıntılarının genel durumunu gösteren planı da o çıkarmıştır. 1971 1973 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Profesörlerinden Jale İNAN tarafından bilimsel kazı yapılarak kütüphane binası ortaya çıkarılmıştır. Kazılar sonucu bulunan 9 adet mermer tanrı heykeli ve diğer eserler günümüzde Burdur Müzesinde sergilenmektedir.
Sia Antik Kenti: Bucak İlçesi Kocaaliler Beldesi Karaot Köyü sınırlarında olan Sia Antik Kenti, çam ağaçlarının arasında gizemini korumaya devam etmektedir. Sia aynı zamana bir Psidia şehri özelliği taşımaktadır ve tepesinde bulundurduğu sur duvarları oldukça dikkat çekicidir. Tüm şehri kucaklamış vaziyette olan ur duvarlarının dışında iki katlı kule ve giriş kapısı ayakta kalmayı başarmış kalıntılardandır. İçinde bulundurduğu hamam ise tahminen 3. yüzyıla ait olduğu düşünülmektedir. Psidianın en korunmuş şehirleri arasında olan Sia Antik Kenti, anıt mezarlarıyla, iki kilisesiyle, görkemli sur duvarlarıyla ziyaretinizi bekliyor.
Susuz Han: Susuz Han, Antalya- Burdur karayolu üzerinde, 72. km’de, ana yoldan 2 km içerideki Susuz Köyü’ndedir. Susuz Han, Anadolu Selçuklu Döneminde Antalya- Isparta-Konya kervan yolu üzerinde yer alan Evdir ve Kırkgöz Han’dan sonraki 3. durak noktasıdır. Yapının inşa kitabesi yoktur. İnşa özelliklerine bakıldığında tam bir 13. Yüzyıl kervansaray mimarisi özelliklerini yansıtmaktadır. Muhtemelen, İncir Han’la aynı dönemde yapılmıştır. Susuz Han’ın beden duvarları, örtü sistemleri ve taç kapısı gibi belirgin mimari öğeleri günümüzde mevcuttur.
Doğanın Kucağında:
Karacaören Barajı: Aksu çayı üzerindeki baraj, Bucak ilçesine 35 km mesafededir. Bölgenin enerji ve sulama ihtiyacını karşılamanın ötesinde doğal güzellikleri ile mesire yeri olarak ilgi görmektedir.
Kargı Kanyonu: Isparta-Antalya Karayolu üzerindeki Karacaören Barajı civarında doğal güzelliği ile dünyanın sayılı kanyonları arasında yer alan AKSU Kargı Kısığı Kanyonu bulunmaktadır. Kanyon, yaklaşık 2 km uzunluğunda olup, doğu ve batısından önemli fay hatları ile sınırlanmıştır. Kargı kısığı turizme açılan kanyon olmamasına rağmen, oldukça çeşitli bitki florasına sahip ve görenleri büyüleyen az tanınmış bir kanyon özelliğindedir.
Bucak Oğuzhan Kent Ormanı: Bucak Orman İşletme Müdürlüğü sahası içerisinde bulunan 125 hektarlık ormanlık alan Bucak Oğuzhan Kent Ormanı olarak Antalya – Burdur karayolu üzerindeki Onaç Barajı batı ve kuzey kısımlarında mesirelik alan olarak hizmettedir. Eşsiz Onaç Barajı manzarası ile kızılçam, fıstıkçam gibi ağaçların bulunduğu sahada mesire yerleri içerisinde restarurant, kafeterya, hizmet binaları, oturma bankları, kamelyalar, yürüyüş ve bisiklet yollarıyla tüm vatandaşlara eşsiz doğa manzarasında keyifli anlar sunuyor.
Bucak'ta Daha Fazlası:
Kumar Yaylası: Kumar yaylasının bulunduğu alan Helenistik ve Roma dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise bazı Yörükler tarafından hayvan otlatma amaçlı kullanılmaktadır. Kumar yaylası özellikle hıdrellez şenliklerinde (6 Mayıs) Bucak halkı tarafından mesire yeri olarak kullanılmaktadır. İnsanlarda doğa bilincinin gelişmesine paralel olarak son yıllarda Kumar yaylasında önemli faaliyetler organize edilmektedir. Yayla Bucak ilçe merkezine 8 km mesafede olup; İlçe merkezinden yaylaya stabilize yol ile ulaşılabilmektedir. Yaylanın tepe kısmından Burdur-Antalya karayolu görülebilmektedir.
Bucak Kent Müzesi: Bucak'ın tarihi ve kültürel mirasını keşfetmek için Bucak Müzesi'ni ziyaret edebilirsiniz.
Bucak'a Ulaşım:
Bucak'a Burdur ve Antalya'dan otobüs seferleri mevcuttur. Ayrıca, Antalya Havalimanı'ndan da Bucak'a ulaşabilirsiniz.
Konaklama:
Bucak'ta her bütçeye uygun konaklama seçenekleri mevcuttur. Oteller, pansiyonlar ve apart oteller arasından seçim yapabilirsiniz.
Bucak'ı Ziyaret Etmek İçin En Uygun Zaman:
Bucak'ı ziyaret etmek için en uygun zaman ilkbahar ve sonbahardır. Yaz aylarında hava sıcaklığı oldukça yüksek olabilir.
Bucak'ta Yapılacak Aktiviteler:
Tarihi ve turistik yerleri ziyaret edin.
Doğa yürüyüşlerine ve kamp yapmaya katılın.
Yöresel lezzetleri deneyin.
El sanatları alışverişi yapın.
Bucak'ın tarihi ve turistik yerlerini keşfetmek için bir gezi planı yapmayı unutmayın. Bu muhteşem ilçede unutulmaz bir deneyim yaşayacağınıza eminiz.