Bucak'ta Parkinson hastalarına umut! Türkiye'de sayılı Burdur'da tek

Parkinson hastalığına karşı Bucak Devlet Hastanesi'nde ilk kez uygulanan Levodopa Carbidopa jel tedavisi, hastaların yaşam kalitesini artırıyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Ece Köse, Parkinson’un belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Nöroloji Uzmanı Doktor Ece Köse, Parkinson hastalığının halk arasında "titrek felç" olarak bilindiğini ve temel belirtilerinin titreme, hareketlerde yavaşlama, donuk yüz ifadesi ve eklem hareketlerinde kısıtlılık olduğunu belirtti. Köse, hastalığın aynı zamanda hastanın duruşunu bozarak adım aralığını daralttığını ifade etti.

Hastalık dünya genelinde 10 milyon, Türkiye’de ise yaklaşık 150 bin kişiyi etkiliyor. Köse, "Parkinson hastalığı özellikle erkeklerde kadınlara göre daha sık görülüyor ve yaş ilerledikçe risk artıyor. Hastalığın genetik olabileceğini ve erken yaşlarda da karşımıza çıkabileceğini unutmamak gerek," dedi. Köse, 65 yaş üstü bireylerde Parkinson görülme sıklığının yüzde 1 olduğunu vurguladı.

Parkinson’un erken evrelerinde genellikle ilaç tedavisi uygulanırken, zamanla vücutta Dopamin adlı maddenin tükenmesiyle hastalar ilaca bağımlı hale geliyor.

İleri Evre Parkinson ve Tedavi Seçenekleri

İleri evre Parkinson hastalarında karşılaşılan tedavi seçeneklerini açıklayan Köse, "Bu aşamada üç ana tedavi seçeneği bulunuyor: Apomorfin infüzyonu, Levodopa Carbidopa jel tedavisi ve beyin pili. Beyin pili daha çok genç ve depresyonu olmayan hastalara uygulanıyor. Biz ise burada ilk kez Levodopa Carbidopa jel tedavisini uyguluyoruz" dedi.

Bu tedavi sürecinde hastalara, cerrahi bir işlemle ince bağırsağa ince bir tüp yerleştirilerek, ilacın doğrudan emilim yerine verilmesi sağlanıyor. Köse, tedavi hakkında şunları ekledi: "İlacın doğrudan ince bağırsağa verilmesi, hastanın ağızdan ilaç almasını ortadan kaldırıyor. Böylece hastalar daha rahat bir yaşam sürdürebiliyor."

Bucak’ta Parkinson Hastalarına Umut Oluyor

Levodopa Carbidopa jel tedavisinin Burdur'da ilk kez Bucak Devlet Hastanesi’nde uygulanmasının ardından dört hasta başarıyla tedavi gördü. Dr. Ece Köse, bu tedavinin Bucak için bir ilk olduğunu belirterek, "Hastalarımız tedaviye olumlu yanıt verdi ve tedavi sonrası yaşam kaliteleri gözle görülür şekilde arttı," dedi.

Hastaların Gözünden: Aziz İzgi’nin Deneyimi

Parkinson hastası Aziz İzgi, 9 Mart’ta başladığı tedavi sürecinden oldukça memnun olduğunu dile getirdi. İzgi, "Tedaviye başladıktan sonra konuşmam, oturuşum, yürüyüşüm ve elimdeki titreme düzeldi. Göz kapaklarım kapalıydı, ama tedavi sonrası bu durum da düzeldi," ifadelerini kullandı. İzgi, ufak tefek sorunların doktor tarafından kısa sürede düzeltildiğini belirterek, "Tedavi öncesinde neredeyse konuşamazken şimdi çok daha rahatım," diye ekledi.

Parkinson hastalığıEce KöseBucak Devlet HastanesiTürkiyeBurdur

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.