Burdur Tarım Fuarı Kapılarını Açtı! Teknoloji ve Üretim Buluşması
Burdur Teke Yöresi 9. Tarım, Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı kapılarını açtı. Bölge çiftçisinin ihtiyaçlarını karşılayacak ekipman, teknoloji, ürün ve bilginin sergilendiği fuar 5 Mayıs'a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.
BURDUR TEKE YÖRESİ 9. TARIM, HAYVANCILIK, TARIM TEKNOLOJİLERİ VE YEM FUARI KAPILARINI AÇTI
Burdur Valisi Türker Öksüz, 02-05 Mayıs tarihlerinde ziyaretçilerini ağırlayacak "Burdur Teke Yöresi 9. Tarım, Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı'nın" açılış törenine katıldı.
Bölge çiftçisinin ihtiyaçlarını karşılayacak ekipman, teknoloji, ürün ve bilginin sergilenerek paylaşıldığı, Burdur ve çevresinin yanı sıra ülke genelinden de sektörünün önde gelen firma ve markaların katıldığı 02-05 Mayıs tarihlerinde ziyaretçilerini ağırlayacak fuarın açılış töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı.
Vali Türker Öksüz, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp ve Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay tarafından yapılan konuşmalar yapıldı.
Fuar kapsamında düzenlenen Kadın Çiftçi Bilgi Yarışmasında dereceye kadın çiftçilerimize ödülleri takdim edilmesinin ardından program, kurdele kesimi ve fuar alanının gezilmesiyle devam etti.
Vali Öksüz yaptığı konuşmada, "Tarım ve hayvancılık potansiyeli oldukça yüksek olan İlimizde bu yıl 9'uncusunu düzenlediğimiz, ''Teke Yöresi Tarım, Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı''nın resmi açılışını gerçekleştirmek üzere bir aradayız.
Öncelikle Fuara uzaktan, yakından katılan tüm konuklara, Göller, Güller, Gönüller ve Lavantalar Diyarı, Tarım ve Hayvancılık Şehri Burdur'umuza hoş geldiniz diyor, hepinizi saygı ve muhabbetle selamlıyorum.
Yeni teknolojiler ve gelişmelerin sergilendiği fuar organizasyonları, İlimizin tarımsal potansiyelinin daha yukarılara taşınmasını sağlarken, aynı zamanda üreticilerimize ve çiftçilerimize de önemli fırsatlar sunmaktadır.
Bu vesileyle fuarın bütün paydaşlara, emektar çiftçilerimize, tüm üreticilere, işletmelere hayırlı olmasını diliyorum. Şehrimize ve sektöre önemli ekonomik katkılar sunacağına yürekten inandığımı belirtmek istiyorum.
Günlük 1000 tona yaklaşan kaliteli süt üretimi, 195 bin büyükbaş - 365 bin küçükbaş hayvan varlığı, ülke genelinde 1. sırada yer aldığımız rezene, anason ve çörekotu üretimi, 4. sırada yer aldığımız örtü altı domates üretimi, Coğrafi İşareti Alınan 14 Ürünü, İnsuyu Fasülyesi, Mantar, Haş Haş, Şeker Pancarı, Ceviz, Melli İnciri, Gül, Lavanta ve sayamadığımız bir çok bitkisel üretimle dikkat çeken, öne çıkan Burdur, tarımsal üretim sürecini ve çiftçiyi doğru kanalla teknolojiye entegre etmeyi başarmış önemli bir Tarım ve Hayvancılık şehirdir.
Hızla artan Dünya nüfusuna karşılık olarak, tüm alanlarda olduğu gibi Teknolojinin doğru kullanımıyla birlikte tarım ve hayvancılık sektöründe de üretimin ve verimin yıl yıl artmaya devam ettiği bir gerçektir. Bölgemiz özelinde üreticimizin ihtiyaçlarını karşılayacak ekipman, teknoloji ve işlevsel ürünlerin sergileneceği fuarımız bu doğrultuda sürdürülebilir verimlilik ilkesiyle tertip edilmektedir.
Her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen fuarımız, tarım ve hayvancılık alanındaki yeni nesil teknolojilerden haberdar olmanın yanında üreterek büyümeyi şiar edinen, üretimini gün gün artırmaya çabalayan çalışkan Burdurlu çiftçilerimize katkı sunmaya devam edecektir.
Yaşamın her alanında el emeğinden otomasyona geçişin gerçekleştiği yeni bir çağa tanıklık ediyoruz. Varoluşumuzun temel taşı olan beslenme kültürümüzün bu süreç içerisinde evrilmesi, özellikle tarım ve hayvancılık alanında iyi niyetli müdahalelere olan ihtiyacımızı arttırıyor.
Ata yadigarı sağlıklı tarım ürünlerinin yeni teknolojilere intibakını sağlayabilmek, hem mali olarak üreticimizin yüzünü güldürecek hem de artan küresel popülasyonun gereksinim duyduğu besin kaynaklarını daha ucuz ve bereketli temin etme fırsatı verecektir.
Dünya, sakinlerinin gıda talebini karşılarken var olan kaynaklarını maalesef tüketiyor. Bu alışveriş döngüsünde her iki tarafın da kazançlı çıkmasının yolu insan aklının bayraktarlığını yapan teknolojinin doğru kullanımından geçmektedir.
Geleneksel tarımın en kıymetli mirası olan sağlıklı ürünleri, teknolojinin etkin kullanımıyla bolluk ve bereketle üretebilmek ve ihtiyacımız olanı ikmal ederken doğanın hassas dengesini koruyabilmek temel düsturumuz olmalıdır.
Bizler tarımda teknoloji mucizesinin harikalarını en ücra köyümüze kadar, ekip dikmekle geçimini temin eden çiftçilerimizden, küresel çaplı tarım işletmelerimize kadar ulaştırma gayreti gösteriyoruz. Dün olduğu gibi bugün de nitelikli ve sürdürülebilir tarım hedefimizi gerçekleştirmek için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz.
Bu doğrultuda İl Özel İdaremiz ve Tarım Orman İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan projelerle İlimizde bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi ve Çiftçilerimizin desteklenmesi amacıyla çalışmalarımız devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Zeytin ve Çilek Üretimine yönelik hazırladığımız projeler kapsamında İl Özel İdaremiz tarafından hibe destekli fidan dağıtımı yaptık. Ayrıca "küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde yaşam koşullarının iyileştirilmesi" ve "hayvan refahının artırılmasına" yönelik proje çalışmalarımız devam ediyor.
İlimizde bu alanda işini çok iyi yapan işletmelerimiz, üreticilerimiz ve örnek bir örgütlü yapımız var. Bu yapı bölgemiz dışından temin etmekte olduğu bazı ürün ya da teknolojiyi bu fuar sayesinde daha yakınından temin edebileceğini de görmüş olacaktır.
Bu durum hem fuara stant açan firmalarımız hem de nitelikli faydalanıcı olarak fuar ziyareti yapanları ve çiftçilerimize önemli katkı sağlayacaktır.
Sürdürülebilir bir fuar için Burdur'daki en önemli sektörlerin başında, Tarım ve Hayvancılık sektörünün geldiği de bir gerçektir.
Bu duygularla sözlerimi nihayete erdirirken, geçtiğimiz yıl Isparta, Antalya, Denizli, Uşak, Muğla ve diğer illerimizden gelen konuklarımızla birlikte 85 bin katılımcıyı ağırlayan Fuarımızda, bu yıl daha fazla ziyaretçiyi ağırlamayı hedefliyoruz.
İnanıyoruz ki İlimize yakışır, ilginin, katılımın yoğun olduğu, programa alınan çeşitli aktivitelerle renkli bir atmosfer içinde ve sektörün sorunlarının da dile getirilerek, çözümler üretildiği bütün kesimlerin memnun kaldığı bir fuar sürecini hep birlikte tamamlarız.
Bu duygu ve düşüncelerle fuarın düzenlenmesinde emeği geçen başta Ziraat Odamız, Ticaret ve Sanayi Odamız, Ticaret Borsamız olmak üzere ilgili oda, birlik ve tüm paydaş kurumlara, organizasyon firmasına teşekkürlerimi sunuyorum. Fuarın İlimize, alın teriyle emek üreten çiftçilerimize, fuara katılan firmalara ve sektöre hayırlar getirmesinin diliyorum" dedi.
Fuarın açılış törenine başta Vali Türker Öksüz olmak üzere Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Cumhuriyet Başsavcısı Osman Kara, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Vali Yardımcısı Yasin Özcan, Hukuk Müşaviri Osman Dölek, kaymakamlar, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Mustafa Güder, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, İl Genel Meclisi Başkanı Levent Tokmaker, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım Ertilav, siyasi parti il başkanları, kurum müdürleri, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, iş insanları, üreticiler, yetiştiriciler ve vatandaşlar katıldı.