Hâlâ suyu akan iki antik çeşme, Türkiye'de sadece Burdur'da var!

Burdur Ağlasun ilçesindeki Sagalassos Antik Kenti'ndeki Antoninler Çeşmesi ve Burdur Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti'ndeki çeşmenin suları binlerce yıldır akmaya devam ediyor.

Bu çeşmeler Türkiye'de antik Roma döneminden günümüze dek akmayı sürdüren en eski çeşmeler olma özelliğini taşıyor.

Kibyra'da hâlâ suyu akan Roma çeşmesi

Kibyra Antik Kenti'nde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından 2006 yılında başlayan ve hâlâ devam eden kazılarda önemli yapılar ortaya çıkarıldı. Kibyra'da yer alan çeşmedeki kazı çalışmaları da 2019 yılında başlayıp tamamlandı. 2023 yılında çeşmenin restorasyonu tamamlandı ve orijinal kaynağından getirilen su akıtıldı ve çeşme eski işlevine kavuştu.

Kibyra Antik Kenti'ne büyük ilgi

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kibyra Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Özüdoğru, yapılan arkeolojik çalışmaların kentin ziyaretçi sayısını arttırdığını ve çeşmenin restorasyonundan sonra ziyaretçi sayısının neredeyse 10 katına çıktığını ifade etti.

Antoninler Çeşmesi

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan çeşme, Roma İmparatoru Marcus Aurelius zamanında yapılmış ve Roma İmparatorluğu'nun prestij göstergesi olarak inşa edilmiştir. Şelaleli bir çeşme olan Antoninler Çeşmesi'nde ışık oyunlarına imkân veren Afyon mermeri kullanılmıştı. Antoninler Çeşmesi'nin restorasyonu sırasında orijinal su kaynağı bulundu ve bugün hâlâ akmakta.

Deniz sevieysinden 1.750 metre yükseklikte yer alan çeşme yerli ve yabancı ziyaretçi akınına uğruyor.

 

Gezi rehberiBurdur arkeolojik keşifarkeolojikarkeolojiSagalassos ve Kibyra Antik KentiKibyra yuvarlak planlı çeşmesiSagalassos Antik KentiTürkiye

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.