Muhammet Sevgi Akosman çifti Ürettiği Zonguldak Kestane Balı Dünya ‘altın bal’ ödülüne layık görüldü.

Saflık derecesi ve kalitesini gösteren prolin değeri normal sınırların üstünde çıkan balı, kestane balı sınıfında Londra’daki yarışmaya Zonguldak'tan gönderen Akosman çifti, sağlığa olağanüstü faydası, benzersizliği ve tadı ile dünyanın en kaliteli balı olma özelliğiyle ‘altın bal’ ödülünü aldı.

Zonguldak’ta Akosman çifti 8 yıl önce 40 kovan ile başlayan arıcılık serüveninde “Kestane balının diyarı Zonguldak” sözünü dünyaya gösterdi. Saflık derecesi ve kalitesini gösteren prolin değeri normal sınırların üstünde çıkan balı, kestane balı sınıfında Londra’daki yarışmaya gönderen çift, sağlığa olağanüstü faydası, benzersizliği ve tadı ile dünyanın en kaliteli balı olma özelliğiyle ‘altın bal’ ödülünü aldı.
Zonguldak Kilimli ilçesinde yaşayan 32 yaşındaki Muhammet Akosman, dedesi ve ailesiyle birlikte küçük yaştan itibaren yaptığı arıcılık mesleğini sürdürmek için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arıcılık bölümünden mezun oldu. 2016 yılında kendi işletmesini kurdu. Devlet desteği alarak 40 kovan ile işe başlayan Akosman, iki yıl önce dünya evine girdiği eşi Sevgi Akosman ile birlikte işletmesini büyüttü.
Akosman, 8 yıl boyunca bilinçli arıcılık yöntemleri uyguladı. Saflık derecesi ve kalitesini gösteren prolin değerlerinin normal sınırları 800 ila bin olurken; çift 2023 yılında ürettikleri kestane balının prolin değerin bin 423’e çıkararak dünyaya tanıtmayı hedefledi. Bu kapsamda kestane balını 19-21 Mayıs 2024 tarihleri arasında Londra’da düzenlenen Uluslararası Bal Yarışması’na gönderdi.
Yarışmaya 54 ülkeden çiçek ve kestane balı kategorilerinde binlerce çeşit bal gönderildi. Ancak Akosman’ın gönderdiği kestane balı, bin çeşit kestane balı arasından saflık derecesi ve kalite derecesini gösteren prolin değerlerinin normal sınırların üstünde çıkmasıyla ‘altın bal’ ödülüne layık görüldü.

Zonguldak Son DakikaBalkestane balıaltın balTürkiyeZonguldak

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.