Pankreas Kanseri belirtileri nelerdir?

Pankreas kanseri, pankreas organının kontrolsüz büyümeye başlaması ve hücrelerin mutasyona uğraması sonucunda görülen bir hastalıktır. Pankreas kanseri ve belirtilerini sizin için derledik.

Pankreas Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Pankreas kanseri, pankreas organının kontrolsüz büyümeye başlaması ve hücrelerin mutasyona uğraması sonucunda görülen bir hastalıktır. Pankreas; mide, omurga ve karın arasında yer alan ve hayati açıdan büyük öneme sahip olan bir bezdir. Sindirime yardımcı enzimlerin ve kan şekerini kontrol altında tutan hormonların üretiminde rol alan pankreasta görülen kanser, çoğunlukla kanallarda başlar. Bu yüzden tümörlerin ilk etapta görüntüleme testleri aracılığıyla tespit edilmesi zor olabilir.

Kanserin belirtileri arasında ise ilk etapta açık renkli gaita (dışkı), şişkinlik, deride kaşıntı ve yeni başlayan diyabet yer alır. Ancak semptomlar kişiden kişiye göre farklılık gösterdiği için doğru teşhis konulması adına mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Pankreas Kanseri Belirtileri

Pankreas kanserinin anlaşılması konusunda ilk evrelerde erken dönem belirtileri çoğu zaman kendini göstermez. Belirtilerin anlaşılması noktasında tümörün sindirim sisteminde yer alan diğer organlara zarar vermeye başlaması gerekebilir. Genel olarak pankreas belirtileri ise şu şekildedir:

Açık renkli dışkı Koyu renkli idrar Ciltte kaşıntı Üst karın ve orta sırt ağrısı Şişkinlik veya gaz Kusma veya mide bulantısı Cildin sararması İştahsızlık ve kilo kaybı Kan pıhtıları Halsizlik ve yorgunluk Yeni başlayan diyabet

Yakın dönemde diyabet ya da pankreas iltihaplanması sebebiyle ağrılı biçimde rahatsızlık yaşayan kişilerin kanser riski taşıması olasıdır. Nöroendokrin tip pankreas kanseri belirtileri ise farklı olarak anemi ve ishal durumlarını da bünyesine dahil edebilmektedir.

Pankreas Kanseri Neden Olur?

Pankreas kanserine yol açan faktörler arasında ilk olarak aile geçmişi ve genetik yer alır. Bununla beraber diğer risk faktörleri aşağıdaki gibidir:

Tip 2 diyabet Kronik pankreatit Obezite Petrokimyasallar ve pestisitler gibi çeşitli kimyasallara maruz kalınması Yaşlılık Kalıtsal kronik pankreatit

Pankreas kanserinin belirlenmesi ve risk faktörleri gibi konular hakkında detaylı bilgilere ulaşmak için Anadolu Sağlık Merkezi uzman hekimlerine danışabilirsiniz.

Pankreas Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Erken evrelerde teşhis edilmesi zor olan pankreas kanserinin anlaşılması için farklı yöntemler kullanılır. Teşhis sürecinde istenebilecek bazı testler ise aşağıdaki gibidir:

Görüntüleme testlerinde vücudun iç bölümünü detaylı bir şekilde gösteren bilgilere ulaşılır. Kanserin teşhis edilmesi için endoskopik ultrason, manyetik rezonans, pozitron emisyon tomografi ve bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme testlerine ihtiyaç duyulur. Pankreas kan testleri, kanserin belirtilerinin anlaşılması için tercih edilen bir yöntemdir. Kanserli hücreler aracılığıyla salınan protein türleri arasındaki karbonhidrat antijeni CA 19-9 seviyesinin yüksek olması, tümör oluşumuna işaret eder. Kanserli tümörlerin boyutuyla beraber çıkarılıp çıkarılmaması durumu için laparoskopi tekniği kullanılır. İşlem, cerrahın karın bölgesinde küçük kesiler açmasını takiben ucunda kamera yer alan uzun tüp ile anormallikleri görmesine katkıda bulunur. Ayrıca biyopsinin de bu esnada yapılma durumu vardır. Kalıtsal DNA değişiklikleri kanser riskini artıran unsurlar arasında yer alır.. Genetik test ile kişiden alınan tükürük veya kan örneği doğrultusunda inceleme yapılması mümkündür. Bu sayede hastanın kanser risk düzeyi belli olur.

Pankreas kanserinin teşhis edilmesi için deneyimli doktorlarla beraber kaliteli ekipmanların önemi de büyüktür. Uzman kadrosu ve teknolojik altyapısı ile birçok başarıya imza atan Anadolu Sağlık Merkezi aracılığıyla olası pankreas kanserinin teşhis edilmesini kolaylaştırabilirsiniz.

Pankreas Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Pankreas kanserinin tedavisinde çoğunlukla kombinasyon terapisi uygulanmaktadır. Ayrıca tedavi yönteminin pek çok farklı etken doğrultusunda değişmesi de mümkündür. Tedavi aşamasında kullanılan bazı yöntemler ise aşağıdaki gibidir:

Pankreas kanserinin erken evrelerinde cerrahi müdahale yapılabilir. Operasyonlar arasında bulunan yöntemlerden biri de Whipple veya Pankreatikoduodenektomi prosedürleridir. Prosedürde pankreasın baş kısmı, safra kesesi, onikiparmak bağırsağı, lenf düğümleri ile ince bağırsağın bir bölümü çıkarılır. Kemoterapi yönteminde ilaçlar ile kanser hücrelerinin büyümelerini yavaşlatmak veya ortadan kalkmalarını sağlamak mümkündür. Cerrahi müdahale öncesi veya sonrasında uygulanabileceği gibi radyoterapi sırasında da kullanılabilir. Radyoterapi, pankreas kanserinin giderilmesi için kullanılabilecek yöntemlerden biridir. Yüksek enerjili ışınlar ile kanserli hücrelere işlem yapılır. Radyoterapi ışınları, mutasyona uğrayan hücreleri hedef alarak ölmelerini veya büyüme hızlarının yavaşlamasını sağlar.

Hedefe yönelik tedavi yöntemleri ile sağlıklı dokulara daha az hasar vererek uygulama yapılması mümkündür. Ayrıca müdahale sırasında kullanılan ilaçların belirli proteinlere yönelik olması, başarı şansını artırabilir. Bu bağlamda uygun tedavi yöntemlerinin belirlenmesi ve yüksek ölçüde fayda sağlaması için her zaman düzenli bir şekilde sağlık kontrollerinin yaptırılması gerekir.

pankreaspankreas kanseriTürkiye

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.