Rakı, Şarap ve Biraya Zam! 70'lik Rakı 900 TL'yi Aştı!

TÜİK'in enflasyon verilerine göre ÖTV zammı alkollü içkilere de yansıdı. Zam ile birlikte rakı, şarap ve biranın fiyatları yükseldi. Güncel fiyatlar haberimizde.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) enflasyon verilerinin ardından, 6 aylık yurt içi üretici fiyat artışına bağlı olarak Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarları değişti. Bira, şarap ve rakı fiyatlarına ÖTV zammı geldi.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ne (Yİ-ÜFE) Göre Güncelleme

Yİ-ÜFE'ye bağlı olarak akaryakıt, tütün mamulleri ve alkollü içkilerin ÖTV tutarları güncellendi. Alkollü içecekler ve tütün mamullerinde ÖTV tutarları yüzde 19,49 oranında arttı. 6 aylık yurt içi üretici fiyat artışına göre yüksek alkollü içkilerde her litreye düşen alkol derecesi başına 2,06 lira ÖTV artışına gidildi. Sigaranın ardından alkolde de zam haberi geldi.

Zamların Detayları

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, sosyal medya hesabından Süryani şaraplarına zam geldiğini açıkladı. Dündar, "Zam yağmuru başladı" diyerek, grubun en pahalı şarabının 2 bin 125 TL, en ucuzunun ise 275 TL olduğunu belirtti.

Vergi uzmanı Dr. Ozan Bingöl, 70'lik rakıda ÖTV tutarının 334,72 TL'den 399,96 TL'ye, KDV tutarının 116,50 TL'den 142,21 TL'ye, toplam vergi tutarının da 451,22 TL'den 542,17 TL'ye yükseldiğini hesapladı. Bingöl, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 70'lik rakının fiyatının 853 TL'ye yükseldiğini söyledi.

Türkiye Tekel Bayileri Platform Başkanı Özgür Aybaş, sosyal medya hesabından bu hesaplamayı alıntılayarak, "70'lik rakıya 78 TL zam demek oluyor. Muhtemelen firma zammı ile birlikte 90-100 lira zam geçişi olur," dedi.

alkol zamTürkiye

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.