Singapur'da 100 yaşını geçmiş kişilerin sayısı 2 katına çıktı! Uzun yaşamlarını neye borçlular?

Singapur'da 100 yaşını geçmiş kişilerin sayısı iki katına çıktı.Singapurlular bu uzun yaşamı neye borçlular? Bazı uzmanlar uzun ömür ortalamasındaki bu büyük sıçramayı, yerel yönetimin sağlık politikalarına ve yatırımlarına bağlıyor. Singapur halkı ömrün uzunluğu kadar, yaşam kalitesini de önemsiyor ve sağlıklı bir yaşam sürüyor.

2023 yılının Ağustos ayında Singapur dünyanın 6. "Mavi Bölgesi" ilan edildi. "Mavi Bölge", National Geographic gazetecilerinden Dan Buettner tarafından adı konulmuş bir uzun yaşam ölçeği. Buettner, uzun ve sağlıklı yaşamın kültür, yaşam tarzı, diyet ve toplum bilincine bağlı olduğunu iddia ediyor.

Singapur'da son yıllarda sigara ve alkole getirilen ağır vergiler, kamusal alanlarda sigara yasakları uygulandı. Bu önlemler yalnızca toplum sağlığını iyileştirmekle kalmadı, kamusal alanları da daha temiz hale getirdi.

Singapur mutfağında yüksek miktarda şeker, tuz ve hindistan cevizi sütü tüketiliyor. Singapur kamu sağlığı kurumu, ürün etiketlerinde zorunlu açıklamalar ve içeceklerdeki şeker içeriğinin azaltılması konularında önlemler aldı. Bu tedbirler toplum sağlığında gözle görülür bir fark yarattı.

Singapur halkının yaşam süresinin uzaması etkili tek faktör sağlık hizmetlerinin kalitesi değil elbette. Toplu taşıma hizmetlerinin niteliği, yönetimin yürümeyi ve günlük egzersizi teşvik eden politikaları, çevre, şehircilik ve yeşil alan konusundaki çalışmalar da son derece etkili. Şehrin içindeki parklar, toplum psikolojisi ve sağlığı için önemli bir etki yaratıyor. Bu parklarda, gençler ve ileri yaştaki kişiler egzersiz yapabiliyor. Ülkede yere çöp atma, sigara içme, uyuşturucu ve hatta yaya geçidi kullanma konusunda katı kanunlar uygulanıyor. Singapur halkı bu kanunlardan memnun olduğunu ifade ediyor ve bu kuralların şehri daha sağlıklı, güvenli, düzenli ve yaşanabilir kıldığını düşünüyor.

Bir yandan da Singapur Hong Kong'dan sonra en pahalı şehirler arasında yer alıyor. Fakat buna rağmen göç oranı da son derece yüksek.

singapurSAĞLIKLI YAŞLANMASağlıklı YaşamTürkiye

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.